Cum funcţiona reţeaua de şpăgi de la Apa Nova

Procurorii DNA îi acuză pe inculpaţii din dosarul Apa Nova, Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu, că în perioada 2008-2015, şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franţa, obţinand în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani plătite sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele arătate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate, că au determinat, prin trafic de influenţă, creşterea tarifelor la apa pentru bucureşteni, astfel încât compania de apă să-şi mărească veniturile şi profitul. E vorba de o întreagă îngrengătură de relaţii, influenţe, o multinaţională care cumpără tăcerea jurnaliştilor şi evident victime, adică clienţii Apa Nova. Într-un referat ordonanţă pentru extinderea şi continuarea urmăririi penale, procurorii DNA susţin că în perioada 2011-2012, Ovidiu Traian Smenescu, reprezentant neoficial în România a intereselor grupului francez Veolia, proprietarul Apa Nova, a utilizat relaţionarea preferenţială pe care o deţine cu Vlad Moisescu, liberalul cel mai influent din Sectorul 1 (respectiv ascendentul relaţional al acestuia la nivelul Primăriei Sectorului 1), în vederea obţinerii unor contracte (în condiţii de favorizare) cu instituţii publice, de către grupul de firme referenţiat (sau alte societăţi comerciale controlate sau aflate în sfera de interese/ influenţă a acestuia) – asigurându-i în schimb acestuia accesul la contracte de consultanţă, cel mai probabil având obiect fictiv sau retribuite disproporţionat faţă de activitatea desfăşurată de angajaţii firmei controlate de Moisescu (respectiv Team International Consult Bucureşti).

Activitatea lui Smenescu ca interfaţă între Veolia şi autorităţile române, în condiţiile în care nu ocupa nicio funcţie în cadrul grupului francez, a început cu anul 2008, când Philippe Guitard a devenit reprezentantul Veolia pe zona Europa Centrală şi de Est. De atunci şi până în prezent, Smenescu a încasat sume mari de bani, în schimbul exercitării influenţei şi a intervenţiilor pe care le-a făcut în favoarea firmelor din Grupul Veolia la nivelul instituţiilor publice din România. Banii au fost plătiţi către Semenescu în baza unor contracte încheiate fictiv între agenţii economici din cadrul grupului francez şi societăţi comerciale aparţinând lui acestuia sau controlate de el.

Fictivitatea constă în aceea că, deşi obiectul contractului nu este prestat în realitate, plăţile sunt efectuate către firmele controlate de Semenescu, banii reprezentând de fapt contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către acesta la nivelul instituţiilor publice din România (inclusiv cu primariile şi consiliile locale din Bucureşti) în favoarea firmelor din Grupul Veolia si in special a Apa Nova Bucureşti.

În perioada 2008-2015, Smenescu a utilizat relaţia preferenţială pe care o are cu Moisescu (respectiv ascendentul relaţional al acestuia din urmă în special la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi al Consilului Local al Sectorului 1 Bucureşti), în vederea facilitării derulării activităţii specifice de către agenţii economici menţionaţi pe raza Sectorului 1 Bucureşti (de exemplu: obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile) respectiv, favorizarea la obtinerea unor contracte cu instituţii publice, de către grupul de firme arătat (sau alte societăţi comerciale controlate sau aflate în sfera de interese/influenţă a acestuia). În schimbul influenţei exercitate în favoarea agenţilor economici din Grupul Veolia Franţa, Moisescu a primit, la iniţiativa lui Semenescu, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte de consultanţă încheiate în mod formal, fără ca obiectul contractului să fie prestat în realitate. Banii plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Moisescu la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primaria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a Apa Nova Bucureşti.

