Cum au ajuns alegerile o amenințare la adresa democrației

Anul acesta ar trebui să aibă loc alegeri în state care, luate împreună, au circa jumătate din populația lumii. ”2024 este Anul Alegerilor, iar aceasta este o amenințare la adresa democrației”, scrie Bloomberg. Este poate cea mai concisă reflectare a ideologei elitelor de astăzi, la rivalitate cu un titlu din revista Foreign Policy din anul referendumului pentru Brexit și al victoriei lui Donald Trup la alegerile prezidențiale: ”E timpul ca elitele să se ridice împotriva maselor ignorante”. La început de 2024, Anul Alegerilor, BBC se întreabă dacă ”Democrația va supraviețui?”. ”Poate democrația să supraviețuiască în anul 2024?”, se întreabă și Financial Times.

Titlurile de mai sus au prefigurat discuțiile ce se poarta chiar acum la Forumul Economic Mondial de la Davos. Pe agenda întâlnirii șefilor de corporații, guverne și ziare se află trei mari spaime ale elitelor: dezinformarea (în primul rând dezinformarea și știrile false create cu ajutorul inteligenței artificiale), polarizarea politică a societăților și evenimentele meteo extreme. Având în vedere modul de lucru cu care Forumul de la Davos ne-a obișnuit, două dintre spaimele de mai sus se contopesc – dezinformarea stă la baza polarizării societăților. Legătura este făcută de populism – și nu oricare, ci de populismul de dreapta, dacă este sa facem o scurta revistă a presei de la începutul anului. ”Populismul de dreapta se pregătește sa măture tot Vestul în 2024”, iar asta ”ar fi un dezastru pentru democrația liberală”, atrage atenția Foreign Policy.

Amenințarea la adresa democrației este, de fapt, amenințarea la adresa unei anumite ideologii sau a unui anumit partid. Spaima nu este legată de dispariția democrației și ce faptul că anumite partide populiste sau candidați care nu pot fi digerați de actualele guverne ar putea să câștige alegerile în anumite state. În dicționar, populismul este definit ca atitudine ce urmărește obținerea simpatiei populare, ca idei și acțiuni care urmăresc obținerea sprijinului oamenilor de rând promițându-le ceea ei își doresc. Pentru cei mai mulți alegători, asta sună a democrație, însă nu și pentru elitele care vor să se agațe de putere și spun necontenit că aceasta înseamnă tiranie sau măcar autocrație, acea autocrație despre care administrația actuală a Statelor Unite ne spune că se află într-o luptă decisivă cu democrația.

Din această spaimă a elitelor pare să fi luat naștere un studiu al Forumului Economic Mondial care arată că manipularea este cea mai gravă amenințare la adresa omenirii, mai ales când manipularea informațiilor se face cu ajutorul inteligenței artificiale. Accesele de spaimă ale elitelor încep să se repete – după marea sperietoare a campaniilor de dezinformare ale Rusiei care ar fi dus la victoria lui Donald Trump în 2016 și care i-ar fi influențat mandatul la Casa Albă a urmat sperietoarea campaniilor de dezinformare din perioada pandemiei covid-19, iar acum am avea de-a face cu o dezinformare la nivelul întregii lumi, pentru ca ”democrația” elitelor să fie înlocuită cu democrația maselor. Este oare atât de puternică dezinformarea? Un articol publicat de UnHerd citează mai multe studii realizate la Universitatea Harvard care arată că, raportată la întregul conținut online, dezinformarea are un procent foarte mic. Spre exemplu, un studiu arată că în spatele a 65% din dezinformările despre vaccinul anti-covid-10 s-au aflat doar 12 indivizi.

La fel par să stea lucrurile și cu spaima față de populiștii de dreapta. Nimeni nu se așteaptă ca alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, alegerile din Iran sau Mali să fie un spectacol al democrației. Însă paralelele între victoria populiștilor de dreapta din Italia sau din Olanda și victoriile lui Vladimir Putin în Rusia sunt absurde. În Italia, premierul Giorgia Meloni a urmat în mare măsură agenda Davos a precedentei guvernări tehnocrate a lui Mario Draghi (fost președinte al Băncii Centrale Europene), iar in schimb i-a fost permis să se ”joace” cu discursul anti-imigrație și cu niște măsuri anti-imigrație sortite eșecului și care i-au atras și antipatia multor state europene (în special in Albania, unde Meloni intenționează să înființeze centre pentru refugiații pe care Italia nu-i dorește). La fel se întâmplă și cu cooptarea la guvernare a extremismului de dreapta în Suedia și la fel vor sta lucrurile și in Olanda, cu victoriosul extremist de dreapta Geert Wilders care a trebuit să renunțe la ideea absurdă de interzicere a Coranului pentru a avea o șansă de a forma un guvern.

