Părerea unui prim-ministru: Cum poate deveni România o forță economică a Uniunii Europene

În aceste zile INS a anunțat că în trimestrul al treilea România a avut o creștere economică record, de 8,8%. Cu aceste cifre, România va avea în 2017, cel mai probabil, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Sâmburii acestei creșteri au fost puși de ALDE prin promovarea măsurilor de reducere a fiscalității din ultimii ani. Întrebarea la care trebuie să răspundem este: „Ce facem cu această creștere economică?“.

Unii deja se grăbesc, în spațiul public, să răspundă, reîmpachetând tezele austerității: România trebuie să își apropie deficitul de zero, să nu crească salariul minim și nici salariile și pensiile, dar să investească masiv. Răspunsul meu este altul: România trebuie să investească și în infrastructură, dar și să crească salariile și pensiile. Mai mult, România trebuie să își regândească politica de schimburi economice pe axa Nord-Sud a Uniunii Europene și să investească pentru a-și crește influența economică în regiune, iar strategia Dunării este un punct-cheie pentru a atinge acest obiectiv. Să luăm, pe rând, fiecare din aceste puncte.

Încep cu investițiile în infrastructură, pentru că acestea sunt pentru ALDE obiectivul prioritar al bugetului pentru 2018, obiectiv prin care urmărim să micșorăm decalajele față de celelalte state europene. În 2018 vor fi alocate cu 25% mai multe fonduri pentru investiții, față de bugetul din acest an, către proiectele de autostrăzi și drumuri naționale, dar și către infrastructura din educație și sănătate. În sănătate, spre exemplu, ne-am propus, alături de partenerii de guvernare de la PSD,  să începem construcția de spitale regionale de urgență de nivel universitar la Iași, apoi la Cluj și Craiova. Mi-am dorit, de când eram prim-ministru, să facem acest pas, să trecem la un nivel mult mai înalt profesional, iar acest lucru nu se poate face decât în spitale mari, de nivel universitar, unde excelența se câștigă pe anumite domenii. Un alt aspect important este că proiectele mari de infrastructură vor fi derulate în parteneriat cu băncile mari de investiții: Banca Mondiala, BEI și BERD; ceea ce este un semnal important de soliditate și seriozitate, pe care îl transmitem atât în plan intern, cât și extern.

În același timp, ne interesează să sprijinim capitalul românesc și investitorii români. Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii va beneficia din partea statului de finanțarea unor programe care cumulează o serie de scheme privind ajutorul de stat, privind asigurarea dezvoltării economice durabile și sprijinirea investițiilor cu impact major în economie; programul start-up Nation, program de încurajare şi de stimulare a înființării şi dezvoltării IMM-urilor; programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români. Companiile românești trebuie susținute, pentru că ele asigură cele mai mari contribuții la buget, și vreau să văd cel puțin 20-30 companii românești în top 100 cele mai mari companii care activează în România.

Citeam deunăzi o interesantă analiză în The Economist, în care era relatat cazul Pakistanului care a investit masiv în infrastructură fără a dubla aceste investiții cu politici care să vizeze creșterea calității forței de muncă și a veniturilor. România nu trebuie să cadă în această capcană. Nu există economie puternică dacă forța de muncă nu este bine plătită. România încă este în pericol de a fi furnizor de mână de lucru ieftină pentru economiile puternice din Europa și din lume. Cei care se încăpățânează să se opună creșterii salariului minim nu fac decât să sprijine o logică economică perdantă, în care România este tentantă pentru investitori datorită salariilor mici, nu a calității forței de muncă.

De aceea, și în 2018 vom continua măsurile de creștere a salariilor și pensiilor, pe care coaliția PSD-ALDE le-a luat în 2017. Românii trebuie să simtă în buzunare creșterea economică pentru că au contribuit la ea, prin munca lor. Revin la domeniul sănătății; degeaba avem spitale cu dotări moderne dacă nu avem medici bine pregătiți în țară. Or, România se confruntă în continuare cu exodul medicilor specialiști, pe salarii de mii de euro, în state ale Uniunii Europene. Trebuie să stopăm acest exod, iar creșterile salariale reprezintă una dintre măsurile prin care vom reuși acest lucru.