La fel a procedat Semenescu şi în ceea ce-l priveşte pe Costin Berevoianu (consilier personal al primarului general al Capitalei, în perioada 2008-2015), căruia i-a solicitat să folosească în interesul Apa Nova Bucuresti influenţa pe care o avea la nivelul Primăriei Generale a Capitalei şi a Consiliului General Bucureşti. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl reprezintă faptul că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către Semenescu, în principal, S.C. ENVIROMENT&SPORT DEVELOPMENT S.R.L. Influența lui Berevoianu a fost cumpărată de Semenescu prin încheierea unor contracte cu societăți controlate de către consilierul primarului general al capitalei, în baza cărora au fost plătite sume importante de bani. Conchizând, există multe plăţi efectuate către firmele controlate de Semenescu, Moisescu şi Berevoianu, fără ca serviciile să fie prestate în realitate, banii reprezentand contravaloarea traficului de influenţă exercitat la nivelul instituţiilor publice.

Concret, printre firmele aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu şi Berevoianu, cu care au fost încheiate astfel de contracte sunt: S.C. ENVIROMENT&SPORT DEVELOPMENT S.R.L., S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SERVICES S.R.L., S.C. SIS FINANCE CONSULTING S.A., S.C. SIS STRATEGY S.R.L., S.C. PEPINIERA DE VAL D YERRES DEUX S.R.L., S.C. AVATAR MEDIA PROJECT S.R.L., S.C. POLY MARKET CONSTRUCT S.R.L., S.C. DAMI VOX S.R.L., S.C. ARVIFOX VISION SECURITY S.R.L., S.C. REFLEXIM CONSULTING S.R.L., S.C. FOKUS INVEST S.R.L., S.C. CARPATERRA CAPITAL PARTNERS S.R.L., S.C. INTERGROUP ENGINEERING S.A, S.C. ACIM SA, S.C. CAPTAIN SERVICE PRODUCT S.R.L., S.C. REVOLUTION S.R.L., S.C. M&C STRATEGY DEVELOPMENT S.R.L.

Spre exemplu, contractul încheiat cu S.C. PEPINIERA DUVAL, având ca obiect „amenajare spaţii verzi”, serviciu de care S.C. Apa Nova – având în vedere obiectul de activitate – nu avea nevoie, fiind plătite în cadrul contractului sume foarte mari de bani. Prin intermediul S.C. AVATAR S.R.L. este cumpărată „bunăvoinţa” trusturilor de presă care, de o bună perioadă de timp, nu au mai prezentat aspecte negative legate de activitatea firmelor din cadrul Grupului Veolia. Smenescu indică/stabileşte cu conducerea Apa Nova (iniţial cu Bruno-Daniel-Paul Roche, Laurent Lalgue şi în prezent Lavinia-Teodora Săniuţă, directori general ai Apa Nova Bucureşti) atribuirea de contracte către firme controlate de persoane apropiate.

Iată câteva exemple de astfel de contracte. În 2014, Veolia Apă Servicii atribuie un contract de consultanţă firmei POOL PROJECT SERVICII SRL Bucureşti, despre care se cunoaşte că este controlată de ginerele apropiatului său, cetăţeanul francez Asso Bernard. În acelaşi an s-a realizat o înţelegere între SC POLYMARKET MANAGEMENT SRL şi Apa Nova, potrivit căreia firma privată va construi viitorul sediu al operatorului bucureştean, ulterior urmând a plăti chirie dezvoltatorului.

Semenescu deţine în prezent calitatea de asociat la următoarele firme active: CORBEANCA RESIDENCE SRL Bucureşti, CASTELARAS IMOBILIARE SRL Bucureşti, LANDWING CORPORATION SRL Bucureşti, ENVIRONMENT MISTIQUE SRL Bucureşti, CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SERVICES SRL Bucureşti, ROYAL ESTATE DEVELOPMENT SRL Bucureşti, SC ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL Bucureşti, SC CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SERVICES SRL Bucureşti.

