Cum era să dispară România de două ori și a renăscut de trei ori mai mare

Româncele în Primul Război Mondial

„Cum era să dispară România de două ori și a renăscut de trei ori mai mare“ se numeşte articolul postat pe gazetadecluj.ro, sub semnătura lui Liviu Man.

Articolul porneşte de la data de 4 august 1919, atunci cândgeneralul Mărdărescu a primit defilarea trupelor române în capitala Ungariei în fața a zeci de mii de curioși care nu-și credeau ochilor ce se întâmplă. Mult disprețuiții valahi își luaseră o revanșă istorică care nu putea fi bănuită nici măcar cu șase luni înainte. România a fost singura țară membră a Antantei care în Primul Război Mondial a ocupat capitala unei țări inamice. Și asta după un război pe care țara noastră l-a început cu trei ani mai devreme în 27 august 1916 când armata română eliberatoare intrase în Transilvania atât din sudul cât și din estul Carpaților.

Ofensiva românească în Transilvania durase o singură lună din 27 august în 26 septembrie. Contraatacul forțelor austro-ungare și germane în Transilvania și a celor bulgaro-turco-germane în Dobrogea au pecetluit soarta României.

De Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, Bucureștiul a fost ocupat de trupele germane. Peste 150.000 de soldați români  dintr-o armată de 600.000 de oameni au fost făcuți prizonieri. Pierderile armatei române numai în această perioadă au fost apreciate la 300 – 400.000 de oameni, inclusiv răniți, prizonieri și dispăruți.

Familia regală, Parlamentul și Guvernul României s-au retras la Iași. România își pierdea 2/3 din armată, 2/3 din teritoriu, inclusiv Capitala și Dobrogea cu tot litoralul. Era mai mică decât actuala Moldovă românească.

Bătăliile date de armata română în 1917 au marcat renașterea speranței în inima și sufletul poporului român. Reorganizată și reinarmata armata română a făcut proba vitejiei sale în bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, care au făcut ca România  să nu dispară ca stat și să-și recâștige onoarea și respectul de sine care au fost pierdute mult prea ușor în urmă cu un an.

Nenorocita revoluție bolșevică a schimbat însă din nou situația frontului românesc. Rusia a ieșit din război iar fără cei aproape un milion de soldați ruși din Moldova nu se mai putea susține frontul“.

Materialul integral poate fi citit pe https://gazetadecluj.ro/.

Liviu Man

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. … și a renăscut de trei ori mai mare, tot asa va disparea ca prin minune a patra oara.

    • Va mai amintiti legenda mainii cu cinci degete care aparea pe cand sultanul Mehmet sarbatorea cucerirea Constantinopolului si” interpretarea” misterioasei aparitii ?…daca in Constantinopol s-ar fi gasit cinci crestini adevarati,otomanii n-ar fi cucerit mareata capitala…in Romania mai sunt cinci oameni care sa creada cu adevarat in EA,cum a fost ATUNCI cand a devenit de trei ori mai mare ?

  2. Trebuia Liviu Man de la Cluj sa readuca amintirea victoriei armatei romane si cucerirea Budapestei cu defilarea din 4 august 1919,ca nici Cotidianul,nu mai are istorici,nici MAN nu mai stie unde ii este capul!Si doar v-am spus in vreo 3 postari de 4 august 1919! Macaristanul bolsevic era azi provincie in Ucraina!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.