De fiecare dată când am discuții cu partenerii europeni, o fac din poziția de reprezentant al celei de-a șasea țară ca importanță în cadrul Uniunii Europene, din perspectiva teritoriului și populației. Cu alte cuvinte, susțin interesele legitime ale României ca o putere de prim rang a Uniunii Europene. Din păcate, observ multă timorare din partea unor lideri, începând cu președintele Iohannis, care s-a grăbit să accepte teza Europei cu mai multe viteze. Marea problemă este că această atitudine servilă afectează nu doar interesele politice ale României, ci și șansele de dezvoltare economică. Europa cu mai multe viteze pune România în situația de a încerca să câștige cursa spre dezvoltare cu frâna de mână trasă.

România trebuie să își valorifice potențialul geografic și demografic și poate face acest lucru doar consolidându-și economia și capitalul autohton.  Puterea economică dictează puterea politică în Uniunea Europeană, ca peste tot în lume.

Pentru a reuși acest lucru, România trebuie să își asume rolul de lider economic regional. Trebuie să ne diversificăm parteneriatele economice pe axa Nord-Sud a Europei, cu state ca Polonia sau Cehia. Îmi amintesc cum acum câțiva ani, fostul președinte Băsescu susținea puternic axa București-Londra, într-o logică inerțială de subordonare. Confortul dat de existența unui stat-tutelă nu ține loc de strategie de dezvoltare a unor relații economice. România are nevoie de diversificarea parteneriatelor economice în cadrul Uniunii Europene cu state care urmăresc o traiectorie similară de dezvoltare.

Nu în ultimul rând, întărirea poziției economice a României este în directă legătură cu dezvoltarea unor proiecte majore, cum este strategia Dunării.  În primul rând, „Proiectul dunărean“ reprezintă o șansă pentru dezvoltarea economică și socială a zonei de sud a României. În al doilea rând, se oferă o șansă în plus unor firme românești să crească la nivel regional și să se dezvolte pe alte piețe.

Cred cu tărie că 2018 poate fi momentul în care România trimite un semnal clar că vom deveni a șasea putere economică a Uniunii Europene. Nu peste 2,3 sau 5 ani, dar, cu siguranță, peste 15-20 de ani. Pentru ca acest proiect să reușească, este nevoie să stopăm polarizarea de la nivelul societății românești: între urban – rural, între Ardeal și restul României, între săraci și bogați. Văd zilnic cum oameni politici încearcă să alimenteze această polarizare, începând cu președintele și continuând cu opoziția. Este o logică pe care am întâlnit-o și la tehnocrații lui Cioloș, care se indignau că românii nu vor să muncească pe doi lei, pentru că ar scădea competitivitatea economiei. Trebuie să înțelegem, o dată pentru totdeauna, că România nu va ajunge o forță economică doar cu Bucureștiul, Clujul și încă două, trei orașe mari. Este nevoie să ridicăm și nivelul orașelor mici și al mediului rural. România nu va ajunge o forță economică doar cu industria IT. Este nevoie și de o agricultură mai performantă – adică de românii de la sate -, de o industrie manufacturieră și așa mai departe.

Obiectivele de dezvoltare economică a României pot oferi societății românești, și mai ales clasei politice românești, ocazia de a își concentra eforturile pentru a construi, folosind oportunitățile pe care le avem, nu de a dărâma prin alimentarea polarizării.

Călin Popescu Tăriceanu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

42 de Comentarii

  1. Considerați că Popescu Tăriceanu zice că „a simțit” o „creștere economică” de 8,8% și nu îi mai trebuie „altceva” ?

    • hahaaaaaaa … unde a … simtit-o ?????????????????, ca noi romanii …. vedem nuai cresteri de preturi peste tot !.

    • La varsta lui… Putea sa-i rupa nasturii de la nadragi atata crestere.

