Cu cărţile deschise: Lumea fantastică a operei lui I.L. Peretz

În ajunul sărbătorii de Pesah, vă invitam să ne fiţi alături pentru o seară de poveste în care legendele şi realitatea se îmbină pentru a contura portretul unui scriitor de excepţie.

Clasic al literaturii idiş, scriitorul şi dramaturgul I.L. Peretz s-a inspirat din viaţa de zi cu zi a populaţiei evreieşti est-europene cu bucuriile şi neajunsurile ei, în special fiind fascinat de lumea hasidică, plină de legende şi poveşti încărcate de sens.

Poveştile hasidice ale lui Peretz reprezintă o parte importantă din opera scriitorului, iar textele pe care vi le-am pregătit vă oferă câte un crâmpei din marile teme de inspiraţie ale autorului: pornim de la povestea unei familii sărmane care, în ajun de Pesah, ajunge să se bucure printr-un miracol de minunata sărbătoare, ne îndreptăm spre universul casnic în care domneşte armonia, dar şi pildele sarcastice şi dialogurile amare, neuitând să ne oprim la sursa centrală a creativităţii autorului: lumea hasidică. Legenda ţadicului milostiv, a omului sfânt şi înţelept care ajunge mereu şi mai sus prin faptele sale, sensurile profunde ale existenţei umilului şi tăcutului Bonţe, neprotestând viaţa întreagă, dar şi povestea întâlnirii dintre cele două lumi, a îngerilor şi a oamenilor, la graniţa dintre viaţă şi moarte desăvârşesc un univers literar fascinant pe care vă invităm să-l exploraţi alături de noi.

Vineri, 22 aprilie, ora 18.00, la Biblioteca Metropolitană, vă vor fi tovarăşi de călătorie livrescă actorii Teatrului Evreiesc de Stat: Maia Morgenstern, Natalie Ester, Arabela Neazi, Monia Pricopi şi Mircea Drîmbăreanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.