POLYMARKET CONSTRUCTION SRL prestează lucrări/servicii predominant către Apa Nova în valoare de 1.392.496 lei fără TVA în semestrul 2 din 2011; 4.974.534 lei fără TVA în 2012; 1.110.962 lei fără TVA în 2013. SC ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL prestează servicii tot către firmele grupului Veolia, începând cu anul 2010, respectiv: Apa Nova Bucureşti (2.026.538 lei fără TVA în 2010, 4.045.261 lei fără TVA în 2011, 4.391.741 lei fără TVA în 2012, 39.826 lei fără TVA în 2013), Veolia Energie România (4.117.915 lei fără TVA în 2012), Veolia Apă Servicii (1.279.050 lei fără TVA în 2011), Veolia Water Solutions&Technologies România (108.871 lei fără TVA în decembrie 2012), Acvatot (108.295 lei fără TVA în decembrie 2012). SC CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SERVICES SRL, având ca obiect de activitate prestarea de servicii de consultanţă pentru afaceri şi management, a prestat servicii către Apa Nova, în valoare de 327.435 lei fără TVA (265.635 lei în 2014 şi 61.800 lei în 2015).

Totodată, Semenescu exercită controlul, împreună cu conducerea oficială a Apa Nova şi asupra politicii de resurse umane a operatorului beneficiind în acest sens de sprijinul necondiţionat asigurat de Giovana-Maria Soare, director Comunicare şi Resurse Umane, şi Nicolae Turcuman, lider de sindicat. Aceştia doi din urmă sunt implicaţi, posibil ca formă de recompensare, inclusiv în activităţile derulate de unele asociaţii/fundaţii înfiinţate de reprezentanţi ai Apa Nova, care le oferă posibilitatea obţinerii de venituri suplimentare: – ASOCIAŢIA „CLUBUL SPORTIV SAH APA NOVA” – la asociaţie figurează ca angajat Turcuman din data de 21.05.2012.

Asociaţia „ESOP” reprezintă asociaţia salariaţilor din societate, care, conform contractului de concesiune, deţine 10% din acţiunile operatorului de apă-canal. Unicul angajat al Asociaţiei „ESOP” este Turcuman, începând cu data de 04.05.2011. Pe de altă parte, există indicii că Laurent Lalague, fost director general al societăţii, a fost implicat în atribuirea contractului de aplicare a logurilor pe autovehiculele societăţii cu firma STICKER INTERNATIONAL & ADVERTISING GROUP SRL Bucureşti în contextul în care proprietara firmei, Florina-Denisa-Adina Pârjol Săvulescu, este o apropiată a familiei sale (Lalague şi întreaga sa familie au rezidenţă la adresa de domiciliu a Pârjol Săvulescu.

În anul 2008, contractul de concesiune încheiat de Apa Nova cu Consiliul General Bucureşti, privind concesionarea serviciului de apă şi canal la nivelul capitalei era în pericol să fie reziliat. Unul dintre cei mai mari contestatari ai modalităţii defectuoase de realizare a obligaţiilor contractuale a fost primarul Andrei Chiliman de la Sectorul 1. Acesta a contestat la momentul respectiv inclusiv modalitatea de atribuire a contractului. Pentru a opri presiunea făcută public de către primar şi structura politică pe care o reprezenta acesta, respectiv PNL Bucureşti, asupra Apa Nova, Semescu a luat legătura cu Moisescu căruia i-a cerut sprijinul. În acea perioadă se derula şi campania electorală pentru alegerea primarului sectorului 1 Bucureşti, iar Moisescu l-a prezentat pe Semenescu unui grup de cetăţeni revoltaţi, într-o zonă din sectorul 1, unde erau probleme cu instalaţia de canalizare, ca fiind directorul companiei franceze care va rezolva problemele ivite. Rolul lui Moisescu în înţelegerea cu Semenescu a fost ca prin folosirea influenţei pe care o avea la nivelul Primăriei Generale Bucureşti şi Consiliului General Bucureşti, dar şi asupra primarului Chiliman şi a Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti, să oprească acţiunile de contestare a concesiunii de către Primăria Sectorului 1 Bucureşti, consilierii locali şi consilierii generali ai PNL. Moisescu a intervenit, iar din acel moment rezultatele activităţii lui au fost publice, presiunea asupra concesionarului dispărând. Moisescu era omul care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, inclusiv în zona achiziţiilor publice. Practic, lucrările semnificative erau atribuite întotdeauna firmelor agreate şi stabilite de către Moisescu Vlad Octavian. În schimb, firmele agreate plăteau comisioane de 10% – 15%. Societăţile câştigătoare ale procedurilor de achiziţie subcontractau lucrări la un preţ mai mic, de regulă, cu 20% decât preţul de achiziţie, iar din acest procent de 20% se asigura atât plata comisionului, cât şi câştigul propriu.

