CSG: Dinastia mediocrilor

Şi ne mai întrebăm de ce lucrurile merg cum merg în ţara lucrului bine făcut?! Răspunsul îl putem afla printr-o simplă comparaţie, luând ca studiu de caz sportul. Ne ajută în acest demers Gala Sportivul anului 2022, scrie Contele de Saint Germain pe blogul propriu.

De reţinut:

Sportivul Anului: David Popovici (nataţie);

Sportiva Anului: Simona Radiș (canotaj);

Echipa anului – masculin sporturi individuale: barca de dublu rame (canotaj);

Echipa anului – feminin sporturi individuale: barca de dublu vâsle (canotaj);

Evenimentul anului în sport: cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România: campionatele europene înot (nataţie) juniori Otopeni

Două federaţii au fost, aşadar, super performante în anul 2022: nataţia şi canotajul. Cine le conduce? Camelia Potec (nataţie) şi Elisabeta Lipă (canotaj). Adică două personalităţi marcante ale celor două discipline care nu doar că ştiu dar au şi demonstrat ca pot.

În rest, cu foarte mici excepţii, secetă totală de rezultate şi medalii. Gimnastica, boxul, luptele (unde altădată prindeam podiumuri şi lauri) sunt la pământ. Ce să mai vorbim de fotbal unde mai nou ne temem de Kosovo şi Andorra… Cine conduce aceste federaţii? Nişte anonimi numiţi politic, cazul cel mai mediatizat fiind cel al lui Răzvan Burleanu susţinut inclusiv cu instrumentul justiţiei de Victor Ponta şi Vasile Dâncu.

Şi atunci, din această simplă trimitere la sport, nu devine evidentă explicaţia (valabilă şi pentru politic) că după cum sunt conducătorii aşa sunt şi rezultatele? Că “omul sfinţeşte locul”?

Cum să progreseze, cum să performeze “ţara lucrului bine făcut” când în fruntea ei se află un preşedinte precum Klaus Iohannis?

Despre aptitudinile sale de conducător, despre inteligenţa şi spontaneitatea lui s-a scris  devastator ori s-a făcut “satiră şi umor” cât cuprinde. Domnul Iohannis trece prin tot acest ocean de critici nepăsător. Cu zâmbetul său mecanic, deloc cuplat la vreo fibră afectivă, ne vorbeşte (când o face) psalmodic şi lemnos, parcă în numele unui personaj fictiv, gen Tândală, care o ţine din gafă în gafă.

Mă întreb tot mai des dacă cineva din anturaj chiar îl informează despre ce se spune şi ce se scrie despre el. Despre ce i se reproşează şi ce i se recomandă. Cred că nu! Pentru că nu se observă nicio încercare de ajustare.

Când şeful este mediocru, suficient, lipsit de idei ori repere, salvarea se aşteaptă de la consilieri. S-au mai văzut cazuri (unul este exact acum la vârful lumii) în care, chiar în astfel de situaţii, lucrurile pot merge bine dacă există în planul doi “umbre” eficiente, eminenţe cenuşii.

Cea mai recentă stângăcie a domnului Iohannis a fost fraza răţoită către profesori: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”

Gaz peste foc! Chiar asta să fi urmărit vorbitorul? Cred că exact pe dos! Dar şi tonul şi atitudinea au demonstrat o inadecvare totală. L-o fi mustrat cineva din echipa sa după? Să fim serioşi!!!

Am fost curios să aflu cine este consilierul care ar fi trebuit să încerce şi să poată preveni această ieşire în decor a preşedintelui.

La departamentul “Comunicare publică” figurează drept consilier prezidenţial doamna Daniela Bârsan. Vă sună cunoscut numele? Mie deloc! Dacă vă întrebaţi ce are domnia sa în palmares ca să îl poată sfătui pe preşedintele ţării cum să comunice mai bine, vă dau singurele două repere relevante din CV-ul său: absolventă de Hyperion şi, până în 2015, Șef al Biroului de Presă al Partidului Național Liberal. Să recunoaştem, beton!

Nu am nimic cu doamna Bârsan. Poate că, în particular, este o persoană de nota 10. Şi poate că, şi în funcţie, încearcă să fie. Poate că dânsa face eforturi să amelioreze aptitudinile catastrofale de comunicare ale preşedintelui dar nu este ascultată. Poate că defectele elevului sunt de neîndreptat.