Gonflarea fenomenelor dezinformării și populismului are însă un rost. Ea ascunde publicului caracterul nedemocratic al unor încercări de a elimina din cursa electorală (prin decizii guvernamentale sau în justiție) a unor candidați și partide incomode sau acțiuni de ”character assassination” prin intermediul presei a unor personaje precum Donald Trump. Având în vedere că doar imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch îi oferă (tot mai puțin) tribuna lui Donald Trump, este foarte probabil ca o parte tot mai mare a electoratului american să ajungă la concluzia Partidului Democrat: Trump=Hitler. Același lucru pare să se întâmple în Germania, unde se înmulțesc apelurile pentru scoaterea în afara legii al partidului Alternativa pentru Germania, ca si cum asta ar face ca cei 20% dintre germanii care ar vota cu AfD să își dea votul pentru cancelarul eșuat Olaf Scholz sau pentru Friedrich Merz, liderul CDU, dar și omul cheie al BlackRock Germania. Dar cea mai urmărită evoluție de către elitele la putere este folosirea acestor spaime gonflate pentru crearea unor agenții precum Agenția pentru apărare psihologica din Suedia, subordonată Ministerului Justiției, însărcinată cu combaterea dezinformării. Titulatura sperie și sperie și mai mult că evaluările și etichetările sunt lăsate pe mâna unei instituții subordonată politic. Însă cultivarea spaimei de populiști și de războiul hibrid (al Rusiei, Iranului, Chinei, al noii ”axe a răului) facilitează crearea unor asemenea instituții, în special pe ”flancul” NATO. Iar dacă varianta subordonării guvernamentale va întâmpina rezistență, există întotdeauna varianta conectării și mai puternice a ONG-urilor la furtunul finanțării guvernamentale, pentru a inventa noi pericole de care trebuie ferită fațada ce a mai rămas din democ

Aceeași strategie ajută la impunerea unor modele ”democratice” alternative, preferate de cei nealeși. Un superstat european cu propriile sale legi, monedă, politică economică, a apărării și migrației și cu propriul parlament nu este tocmai o veritabilă democrație, mai cu seamă când Parlamentul European este o formă fără fond, fără drept de inițiativă legislativă. Însă alegerile pentru acest parlament de fațadă sunt prezentate fie ca un festival al democrației, fie ca un front al luptei pentru democrație. În realitate, deciziile sunt luate de birocrați nealeși ce-i tratează pe alegatori ca niște părinți binevoitori cu copiii care au nevoie mereu de sfaturi și de câte o admonestare. Când vreun lider național vorbește despre valurile de imigranți ilegali din țările musulmane și îndrăznește să ia și o decizie în privința lor, el este izolat și declarat fascist, așa cum se întâmplă cu Viktor Orban. Când fermierii germani blochează Berlinul cu tractoarele pentru a protesta împotriva noilor ”taxe verzi” pe combustibil, se găsesc imediat informații despre infiltrarea acestei mișcări de extrema-dreaptă. Iar UE merge mai departe, pe calea de la un acord comercial spre un superstat implicat în apărare, justiție, imigrație, mediu, politică externă, în care democrația trece în mâinile unor birocrați nealeși, o evoluție care este mereu aplaudată și socotită singura cale.

Pentru că alegerile înseamnă tulburarea liniștii tehnocraților nealeși care conduc și punerea sub semnul întrebării, măcar preț de o campanie electorală, a cvasi-religiilor care asfixiază dezbaterea publică mandat după mandat, ar trebui ca Anul Alegerilor să fie socotit anul în care vocea omului de rând se va auzi. Însă va fi un an care va aduce și amenințări și riscuri – nu neapărat cele legate de ascensiunea populismului, cât evoluții similare celor de după ”bombele” WikiLeaks, adică crearea de noi pârghii pentru insularizarea și mai puternică a unor instituții ce se cred infinit mai raționale, mai informate și calificate și reducerea și mai puternică a influenței cetățenilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

50 de Comentarii

 1. Normal, prin alegeri libere nu iese „cine trebuie”, secucu pierde controlul. SUA este cea mai antidemocratica tara, mergeti acolo sa dormiti in cutii de carton pe strada, fara asigurare medicala, pentru ca nu faceti parte din „poporul ales” !