De asemenea, la nivelul Primăriei Generale, Moisescu controla activitatea consilierilor locali ai PNL. Primarul Sorin Oprescu purta toate discuţiile referitoare la activitatea instituţiei cu Moisescu. Practic, Moisescu controla voturile şi la nivelul Consiliului General Bucureşti. Fiind liderul informal al PNL Bucureşti şi persoana care susţinea financiar partidul, el era şi cel care hotăra întotdeauna ce se întâmplă la nivelul instituţiilor controlate de PNL din Bucureşti. În acest context, el stabilea şi persoanele care candidau pentru o funcţie de consilier local sau general. La nivelul Consiliului General Bucureşti toţi consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul şedinţelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu. Pe de altă parte, tot urmare înţelegerii cu Semenescu , Moisescu a facilitat în perioada anilor următori, emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General. Hotărârile de consiliu şi actele adiţionale vizau majorarea de tarife, finalizarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea Apa Nova, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din Bucureşti etc. În schimbul intervenţiilor făcute şi sprijinului acordat, Moisescu a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanţă. Aceste contracte au fost încheiate în mod fictiv numai pentru a justifica primirea banilor. Caracterul fictiv al contractelor rezultă şi din faptul că unele plăţi erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă (de exemplu: Giovana Soare), plăţi la o zi după încheierea
contractului sau plăţi efectuate fără existenţa unui contract/comandă sau contracte semnate după efectuarea plăţii, de asemenea pentru niciunul dintre contracte nu se găsesc rapoartele de activitate. Pentru plăţile către Vlad Moisescu au fost încheiate contracte de consultanţă între firma controlată de acesta, respectiv SC TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL şi Apa Nova, Veolia Apă Servicii şi altele, conform indicaţiilor lui Semenescu.

Pe de altă parte, pentru intervenţiile făcute în interesul Grupului Veolia, inclusiv al Apa Nova Bucureşti, Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă pentru prestarea serviciilor menţionate, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului (de exemplu: un contract încheiat cu SC ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL) şi încheierea unor contracte de publicitate prin Compania EUROMEDIA, companie achiziţionată de Semenescu special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din Apa Nova şi celelalte companii din grup, sub forma acţiunilor de promovare. Indirect, Semenescu „sifona” sume de bani prin intermediul prestatorilor de servicii (de exemplu SC STRACO SRL, SC TRIADA SRL, SC POLYMARKET MANAGEMENT SRL şi SC POLYMARKET CONSTRUCTIONS SRL), ultimele două controlate de Semenescu, care plăteau comisioane semnificative pentru atribuirea contractelor de către firmele din Grupul Veolia sau cu care erau încheiate contracte de prestări servicii şi erau efectuate plăţi pentru lucrări nerealizate sau servicii neprestate (cu titlu de exemplu: perdele de protecţie pe malul Dâmboviţei, realizare gard protecţie pe malul Dâmboviţei, servicii staţie de epurare, tuns vegetaţie ş.a.).

Situaţiile de mai sus erau gestionate de către Semenescu, care derula activităţile fără a avea vreo calitate oficială în Grupul de firme Veolia, cu complicitatea directă şi interesată a managerilor companiei, respectiv Bruno Roche şi Lorand Lalague. Există indicii rezonabile potrivit cărora în condiţiile în care în primele şase luni ale anului 2011, la nivelul Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-au aflat în discuţii proiecte de hotărâre ce aveau impact asupra intereselor financiare ale Apa Nova Bucureşti, context în care Smenescu a apelat la Moisescu pentru a obţine voturile favorabile ale consilierilor locali aflaţi în sfera de influenţă a acestuia. Astfel, în perioada ianuarie – aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului adiţional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de Apa Nova cu PMB. Importanţa aprobării actului adiţional nr. 7 rezidă în posibilitatea obţinerii de către Apa Nova a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net-118.135.449 lei în 2012.