  2. Tariceanu este un politician si un strateg exceptional. Este important ca pune la baza proiectului sau calitatea fortei de munca dar… de unde o mai luam? Exceptionalii nostri sculeri matriteri, strungarii performanti de la 23 August si alti muncitori de elita s-au transformat in camionagii si salahori, iar tinerii absolventi de facultate, chiar la Stat, adica seriosi, abia daca isi gasesc un loc de munca pe la McDonald.Distrugerile au fost facute planificat, ca si spiritul obedient al conducatorilor din ultimii 12 ani.

    • Atat de exceptional, ca a bagat tara in criza de ne-a usturat curu’. Nu-l mai pupati in fund pe Casanova asta ca e o nulitate absoluta.

    • Cum ramane cu perimetrul petrolifer din marea Neagra pe care Tariceanu la cedat gratis, noaptea ca hotii firmei Sterling in ultima zi din functia de Prim Ministru? Exceptionala strategie, nu-i asa? Mare borfas, mare strateg in talharii. Oare cat a primit personal Tariceanu in urma acestei strategii? Ulterior

  3. Un punct de vedere al Presedintelui Senatului ROMANIEI, Presedintele aglomerarii politice ALDE, domnul C.P.Taricenu care poate da sperante romanilor, prin realizarea de INVESTITII… ! Sa auzim si de mai bine si de o imbunataire a traiului majoritatii romanilor !

  4. Dati-i crezare ca el a vazut criza din 2008 inca din din Epoca Lumina.

  5. Vorbe frumoase pe care le auzim poate de zeci de ani. Realitatea complet diferita adusa de aceasi tipi de parlamentari. Cum sa mai ai \INCREDERE IN astia !!!!!

  6. Toti pentru unii si unii de la toti ! Inainte de 1990 s-au exagerat investitiile in dauna consumului. Din Bugetul Public ( adica prin sacrificiul tuturor cetatenilor ) s-au construit multe si importante obiective economice . Din pacate nivelul de viata al majoritatii locuitorilor Romaniei s-a degradat ( lipsa de caldura , mancare , lumina ) si implicit s-au degradat si relatiile dintre locuitori. Dupa 1990 s-a petrecut cea mai mare nedreptate din istoria Romaniei . Tot ce s-a construit prin efortul tuturor a fost acaparat doar de unii. Majoritatea acaparatorilor stiau sa FURE, nu sa ORGANIZEZE si sa CONDUCA. Drept urmare, aproape tot ce a fost construit , acum a disparut. Interesant este ca cei care vor scutiri si reduceri de impozite ,striga cel mai tare ca vor investitii din BUGETUL PUBLIC.Eu cred ca BUGETUL PUBLIC trebuie repartizat echitabil intre cetatenii tarii , in asa fel incat si salariatii sau pensionarii sa poata face economii, cu care sa cumpere actiuni la FIRME PRIVATE. In capitalism investitiile trebuie sa fie preponderent private ! Fiecare sa poata cumpara actiuni daca se straduieste sa faca economii individuale. Nu este echitabil ca investitiile sa se faca pe seama tuturor (Bugetul Public ) , iar profitul sa fie acaparat doar de unii.

  7. de gura e bun , sa-si dea cu parerea in toate . da’ rezultatele aduse cumva si de el sunt dezastruoase … da’ persoana persista in aiureala platita extrem de bine …

  8. I-ati pus fotografia asta de acum 86 de ani ? Mare tupeu de nerusinare trebuie sa mai aiba repetentul asta ca se pretinda ca el a facut ceva pentru Romania ! Taricene nu mai ani de trait , cati ani de puscarie meriti ! Hai sa-ti aduc aminte : . 1 . Ai privatizat ROMTELECOM pe o suma derizorie , privatizarea facandu-se cu o companie DE STAT greaca ! Mishto ,, privatizare ” ! 2. Ai cedat mostenirea GOJDU , in valoare de 2 miliarde dolari ( alte evaluari 3 – 4 mlrd ! ) Ungariei ! 3. Ai incheiat un protocul cu Rusia prin care Romania renunta la demersurile de recuperarea a tezaurului ! 4. Ai cedat companiei STERLING , fara licitatie , drepturile de exploatare ale perimetrelor petrolifere ale Romaniei di Marea Neagra , inainte de pronuntarea Curtii Internationale de Justirie de la Haga , in difersndul cu Ukraina ! Mai vrei ? P.S.: Stie cineva de ce musiu Tariceanu e ,, deranjat ” cu prostioare gen ,, marturie mincinoasa ” si nu e inhatat pentru ce am insirat mai susu ?