 2. Alegerile nu sunt amenințare in emocrația reală.. Insă evident există unii ”democrați” dicttori care se simt amenințați in ”libertățile” lor globliste și teroriste agresive asupra altora cu alte opțiuni..Este clar , vizibil, experimentat din păcate nu doar in războaiele de ”export d edemocrație” ci acu chiar in europa , unde se inventează un agresor și se luptă o lume inteeagă pe o ideea greșită, cu incurajarea unui nazist tembel și implicarea, SANCȚIONAREA unui continent de cheful și afacerile famigliei democrate americane..Trorismul mondiale există,.. nu e islamistul, de asemenea există impunerea prin bombardamente a unor dominări nu doar politice, ideologice, ci de holocaust, de anihilare fățișă și incurajată..de lichele..

 3. Cum au ajuns alegerile o amenințare la adresa democrației?
  -prin VOT UNIVERSAL?

  se poate si altfel:
  1.femeile fara drept de vot,
  puse la adapost politic
  2.taxa pt. a vota.

 4. Am vazut ce democratie au adus actuali guvernanti din tarile democrate,numai razboi ,arme ,bani celtuiti pe inarmare,ura intre popoare.Deci mai rau nu poate veni.Sa nu se planga actuali guvernanti ca vin la putere extremele de dreapta ca prin guvernarea si prostia lor l-ea dat apa la moara.Nu sant extremist dar anul asta votul meu merge catre extrema dreapta-din razbunare.Cu toate ca nici ex.dreapta nu are mult in cap.

 5. „acu chiar in europa , unde se inventează un agresor și se luptă o lume inteeagă pe o ideea greșită”

  Ukraina devastata este o idee gresita, o iluzie. Pe ursuletul asta din plush il ajuta cineva sa treaca strada, printre iluzii ? In acest moment, pe tv, un securist imputin, aflat pe contrasens, avertiza ca orice societate trebuie pregatita pentru un conflict !!! Secucu s-a pregatit ? La Davos s-a hotarat sa se scrie o hartie prin care rusii sa paraseasca Ukraina. Nebunii sunt liberi !

 6. Donald Trump a zis clar dupa preliminariile din IOWA:’voi sigila granitele’!asta e marota americanilor invazia latinilor,asa cum a europenilor e invazia asiatic-africana
  adevarul istoric,vezi imperiul roman si bizantin,dupa ce dai liber altor popoare sa se aseze in imperiu,dupa ce acesti inadaptati fac radacini, se urca pe grumaz si iti iau gatul
  cazul Frantei,Suediei,si in curand a altora,chiar generalul KGB popa Kirill a semnalat pericolul ca in Rusia islamul sa devina mai puternic decat crestinismul

 7. Vorbesti prostii, autorule:”Nimeni nu se așteaptă ca alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, alegerile din Iran sau Mali să fie un spectacol al democrației.” Dar la noi in Romania cand candidatul vine ”in plic” de la americani, ce drac de democratie mai e si asta?

 8. Asta e drama pomanagiilor: când le vine rândul, se schimbă regulile jocului! Doar nu se așteaptă hauriștii ca ăștia de acum de la ciolan să se dea singuri deoparte, să le facă și lor loc, doar pentru că sunt violenți și fără manere, mă-nțelegi, mon cher! Las că va reperează onoarea madame Șoșoacă

 9. ”E timpul ca elitele să se ridice împotriva maselor ignorante” a spus deja Ceausescu (comunistii) cu mult timp inaintea astora si a implementat democratia socialista. Chiar nu inteleg de ce nu-l reabilitam pe Ceasusescu VIZIONARUL , nascut prea devreme, daca tot ii reinviem scoietatea.
  Eu spun de ceva vreme ca in pas alert se desfasoara o restauratie comunistoida si ca suntem DEJA in POSTdemocratie. In societatea in care vocea/votul cetatenilor nu conteaza, drepturile si libertatiile cetatenesti sunt inlocuite de obligatii/cenzura, libertatea de exprimare se rezuma la a sustine ce spune „ministerul adevarului” (sursa autorizata) si Conducerea de Partid si Stat.
  Gandesti si spui altceva, esti nazist.

 10. @”Prostia ingroapa Rusia” in sfarsit, postezi ceva mai de doamne-ajuta. Totusi, Rusia nu este nici proasta nici ingropata.