Sprijinul acordat de Moisescu pentru interesele promovate de Semenescu a fost recompensat de omul de afaceri, așa cum am mai arătat anterior. Astfel, în cursul anului 2011 au fost încheiate trei contracte de consultanţă între TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL şi firme din grupul Veoilia, respectiv Apa Nova Bucureşt (în 03.03.2011) şi Veolia Apă Servicii SRL (în 01.06.2011 şi 01.11.2011), fără asigurarea publicităţii procedurii de achiziţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, plăţile fiind realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului. Plăţile au fost autorizate de Roche (în calitate de director general al Apa Nova Bucureşti, respectiv administrator unic al Veolia Apă Servicii), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

Pe fondul realizării percheziţiilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie la sediul firmei TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL în 18.06.2015, Semenescu i-a solicitat lui Mădălin Mihailovici, directorul Veolia Apă Servicii, să identifice contractele respective şi să le analizeze împreună cu Mihai Savin, director executiv al Apa Nova, care îndeplineşte atribuţii pe linia achiziţiilor publice în cadrul operatorului. Bruno Roche şi Lorand Lalague sunt gestionarii unor conturi secretizate care fac imposibilă determinarea beneficiarilor plăţilor efectuate de către societăţile din grupul Veolia. Aceste conturi sunt folosite pentru plata sumelor cu destinaţie ilicită. În acest context a relaţionat cu conducerea Apa Nova în derularea contractului de concesiune, în special cu Laurent Lalague, Giovana Soare şi Irina Munteanu (director general adjunct Apa Nova).

Berevoianu controlează – direct sau indirect – mai mulţi agenţi economici – în concret, S.C. C-GAZ S.R.L., care are încheiat contract de furnizare gaze naturale cu Apa Nova. De asemenea, Apa Nov. are încheiat contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic aparţinând soţiei lui Berevoianu. În baza acestui contract Apa Nova decontează sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaţilor, aprobate în prealabil de Turcuman – liderul sindicatului. Acesta din urmă obţine câştiguri foarte mari în cadrul companiei, în schimbul cărora asigură conivenţa la luarea hotărârilor de către conducerea Apa Nova deşi, practic, ar trebui să susţină interesele salariaţilor. La data semnării contractului de concesiune dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Apa Nova, Berevoianu ocupa funcţia de director general al Companiei de Apă Bucureşti, iar la data semnării contractului de concesiune în cadrul activităţii pe care o desfăşura a susţinut interesele Grupului Veolia, din care face parte şi Apa Nova.

După anul 2005 Berevoianu a devenit consilier al primarului general al Capitalei, susţinând în continuare din această poziţie interesele Grupului Veolia. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal şi distribuţia agentului termic, servicii în care erau implicate companiile Apa Nova şi RADET. După momentul încheierii contractului de concesiune Berevoianu s-a deplasat la Paris unde a avut o discuţie cu preşedintele de atunci al Grupului Veolia. În cadrul discuţiei, preşedintele grupului francez i-a oferit o sumă de bani generoasă drept recompensă pentru sprijinul acordat în câştigarea contractului de concesiune, însă Berevoianu a declinat această ofertă, solicitând în schimb control asupra unei bune părţi din achiziţiile ce urmau să fie efectuate de noua companie Apa Nova.

Apa Nova furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziţie publică prevăzută de lege. Cu toate acestea, firmele controlate de Berevoianu au obţinut contracte în mod preferenţial şi direct, fără derularea procedurilor legale, acest lucru reflectându-se şi în preţul plătit de compania de apă. Aceste contracte au fost încheiate de Apa Nova cu firmele controlate de Berevoianu, direct sau prin persoane interpuse, tocmai ca şi contraprestaţie a influenţei şi intervenţiilor făcute de acesta la instituţiile publice în interesul firmelor din Grupul Veolia.

