Cum a devenit Pantelimonul noul pol al consumului din Bucureşti

Deschiderea săptămâna trecută a Mega Mall, investiţia de 165 de milioane de euro a fondului de investiţii sud-african NEPI, pe locul fostei întreprinderi Electroaparataj, consfinţeşte schimbarea radicală a unuia dintre cele mai cunoscute bulevarde din Bucureşti – Pantelimon. Ultimii 25 de ani au schimbat definitiv artera din estul Capitalei: de la zona industrială cvasicunoscută, Pantelimonul a ajuns azi un centru de consum. În capătul de est domină centrul comercial Cora şi Brico Depot, la mijloc tronează de acum Mega Mall-ul, perete în perete cu un magazin nou Kaufland, şi în capătul extrem, în prelungirea Ziduri Moşi, se pune la cale un al doilea mall – Veranda, pe locul fostului Prodplast. De-a lungul arterei se află înşirate aproape zece unităţi Mega Image, trei Profi, multe magazine de mobilă şi zeci de buticuri. Hala foamei de la Delfinul a rămas în picioare, însă soarta ei rămâne nesigură. Au dispărut Granitul, fabrica de betoane de la capătul tramvaiului 14. A fost rasă iar azi se găsesc hipermarketul Cora şi retailerul de materiale de construcţii şi bricolaj Brico Depot.

La interesecţia bulevardelor Iancului şi Pantelimon, în nordul stadionului Arena Naţională, a existat până în 2010 uzina Electroaparataj, principalul producător român de aparataj electric de joasă tensiune şi pentru instalaţii şi unul dintre cei mai cunoscuţi exportatori de dinainte de 1990. Vechea uzină s-a mutat la Târgovişte iar terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro. Tot în perioada comunistă, zona avea un interes economic crescut pentru că existau puncte de lucru al IDMS (Întreprinderea de distribuire a materialelor sportive), instituţia prin care românii se puteau înscrie la cumpărarea unui autoturism Dacia.

În prelungirea Pantelimon, către Obor, singurul loc care mai păstrează aspecte industriale este Aversa, producătorul de pompe. Întreprinderea a avut parte de multe convulsii, cu probleme economice şi cu lipsă de interes pentru privatizare, dar vânată din raţiuni imobiliare. Un om de afaceri canadian, cu experienţă în zona aceasta a construcţiilor de clădiri, a câştigat licitaţia pentru vânzarea Aversa pentru 17 milioane de euro. Situaţia încă nu e clară pentru că există un proces între investitor şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului pe motiv de nerespectare a caietului de sarcini.
Alături de Aversa există azi un teren gol, pe care odinioară se afla fabrica Prodplast. Proprietarul, Florin Pogonaru, doreşte să facă un mall, Veranda, iar acum caută finanţare.

Un caz fericit de fabrică neafectată de demolări îl reprezintă Postăvăria Română, unitate aflată la intersecţia Pantelimonului cu şoseaua Morarilor. Clădirea se menţine în picioare, cu acelaşi aspect de la construcţia finalizată în 1984, dar obiectul de activitate din interior este mai diversificat. În 1995, Postăvăria s-a privatizat iar în ultimii 10 ani, locul s-a dezvoltat cu activităţi în sfera serviciilor. În 2005 s-a inaugurat hotelul de trei stele Est şi din 2007 a apărut o curăţătorie ecologică. O parte din spaţiile neutilizate de Postăvărie sunt închiriate mai multor firme din sectorul serviciilor (şcoală auto, firme IT, firme de birotică, restaurant, servicii de pază, firme de construcţii, săli de fitness şi aerobic).

Infrastructura lasă încă de dorit. Pe porţiunea dintre Cora şi Piaţa Delfinului, de aproximativ un an se lucrează la refacerea liniei de tramvai. După terminarea reparaţiilor de pe Bulevardul Iancului, urmează extinderea pe segmentului Delfinul-Ferdinand. Deschiderea Mega Mall a dat peste cap circulaţia rutieră consemnându-se ambuteiaje chiar în zilele de weekend. Planurile primăriei prevăd aducerea liniei de metrou de la Universitate către căpătul Pantelimonului, dar nu mai devreme de 2020. Există în prezent o gură de metrou, Pantelimon, situată lângă Cora, dar aceasta constituie o legătură cu alte cartiere: Republica, Titan, Vitan.

Zona imobiliară a fost mai puţin activă pe şoseaua Pantelimon. Au apărut câteva construcţii noi, dar nu “la stradă”. Aspectul actual al bulevardului se menţine în mare la fel, cu aceleaşi blocuri vechi, parţial renovate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.