    • Reeducerea fiscalitatii „”insamantata”de ALDE,abandonarea „austeritatii”, cresterea pensiilor si salariilor,eliminarea decalajelor intre judete si regiuni etc. asumarea rolului economic al tarii prin regandirea politcii ec.de schimburi pe axa Nord-Sud, dezvoltarea proiectului dunarean s.a.sunt cai si propuneri prin care intr-adevar polarizarea populatiei trebuie redusa , diferenta dintre saraci si bogati f.mare. O repartizare mai echitabila din venitul tarii pt.mari segemente din societate,pauperizate si lipsite de surse de subzistenta este necesara ,reducerea acelui balast bugetar constituit artificial,ilegal pt.o patura amorala si parazitara impreuna cu institutiile lor cu tot !Se vorbeste de IMMuri si „manufactura”in conditiile in care Romania este imbulzita pe piata si de pe piata, din toate partile se manifesta „nemultumiri”contra oricaror masuri si asa marja de miscare fiind mica,ingradita de cei care au trimis economia Ro si tara in tenebre!@Nastratin. Nu uitati ca ALDE fost in alianta DA cu PDL a actionat cu acestia impreuna.Privatizarea Romtelecom pe nimic nu este unica privatizare in acest mod.Dar ce s epoate face?MULTE! Toate privatizarile frauduloase ,most.Gojdu,Tezaurul,Sterling si toate aceste „protocoale” ce reprezinta JAFURI ECONOMICE, au o interfata JURIDICA ce paote fi analizata si vazut in ce masura ANULATE,REVOCATE,INDREPTATE! Cu acest lucru si ac.fapte in interesul tarii trebuie sa se ocupe CEI CARE PRETIND CA APARA LEGEA,sa creeze institutii juridice -cum ar fi RECURSUL EXTRAORDINAR care sa permita atacarea ilegalitatilor si reluarea in posesia romanilor a averilor tarii.Despre redeventele la a caror marire Iohannis s-a opus, ce aveti de zis ?Pana cand nu se dovedesc schimbari fundamentale,statul paralel ramane si credibilitatea discursurilor scazuta.

    • sunt „acuzati” de termopane, closete, etc, doar ca motive de razbunari intre securisti. Doar isi trag palme unii altora, mizerii personale.

    • Santa, stii tu ceva, da’ putin. Atunci a inceput procesul. Uite o stire din 2005: „Guvernul Romaniei va stabili, pina la sfirsitul acestui an, conditiile de finalizare a procesului de privatizare a societatii RomTelecom si va reglementa, pina in septembrie 2006, cadrul juridic pentru privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii si a Companiei Nationale Posta Romana.” In Romanica, la fel ca la Bechtel, apar tot felul de prelungiri, meandre ale concretului, etc Tarici a fost premier in 2004-2008, asta stii, da?

  9. Domnul Tariceanu uita ca PIB ul din Bucuresti si Cluj este realizat pe datorie si pe munca altor judete
    care sunt exportatore nete. (-10 miliarde EUR Bucuresti+Ilfov si -1 miliard EUR Cluj la balanta export-import)
    de fapt pib-ul datorat salariilor din administratie nu ar trebui socoti si cele doua ar trce in coada clasamentului.

  10. tipul asta,tariceanu, nu are nicio competenta, in niciun domeniu, este zero absolut.

  11. Bun, bine, dai inainte….dar autostrazile, impozitarea multinationalelor ???

    • Domnul Tariceanu face un rezumat foarte bun. Avem nevoie de speranta ! Ramane insa intrebarea lui Nicu Olahus : Dar… autostrazile si impozitarea multinationalelor unde sunt ??