Berevoianu a determinat angajarea în cadrul Apa Nova a lui Epsică Chiru la Compartimentul Producţie, respectiv Savin Mihai la Compartimentul Achiziţii. Prin intermediul acestor două persoane Berevoianu a avut tot timpul controlul asupra relaţiei dintre Apa Nova şi o parte din furnizori de produse şi servicii. Partea de consumabile gen substanţe pentru tratarea apei este gestionată la nivelul Compartimentului Producţie în beneficiul firmelor unde Berevoianu are interese financiare. Ca exemplu concret în acest sens, la datele de 22.07.2011 și 30.11.2011, Apa Nova Bucureşti a plătit sumele de 330.809 lei, respectiv 335.362 lei către S.C. CRONOS CAPITAL S.R.L. (fostă S.C. CARPATERA CAPITAL PARTENERS S.R.L. București). Această societate este controlată de Peter Brown, persoană apropiată lui Berevoianu. În semestrul II 2011, S.C. CRONOS CAPITAL S.R.L. (la acel moment S.C. CARPATERA CAPITAL PARTENERS S.R.L. București), efectuează o plată în sumă de 454.804 lei fără TVA către S.C. RCB UNIVERSAL S.R.L. București, agent economic la care asociat cu 90 % este Berevoianu. Procurorii DNA susţin că există o înţelegere de natură infracţională între Semenescu, Moisescu şi Berevoianu, în sensul sprijinirii intereselor Grupului Veolia, în schimbul unor consistente sume de bani.

Din raportul preliminar întocmit de specialistul antifraudă al DNA la data de 21.09.2015, rezultă că Moisescu a încasat, prin intermediul S.C. TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL de la Veolia Apă Servicii, suma totală de 1.115.408 lei, în perioada anului 2012 şi a facturat către S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SRL, apartinând lui Semenescu suma de 523.882 lei, fără TVA, în perioada 2013-2015. De asemenea, Semenescu încasat prin intermediul S.C. ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL şi S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SRL, de la Veolia Apă Servicii şi Apa Nova suma de 55.236.151,27 lei, în perioada 2011-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani.

Concluzia generală rezultată în urma analizării documentelor (rapoartelor) atașate la facturile emise de S.C. TEAM INTERNATIONAL CONSULT SRL, S.C. ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL şi S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SRL, către Veolia Apă Servicii şi Apa Nova este aceea, susţin procurorii DNA, că înscrisurile prezentate nu pot constitui documente justificative care să stea la baza achitării facturilor emise, întrucât ele nu reflectă o activitate efectivă desfășurată de prestator, nu sunt însoțite de acte din care să rezulte manopera şi cheltuielile efectiv realizate de prestatori în vederea îndeplinirii obiectivului asumat (facturi de achiziție echipament sportiv, de inscripționare a autoturismelor participante la raliuri, documente care să susțină sponsorizarea piloților auto, etc.), în majoritatea cazurilor analizate plăţile au fost efectuate în termene foarte scurte de la emiterea facturilor şi nu în ultimul rând de faptul că prestatorii dispuneau de personal suficient numeric şi calificat pentru executarea serviciilor convenite.

DNA a nominalizat persoanele răspunzătoare pentru efectuarea plăţilor nelegal efectuate: – BRUNO DANIEL PAUL ROCHE şi LAURENT LALAGUE, administratori din partea S.C. VEOLIA APA SERVICII SRL şi S.C. APA NOVA BUCUREŞTI SA, precum şi GIOVANA SOARE, din partea S.C. APA NOVA BUCUREŞTI SA. În perioada 2012 – 2015 au fost întocmite facturi şi către alte patru societăţi din Grupul VEOLIA, acestea fiind: SC VEOLIA ENERGIE ROMÂNIA SA, SC VEOLIA ENERGIE PRAHOVA S.R.L., SC VEOLIA ENERGIE Iaşi SA şi SC VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMÂNIA S.R.L., de firmele S.C. ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT SRL, S.C. CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SRL şi S.I.S. FINANCE CONSULTING SRL, deţinute de Semenescu. De asemenea, potrivit raportului preliminar, există suspiciunea rezonabilă că, sumele achitate de societăţile din Grupul Veolia sunt cu mult mai mari, atât către firmele deja analizate în raport, cât şi către alte societăţi comerciale ce fac parte din grupul menţionat.

