Criza politică din Italia – ipocrizie la puterea a doua

Cursul politicii italiene pare să se îndrepte în direcția dorită de cancelariile de la Paris și Berlin și de birocrații de la Bruxelles: în ciuda victoriei partidelor eurosceptice, antiimigrație și antisistem, noul guvern poate fi dominat de Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, una dintre puținele formațiuni digerabile pentru UE.

Liderul partidului de extremă dreapta Liga din Italia, Matteo Salvini, a anunțat luni că i-a cerut președintelui țării să îi ofere un mandat să încerce să formeze un guvern, din partea unui bloc conservator din care face parte și Silvio Berlusconi. Propunerea lui Salvini pare să închidă ușa populiștilor din Mișcarea 5 Stele, câștigătorii alegerilor, al căror lider, Luigi Di Maio i-a propus un acord lui Salvini, cu condiția ca acesta să se distanțeze de Berlusconi.

Acuzații și reacții

Di Maio, care a încercat să obțină susținerea pentru a deveni premier la 31 de ani, a fost „executat“ de presa patronată de Silvio Berlusconi. O anchetă jurnalistică a revelat ca di Maio, liderul unui partid anticorupție și antiimigrație, plătește la negru o menajeră în Napoli, la domiciliul partenerei sale. În plus, pentru din Maio lucrează, tot la negru, un ucrainean. Reacția liderului Mișcării de 5 Stele a fost una nefericită.

El a negat informația și a arătat că menajera nu este decât o bună prietenă de familie. Un caz similar cu cel al fostului ministru de Interne Roberto Maroni, acum unul dintre liderii antiimigranților din Liga Nordului, care a intervenit, în calitate de parlamentar, pentru a reglementa situația a trei români care lucrau ilegal pentru el în Italia. Jurnaliștii italieni nu-l iartă nici pe Silvio Berlusconi, pe care-l acuză tot de ipocrizie.

Trustul său de presă îi devorează acum pe liderii populiști, după ce Il Cavaliere a observat că ajutorul mediatic oferit acestora nu a făcut decât să-i reducă propriul electorat. Nu scapă criticilor nici singura formațiune proeuropeană, Partidul Democrat, al cărui lider, fostul premier Matteo Renzi, este acuzat pentru promisiunile nerealiste că va crea o mișcare similară celei a președintelui francez Emmanuel Macron.

Anticipatele devin tot mai probabile

Nu sistemul electoral pe care fostul premier Rezi nu a reușit să-l modifice prin referendum și a plătit astfel cu funcția, nu rezultatele strânse ale alegerilor de pe 4 martie sunt cauzele crizei politice de la Roma. Analiștii italieni găsesc sursa crizei în ipocrizia politicienilor, populiști, antiimigrație și proeuropeni laolaltă. Mizând pe exasperarea unui electorat sărăcit de austeritate și inundat de imigranți (Italia este marea poartă de intrare în UE), tinerii din Mișcarea de 5 Stele au câștigat alegerile fără să aibă o platformă politică serioasă. Au fost supraestimați și liderii Ligii Nordului, incapabili să se debaraseze de Silvio Berlusconi, liderul unui partid condamnat la dispariție.

Blocajul politic italian face ca rezultatele ultimelor sondaje să fie cea mai importantă știre, întrucât anticipatele devin tot mai probabile. De altfel, liderul Mişcării Cinci Stele, Luigi Di Maio, a afirmat în urmă cu o săptămână că italienii ar trebui chemaţi din nou la vot în iunie, pentru depăşirea impasului politic. La două luni după alegeri, Mișcarea de 5 Stele este cotată cu 33,6%, cu 1% mai mult decât votul primit în martie, Liga Nordului a urcat cu 4%, în timp ce Forza Italia a pierdut circa 2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.