Cum a fost manipulat/deturnat votul Exilului/Diasporei

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că, până luni, 12 septembrie 2016, fost validate 9.116 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate”.

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, AEP precizează că, „dintre cele peste 9.000 de cereri, 6.673 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 2.443 pentru votul în secţiile de votare”.

Pe cale de consecinţă şi conform Legii electorale, dacă un român din Exil/Diaspora ar fi dorit să-şi depună candidatura pentru un post de senator sau deputat independent în Parlamentul României, acesta ar fi avut nevoie 1% din numărul electorilor înscrişi în registrul electoral în circumscripţia în care candidează, dar nici într-un caz mai puţin de 1.000 de semnături, lucru pe deplin rezonabil şi realizabil.

„Numărul exact al alegătorilor români, conform înregistrărilor oficiale operate în Registrul Electoral, este de 18.935.857, inclusiv cei care vor împlini 18 ani până pe 11 decembrie 2016, dată la care vor avea loc alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Dintre aceştia, 609.962 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în afara ţării”, se precizează într-un comunicat remis presei de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) marţi, 20 septembrie 2016.

Pe cale de consecinţă şi conform Legii electorale, dacă un român din Exil/Diaspora ar fi dorit să-şi depună candidatura pentru un post de senator sau deputat independent în Parlamentul României, acesta ar fi avut nevoie, conform noilor date eliberate de Direcţia de paşapoarte, de un număr de semnături de susţinere direct proporţional cu noua cifră (609.962 faţă de 9.116 înregistraţi iniţial) lucru imposibil de realizat, având în vedere distanţele mari, lipsa logisticii şi a finanţării echipelor de campanie, plus numai 5 (cinci) săptămâni până la expirarea termenului-limită pentru înscriere. („Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile parlamentare şi candidaţii independenţi pot depune listele de candidaturi până la data de 30 octombrie 2016, campania electorală urmând să înceapă pe 9 noiembrie şi să se încheie pe 8 decembrie 2016, la ora7,00”, se spune într-un comunicat al Biroului Electoral Central, remis presei luni, 24 septembrie 2016).

Aşadar, s-au schimbat regulile în timpul jocului şi potenţialii candidaţi independenţi ai Exilului/Diasporei, singurii reprezentanţi legitimi ai comunităţilor de români din străinătate au fost scoşi din joc dintr-un condei şi înlocuiţi cu nişte anonimi trimişi de partide, care, tot conform legii, NU au nevoie de semnături de susţinere pentru a candida.

În final, trei întrebări:

1. De ce li s-a cerut românilor din străinătate să se înscrie în Registrul electoral, de vreme ce au fost înscrişi din oficiu de către Serviciul de paşapoarte şi Autoritatea Electorală Permanentă?

2. Ce legitimitate şi credibilitate pot avea nişte activişti trimişi de partide să reprezinte Exilul/Diaspora în Parlament, în condiţiile în care noii aleşi vor fi obligaţi să respecte disciplina de partid şi să ridice mâna conform indicaţiilor liderilor de grup parlamentar?

3. Cine şi în ce scop a pus la cale această manipulare grosolană, care ne jigneşte inteligenţa şi trimite în derizoriu nişte alegeri care şi-au propus să schimbe configuraţia Parlamentului şi să aducă oameni noi, oneşti şi capabili în clasa politică românească?

Şi o premieră: pentru prima dată după 2008, românii din America,ţara unde se dă ora exactă în politica şi economia mondială nu vor avea nici măcar un candidat (ca să nu mai vorbesc de reprezentant) în Parlamentul României!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 184 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.