 11. Democratia nu ofera solutii ci doar sansa de participare la solutii,fie bune fie rele.Democratia a fost mereu prezentata ca un bine absolut in fata altor regimuri fara a fi privita critic si, atunci cand ascensiunea unor partide prin vot democratic ne deranjeaza ,brusc strambam din nas uitand ca acestea sunt optiunile unor oameni care sunt acum rai descrisi astfel tot de societate.Ca aceste curente sa nu fie majoritare in mod democratic exista alternativa votului „partii bune”, asta in cazul in care nu credem ca esti liber sa spui doar ce trebuie sa se auda.

 12. Cauza: prostii sunt majoritari, usor de manipulat ca sa-l voteze pe cel care convine manipulatorilor.
  Asa a fost mai ales cazul lui Petrov si al lui Iohannis. S-a descoperit ,,reteta” prin care sa-i dezinformezi pe prosti, sa-i balacaresti pe candidatii capabili, ca sa-l impui pe cel convenabil.
  La fel va fi si la alegerile din acest an. Doar nu va imaginati ca popwlimea va alege vreun capabil, demn si patriot! Cine stie ce catastrofa vom avea din nou la Cotroceni.
  Da, candidatul vine in plic de la Bruxelles, dar voturile majoritare le dau romanii manipulati din tzara si diaspora.
  Daca n-ar fi prostii care sa voteze, Bruxelles-ul s-ar sterge la dos cu plicul acela……[Rumburak]

 13. europarlamendraci, ursula votata de sefi de stat sau guvern…
  legitimitate-a patrulii si parapantei…
  reprezentarea votului diluata cu XXX %
  si bani multzi pitaritzi sifonatzi doar la cine trebuie…
  cica-i economie de piatza…sanchi
  un alt fel de Bolshevism…unde cei foarte putzini…guverneaza oe cei foarte multzi

 14. Universitatea Harvard are dreptate, unul din cei 12 este Mihnea.
  userul nostalgic dupa Ceasca. Poti sa-l reabilitezi pe cizmar la tine acasa, de ce nu? Daca iti faci o secta, cu siguranta o sa va coagulati rapid intr-un grup mare.

 15. Nu vor fi nici un fel de alegeri. Eu nu sunt mistokarul si nici un tip cu iq ul de 666. Dar nu pot pierde jegurile globaliste.
  Ne vor baga pe toti intru n raxboi mondial.
  Ori intr o pandemie …acolo nu prea cred ca pune conevs botul. Un virus eliberat fin lab.?

 16. Lumea s-a prostit tare de cand sta toata ziua pe internet si pune botul la tot ce-i servesc altii ! Nu mai are creier sa gandeasca singura ! Trebuie sa-i spuna niste unii ce e bine sau ce-i rau, iar asa isi distruge viitorul copiilor, trasformandu-i in viitori sclavi !

 17. Plusvaloarea egalitatii este pt elite plusvaloarea libertatii este pt elite plusvaloarea democratiei este pt …

 18. Democratia este de fapt un smen care n-a functionat niciodata si a avut tot felul de infatisari frumos colorate cu care au fost imbroboditi pelikanii. Mai ales cand blidu’ era plin. Oricum, ww3 le va rezolva pe toate. Definitiv si irevocabil. Si democratic. Traiasca WEF in frunte cu …!

 19. Dacă în pandemie doar 12 indivizi au reușit să prostească de cap o grămadă de oameni dintre care foarte mulți români, atunci elitele ar trebui să-și spună cuvântul. Eu sunt de acord că oamenii trebuie să voteze pe cine cred ei că-i reprezintă chiar dacă sunt din partide populiste , dar acum hai pe bune chiar îl vede cineva pe Georgică Simion prim ministru? E prost măi oameni buni.Pe mine nu mă interesează că e suveranist dacă rămâne într-o măsură decentă , dar
  să nu-mi predice mie izolaționismul. Suntem o țară mică și oleacă cam proastă. Avem nevoie de aliați și prieteni de la care să mai învățăm.

 20. Cu foarte, foarte putine exceptii, cei care ajung la Bruxelles si din rindurile carora „se aleg cei nealesi” (sic !) sint tradatori ai propriilor popoare, tirfe si imbecili.

 21. atata timp cat pestele cel mare inghite pe cel mic ii ia casa ii omoara copiii si nevasta si spune ca o face pt binele lui, ca i-a luat resusra ca si asa nu are ce face cu ea.