Oricare dintre acestea (sau toate la un loc) ar fi explicaţiile, munca doamnei Bârsan se dovedeşte, cu fiecare comunicare publică a preşedintelui, un eşec costisitor pentru noi toţi. Şi atunci onorabil şi benefic pentru imaginea domniei sale ar fi să lase altcuiva împovărătoarea funcţie.

Ar mai fi de privit şi către alţi consilieri ai preşedintelui care îl învaţă (cum îl învaţă) să (nu) dialogheze cu societatea civilă, să se răzgândească de pe o zi pe alta referitor la “rotativa guvernamentală”, sa opteze pentru un protocol de grandoman prin alegerea unui avion kitch folosit la nenumăratele sale deplasări recreative ş.a.m.d!

“Dinastia mediocrilor” înseamnă că aceştia nu ocupă doar vârful piramidei puterii. Ei sunt infiltraţi, pe sistem clientelar, şi în straturile profunde ale acesteia.

Ce e de făcut? Doar inteligenţa artificială poate răspunde la această întrebare. Şi, ea, aţi văzut cum răspunde: preia controlul şi apoi rade tot.

Cam asta ne aşteaptă! Şi, din păcate, nu văd ieşire!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

10 Comentarii

  1. contele de apa de ploaie . iohannis a dorit ca breasla profesorilor sa nu fie manipulata politic si sa se reintoarca la clasa cu cit mai repede cu atit mai bine .acum profesorii devin dusmani fiecare avind preferinte diferite ce de obicei se inscriu in 50-50 la suta dintre ei .elevii suporta si ei cu greu aceasta atitudine mai degraba da mahala decit de profesor sau de invatator

  2. singura soluție: demnitatea
    , mândria și onoarea = singura ieșire „onorabila” pentru președintele k.w.i.

  3. Rarisim, să întâlnești in viață un prost înconjurat/consiliat de oameni deștepți sau un deștept înconjurat/consiliat de proști.
    Drept pentru care vom întâlni „prostul-proștilor” sau „deșteptul-deștepților”.
    Cazul lu’ joha …

  4. Joianis cel mai incapabil preș-edinte e susținut de cele mai incapabile și pe veci mafioate partide,pSD și pNL.Când AUR a strâns semnături să dea cu el jos făceați mișto de ei.Acum luați cu pâine…

  5. Si nivelul unor profesori,și nu sunt putini, lasă de dorit: inunda ecranul fostul ministru al învățământului liviu pop, competente declarate: știe să folosească faxul și internetul,a omis sa spună ca știe și tabla inmultirii; acum „spatge”ecranele ,crede ca-a uitat lumea cât era de competent .Pe mana unor asemenea dascăli sa îți lași copii!!

  6. De parca numai in Romania se intampla fenomenul „mincinosi si mdiocri0? Premierul republicii moldova a horcait cu aproape o luna de zile in urma, ca, inchide spatiul aerian civil incepand cu 1 iunie 2023! Ce sa vezi, se zboara mai ceva ca in pereoada declaratiei, doar minciuni si aberatii! Seriozitate nu gluma!

  7. ” şi Elisabeta Lipă (canotaj). ”

    -pt. Lipă s-a prostituat si batrana c@rva Cristoiu,
    castigase o amarata in Japonia.

    (gen. lipa trebuie sa manance multe calorii
    pt. ca e animal si are c@aie mari)

    În culise la „Interviurile lui Cristoiu”. Elisabeta Lipă și parabola …

    cristoiublog › in-culise-la-interviurile-l…
    28 aug. 2021 — Elisabeta Lipă vine în această seară la „Interviurile lui Cristoiu”, la Aleph News. Cam atât ar fi suficient pentru a trezi interesul, …

    „în această seară” -vampirism!

  8. Hai sa fim seriosi ,preseditele tarii este la fel de bine informat asa cum era si Ceausescu.Acesti soricei care joaca in jurul unui presedinte ,nu au niciodata curajul sa il informeze despre adevarata realitate din tara si ca sa nu il supere, il lauda si il ling pe toate partile zi de zi.

  9. “ţara lucrului bine făcut” blat bine facut in politica, fotbal si in general merge si asa sub conducerea unui general submediocru. Iohannis un mediocru consilierii lui cum sa fie altfel peste Sefu, poate sub
    Rudele anagajate de PNL pe pile trec in CV ca stiu PDF. Bine ca nu sunt analfabete.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.