Cum a reuşit Oltchim să realizeze un profit uriaş

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat în 2015 cele mai bune rezultate economico-financiare de la deschiderea procedurii de insolvenţă şi cel mai bun rezultat economico-financiar operaţional al indicatorului EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) din anul 2008 până în prezent. Conform unui raport trimis Bursei de Valori, combinatul a scos un profit net preliminat de 2,308 miliarde de lei, determinat de anularea datoriilor, în principal a creanţelor chirografare, urmare a conformării Planului de reorganizare de către judecătorul sindic. Legea insolvenţei şi Codul Fiscal stipulează că anularea datoriilor reprezintă venit scriptic al perioadei, care influenţează rezultatul înregistrat.

Rezultatul include un rezultat brut scriptic de 2,371 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, ca urmare a confirmării planului de reorganizare, venituri din vânzările de certificatele de emisii de CO2 de 5 milioane lei, din care s-a scăzut un impozit de 32 milioane lei pe profitul obţinut ca urmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii şi alte 36 milioane lei rezultat din activitatea curentă a societăţii. Indicatorul EBITDA a fost anul trecut de 42,8 milioane lei, semnificând o îmbunătăţire a profitabilităţii, comparativ cu perioada 2013-2014, când a înregistrat valori negative.

Cifra de afaceri preliminată a Oltchim a crescut anul trecut cu 18%, la 742,39 milioane lei, de la 627,53 milioane lei în anul 2014. „Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli-polieteri, produsul finit cu o pondere de 66% în cifra de afaceri, vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de produse clorosodice, a doua grupă de produse ca pondere, au înregistrat o creştere cu 3%”, se spune în comunicatul Oltchim.

Valoarea exportului şi a vânzărilor pe piaţa intracomunitară realizate de Oltchim în 2015 a fost de 125,1 milioane euro, în creştere cu 25%, respectiv cu 25,1 milioane euro, faţă de anul 2014 şi cu 80%, respectiv cu 55,7 milioane euro faţă de anul 2013. Ponderea exportului în cifra de afaceri a crescut de la 62% în 2013 la 71% în 2014 şi la 75% în anul 2015. Exportul s-a realizat, în principal, în UE (76%), restul Europei (9%) şi Orientul Mijlociu (inclusiv Turcia): 13%.

Pierderea totoală brută din activitatea curentă a combinatului chimic în anul 2015 a fost de 36,3 milioane lei, reprezentând o diminuare cu 154 milioane lei comparativ cu cea din anul 2014 şi cu 283,7 milioane lei faţă de pierderea din anul 2013.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro. Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

Combinatul Oltchim Rm. Vâlcea estimează că va încheia anul 2016 cu un profit net fiscalizat de 110 milioane de euro, a anunţat avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al societăţii. „În acest an, vom obține profit pe total activitate, adică fiscalizat, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Estimăm un profit net de 110 milioane de euro”, a precizat Piperea, într-o conferință de presă. Conform acestuia, compania petrochimică va creşte capacitatea de funcţionare de la 30% cât este în prezent la 35% şi va începe producţia şi comercializarea unui plastifiant, produs nou, folosit în prelucrarea PVC-ului, după ce va retehnologiza o instalaţie de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea.

Piperea susţine că aşteaptă răspunsul Comisiei Europene cu privire la un posibil ajutor de stat pentru a transfera activele viabile ale societăţii, contractele și angajații într-o nouă companie care să nu fie grevată de datorii. „Transferul efectiv și toate actele ne costă acum între 800.000 și 1.000.000 de euro și preferăm să alocăm pentru investiții acești bani și să așteptăm consolidarea rezultatelor”, a declarat Piperea. Conform strategiei, compania nou formată, curată, va fi prvatizată. Piperea a spus că investitorul privat ce va veni la Rm. Vâlcea va putea atrage credite de la bănci pentru continuarea activității la aceleași standarde. „Ne-am dori ca noua companie viabilă, acel Oltchim 2, să conțină și instalațiile de pe platforma Arpechim de la Pitești. Acum avem costuri de 5-6 milioane de euro pe an pentru conservarea lor, însă pe măsură ce timpul trece cresc șansele ca aceste instalații să se degradeze”, a afirmat Piperea.

Ieşirea din insolvenţă a combinatului este prevăzută peste trei ani. Din 2013 şi până acum, Oltchim a disponibilizat 1.200 de salariați, pe care însă speră să-i reangajeze odată cu relansarea producției. Acum, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajați.

Compania Junlun Petroleum din China, un consorţiu de firme din România şi una de pe piaţa de capital autohtonă au trimis trei scrisori de intenţie pentru cumpărarea combunatului Oltchim Rm. Vâlcea. „Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea”, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, una din companiile care asigură administrarea judiciară a Oltchim. Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, celălalt administrator judiciar, a spus că mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital. „În afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei”, a mai afirmat Piperea.

Una dintre firmele autohotone este Chimcomplex Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza. Acţionarii societăţii au fost convocaţi în Adunare Generală Extraordinară pe 14 martie pentru a aproba participarea combinatului la procesul de achiziţionare a activelor Olcthim SA sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV SRL. De asemenea, acţionarii trebuie să aprobe atragerea de către Chimcomplex a unor împrumuturi în vederea completării fondurilor necesare achiziţionării Oltchim, prin contractarea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 mil. euro. În 2012, Ştefan Vuza a pierdut licitaţia pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a fost câştigată de Dan Diaconescu, dar Oltchim a rămas nepreluat, pentru că Diaconescu nu a venit cu banii pe care i-a promis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.