 22. Istoric vorbind, daca iei sa analizezi multe tari din esalonul 2 si 3, o sa constatam ca un dictator a reusit sa dezvolta mai mult o tzara, o societate decat o „democratie”… una adevarata, nu exemple gen SUA, UK, Franta, Olanda care si-au construit imperii coloniale pe care le exloateaza si inca trag beneficii de pe urma lor. Tarile din Africa conduse de dictatori erau linistite si cu un grad bun de dezvoltare, educatie… in momentul in care au inceput sa le fie exportata „democratia” brusc au aparut razboaie civile, iar acum sunt niste ruine a ceea ce au fost. Vezi Libia, Irak, Siria, Afganistan, Pakistan, Liban, Yemen, etc. si la fel in tarile din Asia de SV si America Centrala si de Sud. Doar ieri am vazut un raport care evidentia cresterea economica a tarilor intre 2000 si 2020, China 1300%, FR 400%, urmate de India, Brazilia, Arabia Saudita, Turcia, Africa de Sud, etc. SUA era pe locul 12 cu 108%, doar Canada, Australia si Corea de Sud erau peste ea. Japonia a avut crestere 6% in 20 de ani. Acuma o sa intelegeti rromanilor de ce „dictatori” ca Xi, Putin, Modi etc sunt iubiti in tarile lor? ca au adus bunastare. Acuma uitati-va in ograda „vestului civilizat” si ce vedeti? saracie, saracire, cenzura, limitari de drepturi, protestatari batuti, migranti ilegali, drogati si elite care va conduc, si va mint ca sunteti dezinformati.

 23. Zelensky conduce lumea shi vrea sa ucida „rasele inferioare” Romani, Rushi, Chinezi, Indieni, Africani, Latini, etc. Oamenii shi-au dat seama de asta shi refuza sa fie ucishi la abatorul lui Zelensky. Problema este Zelensky shi Europenii shi lumea intreaga intzelege asta.

 24. Reteta alegerilor: Fenechiu ia voturile din partidul otevist al lui DanDiaconescuDirect si il face presedinte pe Johannis. Nu-i democratie asta ? Toti care azi, dupa 9 ani, il injura pe Joha, inclusiv analistul Coti, l-au votat de 2x, din ura. Ura este reteta, iar azi se lucreaza la ea. 3 secucu cu acte in regula, Geoana, Helvig si Predoiu s-au inscris la alegeri. Daca urati suficient de tare pesede, votati-i ! De 34 de ani va invartiti in cerc ca pestii in acvariu, simuland viata la infinit. Undeva spre centru stau rechinii secucu. Va rog sa scrieti traiectoria unui rechin sa inghita un pestisor ? Ca orice problema de mecanica se rezolva de catre inteligent printr-o translatie la centru si o rotatie cu raza la jumatate, adica-cu o viteza periferica dubla. Noi succesuri, noi, nu voi !

 25. Democratia este foarte buna cand nu mai altceva de facut. Nu e cazul Romaniei. Deci, in speciali we trust !

 26. Pai voi astia care comandați vreți să scoateți DEMOCRATIA,S.O INLOCUITI CU DICTATURA DIGITALA,DE ASTA A.TI PROVOCAT OAMENII CU PANDEMIA SI NU A.TI RESPECTAT CONSTITUTIILE SI LEGILE DEMOCRATICE ,CA SA O CREADA EXPIRATA, ȘI SA.SI DOREASCA SA VA.A INLATURE ASA CA I.ATI INVENTAT AUR SI I.ATI DAT PE MANA LOR.IAR DE LA DICTATURA AUR LA CEA DIGITALA E UN MIC PAS.NUMAI CA EI IMU DAU SEAMA DI PROPAG IDEILE SI ALTORA😁IAR SEKURISTII SI COMUNISTII S.O SU.GA

 27. Dac-ar fi să cuantifici câte pagube, câte nenorociri și câtă frână progresului real fac autonumitele elite, te-ai lua cu mâinile de cap.”Suntem conduși de criminali profesioniști” spunea Withnay Webb și privind la menajeria davosită, nu poți să nu-i dai dreptate.Monomaniacii ăștia aduși în zona patologiei psihiatrice de muntele de hârtii pe care stau, sunt incompatibili cu civilizația, cu noțiunea de civilitate însăși, sunt o pletoră inutilă și extrem de toxică, o pată urâtă pe prezent și o groapă pentru viitor.Cu cât sunt îndepărtați mai repede și mai complet din poză, cu atât mai bine.

 28. 1-orice om, are un pret.2- nu conteaza cine voteaza sau cine numara voturile , conteaza cine anuntza rzultatul .asa ca fazanilor, mergeti la vot ! restul, este ” povesti de Ispirescu ”..!

