Cum devii mason în România

Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, Tudorel Niţulescu, explică într-un interviu pentru cotidianul.ro cum poţi deveni mason în România. De asemenea, Tudorel Niţulescu vorbeşte despre ce e mistic în masonerie, la ce te poate ajuta masoneria, cum stă treaba cu anul masonic şi ce simbolizează el, ce însemne masonice găsim în viaţa de zi cu zi.

– Domnule Tudorel Niţulescu, ştiu că sunteţi Mare Maestru al unei loji masonice, dar sincer vorbind, nu prea ştiu care, deoarece există mai multe în România. Puteţi să mă iniţiaţi puţin, să nu rămân un profan, ca să folosesc cei doi termeni pe care îi ştiu eu despre masonerie.

– Din data de 7 mai 2010 sunt Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României, fiind ales prin vot secret şi democrat de cei 1.000 de membri ai lojii, dintre care aproape 500 sunt maeştri. Marea Lojă Naţională a României este recunoscută oficial de Marea Lojă a Franţei şi este membră fondatoare a Marii Loji Unite a Europei (GLUDE).

– Care sunt obiectivele dumneavoastră ca nou Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României?

– Aşa cum am promis înaintea alegerilor din 7 mai, îmi doresc o aşezare naţională şi internaţională a Marii Loji Naţionale a României pe principii transparente şi democratice. Respectarea cutumelor masonice începând cu disciplina şi o totală transparenţă financiară sunt cele două coordonate pe care am insistat personal în aceste trei luni de mandat. Aşa cum mă aşteptam, reacţiile în interiorul Marii Loji Naţionale a României la poziţia mea au avut şi alte conotaţii decât cele normale. Cu toată convingerea că este un lucru normal şi foarte necesar, voi continua pe această linie a disciplinei, a respectării constituţiei masonice, a consolidării. Din punctul meu de vedere, numai aşa vom putea reaşeza moral valorile româneşti şi vom clădi pe baze solide această şcoală a caracterelor, a spiritelor elevate, care este masoneria.

– Unul dintre istoricii francmasoneriei spunea că masonii caută viaţa de dincolo de moarte. Au găsit-o masonii români?

– Inclusiv acest interviu face parte dintr-o strategie pe care mi-am propus-o pe termen scurt: necesitatea de a răspunde multor neadevăruri ce se spun despre masonerie, ele venind din lumea profană. Masoneria a fost şi rămâne o prezentare metafizică şi alegorică a vieţii reprezentată prin simboluri. Nu există nimic mistic în masonerie, totul este viaţă reală prezentată sub formă de legendă şi folosind multă simbolistică.

– Domnule Tudorel Niţulescu, aş dori să pun o întrebare de profan. Cum poate cineva ajunge mason?

– Referitor la această întrebare de abecedar, nimeni nu este invitat să facă parte din masonerie. Informaţia colaterală prin rude, prieteni sau alte surse (n.red. – internetul, varianta modernă), printr-o introspecţie a sufletului şi năzuinţelor sale de o viaţă, omul poate bate la porţile masoneriei. Ele nu se deschid la prima bătaie pentru că şi viaţa, cu bune şi rele, te invită la bucurie şi plăcerea de a trăi după lungi încercări.

– La ce îl poate ajuta pe un om masoneria?

– Să fie un om bun. Să fie altruist, să trăiască cu oamenii şi printre oameni. Îl învaţă să-şi iubească ţara, îl învaţă să facă parte din universal în scopul de a avantaja naţionalul. Îl învaţă să respecte familia, să fie generos şi demn în faţa vieţii şi a lui Dumnezeu. De fapt, aceasta este condiţia esenţială de a accede în masonerie. Să crezi într-o stare de echilibru spiritual care îţi dă forţa morală de a face lucruri morale pe acest pământ.

– Se tot vorbeşte despre anul masonic. Ce este el, când începe şi ce simbolizează?

– Anul masonic începe în septembrie şi se termină în iunie. Practic, începe la echinocţiu şi se termină la solstiţiu de vară de Sfântul Ioan de vară. El simbolizează naşterea şi moartea. În perioada iunie-septembrie este vacanţa masonică.

– Cât durează mandatul unui Mare Maestru?

– În cadrul Marii Loji Masonice a României, mandatul unui Mare Maestru este de 3 ani şi are voie doar două mandate. Cifra 3 are o semnificaţie aparte în masonerie. Dar există diferenţe de la lojă la lojă. În Franţa, mandatul Marelui Maestru este de un an şi are voie trei mandate.

– Există politicieni masoni?

– În toate sferele de activitate există bărbaţi români iniţiaţi (inclusiv în toate guvernele care au fost până în prezent). Dar acest lucru nu este unul cu putere de convingere vizavi de evoluţia postdecembristă a masoneriei române. Ca în orice lucru bine făcut, este nevoie de răbdare şi de renaştere a valorii naţionale, care au fost distruse prin închisori sau şantiere naţionale. Trebuie să ţinem cont de faptul că în perioada comunistă masoneria a fost interzisă. Iată câteva motive pentru care invit la răbdare, la echilibru. Dacă ar fi să fac o comparaţie între România paşoptistă şi cea actuală, aş spune că statul român, România modernă, a fost făcut de masoni, în timp ce România postdecembristă, de politicieni. şi acum las cititorii dumneavoastră să spună când a fost mai bine.

Nicu Filip şi Tudorel Niţulescu, la a 90-a aniversare a naşterii lui Nicu Filip

– Ce speranţe aveţi privind masoneria şi cum le-aţi motiva?

– Dacă, în viaţa civilă, familia, şcoala şi exerciţiul civic de zeci de ani mi-au dat motivaţia să fiu pozitiv în drumul spre bine, în masonerie, participarea regulată, precum şi deosebita şansă de a-l fi cunoscut pe cel mai mare mason român – Nicu Filip – îmi dau garanţia că, şi prin contribuţia masoneriei, ţara mea, România, îşi va găsi locul de onoare pe care îl merită în Europa şi în lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.