Procurorii susţin că la nivelul Veolia Apă Servicii şi Apa Nova, ambele membre ale grupului francez de firme Veolia au fost încheiate în mod fictiv mai multe contracte cu S.C. TEAM INTERNATIONAL CONSULT S.R.L., S.C. ENVIRONMENT & SPORT DEVELOPMENT S.R.L și S.C. CORPORATE FORENCSIS EXPERT CONSULTANCY SERVICES S.R.L., societăți controlate de Moisescu și Semenescu, prețul plătit acestora în baza contractelor reprezentând, în fapt, contravaloarea influenței pe care aceștia au exercitat-o la nivelul instituțiilor publice cu atribuții legate de activitatea societăților din grupul Veolia. Totodată, din actele dosarului, rezultă că, în cursul lunii iulie 2012, în schimbul unor foloase materiale, pretinse de la denunţătorul Alexandru Horpos, respectiv, suma de 900.000 euro, disimulată prin cesiunea a 30% din acţiunile FRISERV SA, societate deţinută de Horpos, către S.C. S.I.S. FINANCE SA, administrată de Semenescu, acesta din urmă a facilitat încheierea contractelor derulate din anul 2011 şi până în prezent – cu o valoare totală de 50.000.000 euro, de S.C. STRACO GRUP S.R.L. Bucureşti, administrată de Alexandru Horpos, cu Apa Nova.

În referatul DNA este redată o convorbire purtată în data de 21 august între liderul sindicatului angajaților Apa Nova București, Nicolae Turcuman, și un anume Florin, cel dintâi afirmând că a venit DNA-ul ”peste noi” pentru a ridica documente, iar cel din urmă spunând că ”odată și odată tot trebuia să vină”:

Florin: Da, Nicușor!
Turcuman: Te pup, Florine! Ce faci?
Florin: Bine. Ce faci tu?
Turcuman: Bine. Pe aici, cu controalele noastre.
Florin: A!…
Turcuman: A venit DNA-ul peste noi.
Florin: Păi ce-ați făcut?
Turcuman: Păi nu știu ce au făcut alții. Eu n-am făcut nimic.
Florin: Păi da, bine, prăvălia ce-a făcut?
Turcuman: Prăvălia, da… Au stat azi noapte pân’ la ora 1:00 pe aici.
Florin: Aha!
Turcuman: Au ridicat documente… Nasol rău de tot!
Florin: Păi odată și odată tot trebuia să vină și acolo, că na!
Turcuman: Îți dai seama, că, na!… Nu…
Florin: Că s-au perindat și pe acolo tot felul de…
Turcuman: Da.
Florin: …directori, directorași, care mai de care. Da.
Turcuman: Păi da. Tu ce faci?
Florin: Ei, pe aici, cu ale mele. Nimic…
Turcuman: Ce vroiam eu să te rog: să nu uiți pe 19. Așa a rămas cu Dana. O să venim pe la noi să stăm un pic de vorbă, da?
Florin: Da. Da. Cum o să uit? Sigur. Sigur.
Turcuman: În rest, vedem. O să vin să semnăm procesele alea verbale pentru… Alea vechi, când s-a făcut piscina.
Florin: Da.
Turcuman: Să le aduc aici, că deja au început să intre în trepidații oamenii pe aici, că vor să se pună la punct cu toate documentele, că de acum se așteaptă la orice.
Florin: Păi cine știe de unde…?
Turcuman: Da. Da. Da. Îți dai seama. De domnul Berevoianu știi? E în concediu? Ai mai vorbit cu el?
Florin: Știu că pleca, dar nu știu dacă a plecat sau nu.
Turcuman: Aha! Aha! Nu mai știi nimic sigur.
Florin: Nu știu.
Turcuman: Da. Dă-i spun și lui? Nici nu știu. Să-i dau telefon? Să nu-i dau telefon?
Florin: Ei, o să-l sun eu.
Turcuman: Da. Sună-l, ca să … Mai bine îl suni tu și-i spui că ai vorbit cu mine și… am zis să nu-l deranjez. Da?
Florin: Da.
Turcuman: Bine, Florine. Și atunci mai vorbim. Mai vedem ce facem. Da?
Florin: Da.
Turcuman: Bine, Florine. Mai vorbim. Te pup. Pa!