 29. DEMOCRATIA-Globalista !! a ajuns o amenintare la adresa ALEGERILOR populare-cetatenesti din 2024 si NU invers !.
  Vor veni partide nationaliste patriotice la guvernare !.

 30. Trebuie sa faceti deosebire intre China o tara socialista in mare parte cu exceptia unor zone capitaliste unde sunt si investitori straini si Rusia privatizata de Gorbaciov unde partial statul mai detine ceva, restul este in mainile oligarhilor ca Abramovici sau Hodorkovski, miliardele le-au „cules” ca si baietii destepti din Romania. Pare dictatura in China, dar statul a reusit sa asigure un trai pt 1,3 miliarde, tara nu-i golita ca la noi de multinationalede care declara pierderi. Totul la noi e pe principiul lui Basescu nu mai avem un barbat doar genuri imprecise. In ’89 s-au bucurat ca au scapat de Ceausescu, dar au scapat si de munca, de siguranta zilei, au plecat in exod sase milioane. Inainte de ’89 muncitorul primea casa/ap. putea avea un salariu la fel de mare ca seful de sectie. Satele aveau acces la trasport judetean mai mult curse pe zi azi sunt ingropate in saracie si izolare. Erau scoli, copiii primeau burse nu exista abandon. Erau scoli profesionale, liceea de specialitate. Azi doar violenta si mai nou substante. Nu a fost dictatura, oamenii intelegeau ca trebuie sa munceasca. Azi unii bugetari sfideaza datorita avantajelor pe care le au. Acum este o dictatura a oamenilor fara caracter…impotriva poporului care le plateste salariul si pensia speciala, peste zece ani s-ar putea ca pensiile lor sa reprezinte cea mai mare parte din PIB atunci poporul s-ar putea sa nu mai reziste si sa faca ca in vest, doar asa se va scapa de toti Daneletii iesiti la 48 de ani, cand altul este obligat sa munceasca ca sa-l tina pe el pana la 65 de ani.

 31. Alegerile sunt bune, democratia e cea mai umana forma de guvernare si cel mai bun candidat
  va fi mereu ales, daca isi si da interesul PERSONAL sa fie ales, daca nu asteapta sa-l ajute altii !

  ❤️

  [parerea mea de etnica franceza e ca candidatul trebuie sa fie si loial celor de care-i ales si INTEGRU ! ]

 32. „câte pagube, câte nenorociri și câtă frână progresului real fac autonumitele elite”

  Pentru analistul Coti elita este ala care i-a dat banii stransi din spaga ambasadorului roman din China sa-i cumpere ferestre termopan pentru vila construita din salariu ! Inteligent, bipuscarias la zi de inteligent. Cand urasti invatat la scoala facuta la UBB Cluuuj, ajungi sa proslavesti toti coruptii care nu erau cu basescu. Despre „elita” turnatoare la secucu ceausista nu mai vorbesc, e subiect tabu pe Coti. Apoi te miri ca sunt numiti in functii esentiale doar cei care pot fi santajati cu dosarul de la secucu ! Stim si noi, se statea foarte bine gratis la hotelul Forum din Costinesti, pe banii ministerului comunist al tineretului comunist, dar au trecut 34 de ani de atunci, a ramas cineva incremenit in proiect ?

 33. Indiferent de aliante, suveranitatea si independebta tarilor trebuie sa primeze.
  Asata nu au inteles americanii.
  Ei s-au crezut stapani peste tot.

 34. Democratia este opusa dictaturii, in acest caz, incercarilor de instaurare a dictaturii lui Trump.

  @Clothilde (… du Bucharesst):
  Mme Clocotita (😛),
  Votre roumain est parfait. Merci d’avoir défié Trump. Pour être un démocrate, il doit respecter la volonté du peuple et ne pas crier plus fort contre lui. D’une pomme gâcher tout le panier de pommes.

  Astfel,
  „Dar cea mai urmărită evoluție de către elitele la putere ”
  Elitele este un termen perimat cultivat si folosit de comunisti precum Marchievici in care intemtionat se distanteaza conducerea de alegatori prin acordarea din senin de titluri si numiri neconforme decat cu ideologia din capul lor. Reciproc se gratuleaza, reciproc se avanseaza din starea de nulitati in starea de mari creatori de valoare. Justitia este partinitoare daca face exceptii de la aplicarea legii pentru asa numitele elite.
  Intelege aceasta dle Marchievici si nu mai asasina democratia in alte state pentru dictatori reali precum Trump!
  Realizeaza ca s-au gasit voturi inca la alegerile din 2020 in favoarea lui Presed. Biden! Alege sa rationezi si nu sa faci mascarada de drepturile electoratului!
  Daca mai incerci diseminare de idei conspirative pro-Trump, inseamna ca pe undeva si tu esti bun de inchisoare. Motivul este ca rezonezi perfect cu incercarile lui de asasinare a democratiei.