În cursul aceleiași zile, Mădălin Jorj Mihailovici, director general adjunct, poartă o discuție cu directorul general al Apa Nova București, Lavinia Săniuță, pe care o informează că procurorii DNA au ridicat documente, însă la unele contracte au fost și probleme:

Lavinia Săniuță: Alo!
Mădălin Mihailovici: Sărut-mâna, bună-dimineața! Mă scuzați, că eram sub duș.
Lavinia Săniuță: Bună-dimineața! Nu, scuze.
Mădălin Mihailovici: Am plecat, sunt în drum spre birou. Vă ascult.
Lavinia Săniuță: Am înțeles.
Mădălin Mihailovici: Mă scuzați, dar chiar nu am reușit astăzi să ajung la 7 la birou, că nu mai aveam…
Lavinia Săniuță: Nicio problemă! Nu, dar voiam să știu cum s-a terminat.
Mădălin Mihailovici: S-a terminat că au luat documentele cât au găsit.
Lavinia Săniuță: Da.
Mădălin Mihailovici: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele care nu avem.
Lavinia Săniuță: Dar ce nu avem în principiu?
Mădălin Mihailovici: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte și așa mai departe.
Lavinia Săniuță: Am înțeles. Am înțeles. Dar s-au purtat frumos?
Mădălin Mihailovici: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganți.

Reprezentanţii Apa Nova susţin într-un comunicat că majorările de tarife operate au respectat contractul de concesiune încheiat în anul 2000 şi că există alţi operatori care pratică preţuri mai mari. „Conform ultimelor date statistice primite de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), în martie 2015, tarifele pentru serviciile de alimentare cu apa şi de canalizare practicate de Apa Nova Bucureşti sunt pe poziţia a 17-a, iar cele practicate de Apa Nova Ploieşti pe poziţia a 33-a, între tarifele practicate de cei 33 de operatori mari de servicii de acest tip din România”, se arată în comunicatul Apa Nova. Potrivit acestuia, tariful acoperă cheltuielile de operare, întreţinere, reabilitare, dezvoltare şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, conform cerinţelor contractului de concesiune, pe întreaga perioadă a concesiunii, de 25 de ani.

„În concordanţă cu Contractul de Concesiune şi actele adiţionale ulterioare, Apa Nova Bucureşti consideră ca a respectat reglementările în domeniul specific de activitate referitoare la calitatea şi continuitatea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare. Reglementatorul tehnic al concesiunii, în prezent Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, a emis la termenele contractuale toate deciziile privind atingerea şi menţinerea conformităţii nivelelor de servicii”, spun reprezentanţii companiei, în comunicat. Aceştia arată că ajustările tarifare „au respectat întocmai” prevederile contractului de concesiune şi ale H.G. nr. 1019/2000. „Ajustările ordinare (tarifele sunt actualizate în funcţie de rata inflaţiei şi de cursul de schimb leu/euro; aceste ajustări se pot aplica doar atunci când inflaţia creşte/scade cu cel puţin 5%) au fost verificate, inclusiv veridicitatea datelor incluse în solicitare, şi aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC)”, conform sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.