 35. Mioritzo laie, tu citezi textele propagandei pro, ce e prin partea noastra de lume nu prea seamana a „democratie”, se „alege” din „mwniul zilei” hotarat de chefii de peste garla…

 36. De altfel preocuparea ta, Calin Marchievici, cu ce are de castigat Trump in 2024 sunt speculatii menite sa indeparteze scrutinul public de la marele elefant care este in camera. Sper ca ai auzit acest termen. Este vorba de situatia economica a Romaniei, de starea jalnia in care Romania se afla, de proteste si de faptul ca oamenii sunt nemultumiti.
  In loc sa te ocupi de acestea, iti indrepti atentia spre un pericol si mai mare ca prin fascinatia cititorului sa-i susuri la ureche otravuri, otravurile tale personale.
  Nu e nici-o mirare atunci ca iti raspund persoane ca intoxicatul si iti taie macaroana scurt! Nu e!
  L-ai asasinat cu prostiile si speculatiile tale. Sunt vorbe in vant. Chiar daca apar pe ecran, tu nu oferi nimic de la tine. Esti un troll Calin Marchevici.
  Trollezi democratia americana, trollezi fara sens ca unul scapat din camion. Unde vrei sa fugi? Unde iti alearga mintea in nestire? Ti se pare ca ai prins ceva. N-ai prins nimic. Nu poti face nimic peste vointa altora. Citeste in Biblie ca totul este desertaciune!

 37. Miorita din poezie valaha e masochist pasiva tu-mi pare prea USR-ist-sadica
  berbekutzo ! 🙂
  IARBA nu-ti mai place ? Cu PARFUL te alegi atunci ! GO BRANDON !

 38. Ei au dreptate și expresia lor este corectă : alegerile sunt o amenințare la adresa democrației LIBERALE. Ați înțeles ? Amenințare la adresa democrației liberale SPECIFIC , adică la „democrația” LOR și a regulilor LOR cu EI la putere, nu la adresa democrației la modul general așa cum o înțelegem noi restul…

 39. „facocerul din … ESTONIA spune:
  29 DEC. 2023 LA 5:10
  „Figo spune:
  28 DEC. 2023 LA 18:01
  Unde e marele prophet misteaux? Azi e 28 dec.si nu sa terminat balciul.😅😅😅😅😅😅😅”

  😐 … B”ALCIUL e inca OK, Figo = distrage eficace atentia de la … 😉 ”

  S-a amanat pe 23 ianuarie (ce-o OK e ca nu le_a reusi la SARBI 😉 desi tatre PUNCTUAL expertilor se-ncadra-n PROPHETIE 😉 !)
  Eu v-am mai zis „pana-n 27” urmeaza ceva : MISHTEUX nu poate gresi ! (Subteran e URAGAN la … BERLIN! )

  Acum intre noi barfa-asii … nu-i mai faina LUMEA-BALCI … decat LUMEA-SOROSH ? Apropeaux de 150 000$ intr-o parcare …
  Misteaux e cel mai mare din … parcare ! 🙂 😛 😉

  AUD ?”
  _______________________
  INTREB pentru nu stiu daca „meteorologul” MISHTEUAX stia de
  furtuna in curs la BERLIN !
  🙂
  (asta apropo de nataraii de la BERLIN care-s de acord „lasand sa curga” insa nu gaga decat 75% interese proprii
  in ” miscare!)

  NU UITATI …straniile predictii PUNCTUALE (ca doar nu de ROMA, PARIS sau VARSOVIA aluziona mistretz MISHTEAUX ) 🤐🤐🤐
  MISHTEAUX e invizibil 😉 😛 😀 de SPECIAL ce e … al cum le stie inainte e INCREDIBIL ! [mimikri perfect, de zeci 😉 de ani ❤️😎🤞😉🤦‍♂️]

  SHALOM ! 🎶🎶🎶

 40. Faza „Uragane la … BERLIN !” e la fel de veche ca cealalta …
  la fel de nepotrivita si fantezista „Mi-e frica de … POGROAME!”

  NU LE AI cu prophetiile … „numerologule” (fara licenta de Bukale!) 🙁
  Oricat te scremi (cica „GENERALUL” „LLOYD AUSTIN” … retras TEMPORAR 😉 pentru pastrea ONOAREI PENTAGON-ului IN CELE CARE SIGUR VIN ! —etc.) deageaba 😀
  NU TE ASTEPTA ca mediocrii sa-ti observe … UNICITATEA ! 😛

  SHALOM si tie !

 41. Cam greu sa ghicesti NEINSPIRAT-DIVIN
  ce-i straniu trece MISHTEAUX-ului
  kabbalist-PROPHET ! Prin bibilica ! 😐

 42. a mai aparut un viitor detinut in lagarul de munca – securistul tradator care semneaza Miorita! vei crapa de foame, bataie si epuizare, nemernic tradator

 43. un articol besmetic (amalgamat si haotic!) in intregime…poarta pecetea „democratiei” ?…oricum „determinarea” unora de a scoate lumea la vot seamana a disperare!…de ce ? vom vedea DUPA (daca supravietuim anului curent!)

 44. „mishteaux 😎 … 3301 spune:
  14 IAN. 2024 LA 12:31
  PE CAND o POZA sau un FILMULET CU EL !
  Deocamdata se doar spune ca mai traieste
  de vazut in imagini nu l-a mai vazut nimeni … „de atunci” …de cand a schimbat „cladirea” 😉 [IQ=?]

  🤣🤣🤣”

  ce se mai aude de cetateanul yankeu de rasa africana -> LLOYD AUSTIN = e morti-morto sau doar mezzo-morto ?

  „mishteaux 😎 … 3301 spune:
  14 IAN. 2024 LA 12:31
  PE CAND o POZA sau un FILMULET CU EL !
  Deocamdata se doar spune ca mai traieste
  de vazut in imagini nu l-a mai vazut nimeni … „de atunci” …de cand a schimbat „cladirea” 😉 [IQ=?]

  🤣🤣🤣”
  CIUDEDA fel al PENTAGON-ului de-a se pregatii de VREMEa de dupa BIDEN … or sa puna GENERALII in carca „astora” pagubele pe cale de realizare ale „ordinelor ” armate recente !
  Nu va mai ganditi la mishteaux … sursele sunt mistic de straniu-EXACTE !

  „23 ianurie” USA … Oy wey ! 🙁 🙁 🙁 [sa nu post-spuneti ca n.ati 🙁 fost pre-avertizati NATANGILOR ! ! 😐

 45. „Esti un troll Calin Marchevici.” [Miorița]

  Ti-am promis ca nu te mai apar, pentru cenzura. Zis si facut ! Poate asa scapi de obiceiul prost.

 46. dl Ghro, ăsta cu prețul legat de gât, a lui Withney Webb citire este.De ăsta am ajuns să ne punem speranța în miliardari reali, independenți,(Musk, Trump) ei n-au prețul cravată.Cât despre ce pictezi tu, e o scurtătură spre Evul Mediu timpuriu pe care au parcurs-o romanii înainte să-și ia câmpii.Și de acolo la epoca pietrei nu mai e mult, cel mult un eveniment”Carrington” sau un patogen „X” clocit de gates.Iar în paleolitic nu mai există bănci, stat profund,fauci,democrație, preț, bani etc.Există ghioaga, boala și ursul care le termină pe toate.Și ciuperci halucinogene la liber pentru o viață scurtă și plină de rahat.Căderea e repede, vazi Afganistanul.

 47. Miorița vă dă clasă, berbecuți și oițe putinofile! Mi-a plăcut cum l-a beștelit pe Marchievici, care se pare că e un profesoraș fost premiant prin școală, care cerea în gura mare 12 mii de euro prin Parlamentul Europei! De aia scrie doar prostii putinofile și antieuropene, aducînd în prim plan diverse declarații ale unor aiuriți vestici, care văd numai catastrofe prin Occident, și nici nu vor să vadă cum se prăbușește Rusia!
  Ar fi cazul ca să mai lase părerismul pe seama altora, căci nu știe să scrie jurnalistic, ci scrie dezlînat și mîncînd spațiul tipografic și nervii cititorilor! Aici nu ești la catedră, coane Adriane, unde bieții tăi studenți sînt obligați să-ți asculte prostiile , ci ești pe un forum, unde e mai bine sa-ti scurtezi mesajele subversive!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.