  12. Ce sa zica si tariceanu,parca mai are habar pe ce lume traieste?El tot cu Leru-i ler!

  13. Bre Cotidianul , ia vedeti ca sunteti pe o lista LARICS de portaluri care raspandesc propaganda rusa contra Romaniei ! Intr-o companie deloc onoranta , gen ,, Jurnalul.ro ” al Varanului !

    • Nu mai vorbesc de BRAT, unde e dupa e-bihoreanul si Arici Pogonicis!Dar nu se lasa Nistorescu, stie sa fiarba apa !

  14. Veti aloca la fel ca pe vremea guvernului Tariceanu, bani pentru stnumeroase studii de fezabilitate( a se citi copierea unor studii vechi de pe vremea lui Ceausescu), „studii” care nu valoreaza nici haria pe care sunt copiate, „studii” facute doar pentru sifonat banii de la stat in conturile firmelor de apartament prietene, de unde se parandarat-esc mai departe in alte conturi si buzunare. Cunoastem toate astea, schema e veche, nu aduce nimic nou.

  15. CAND O TARA NU MAI ARE UN GRAM DE RESURSE ACESTEA FIIND VANDUTE DE DERBEDEI CA ASTA SI BOMBONEL .CAND O TARA NU MAI ARE SISTEM FINANCIAR PROPRIU SI BANCA NATIONALA E IN MAINI STRAINE, CAND O TARA A PIERDUT SERVICIILE AJUNGAND IN MAINIILE STRAINIILOR CAND O TARA NU MAI ARE INDUSTRIE SI 50 LA SUTA DIN PAMANT E AL STRAINIILOR. CAND O TARA E COLONIE TREBUIE SA FI HANDICAPAT MINTAL SI PLIN DE TUPEU GOLANESC SA SPUI ASA CEVA.ORICE CRESTERE ECONOMICA NU E A TARII CI A COLONIALISTIILOR .IN BUZUNARELE ROMANIILOR NU SE VEDE SI NU O SA SE VADA IN VECI.

  16. Tăriceanu este un politician înţelept, cu picioarele pe pământ, pe pământul României care să rodească pentru români prin efortul lor şi în partenariat cu alţii cu care să facă echipă şi care-şi doresc acelaşi lucru pentru conaţionalii lor. Economia dictează politicului. Ea aduce bunăstarea şi prestigiul. Întrun climat de dreptate şi echitate socială. Când se-nmulţesc dulăii, căţeii se-npuţinează, plecând la alte curţi.

  17. „Dezastru la final de 2017: 0 km de autostrazi, 0 km de drum national. Se cere demisia conducerii CNAIR.

    Bilantul acestui an arata un „dezastru pe toate planurile” al activitatii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – „0 km de autostrazi, 0 km de variante de ocolire, 0 km de drum national finalizati in 2017”, anunta Asociatia Pro Infrastructura, care cere demisia conducerii companiei.

    „In afara sectorului de 15 km dintre Dumbrava si Margina dat in circulatie pe 6 martie 2017, tronson care face parte din Autostrada A1 Lugoj-Deva si care a fost finalizat inca din decembrie 2016, compania condusa de directorul general interimar Stefan Ionita nu este in stare sa deschida traficul pana la sfarsitul anului curent nici macar pe segmente de drum noi, perfect circulabile, precum Autostrada A10 Sebes-Turda loturile 3 si 4, sau Varianta de Ocolire Caracal.

    Fuga de responsabilitate si interpretarea viciata a Regulamentelor de Receptie nu reflecta decat o profunda incompetenta manageriala si o batjocura la adresa tuturor cetatenilor care isi pun zilnic viata in pericol pe drumuri nationale uzate fizic si moral”, arata Asociatia Pro Infrastructura.

    „Desi directorul general CNAIR Stefan Ionita a promis in fata Ministrului Transporturilor ca in luna noiembrie cel tarziu vor fi lansate la licitatie tunelurile lipsa aferente lotului 2, acest lucru nu s-a intamplat nici pana acum.’

    In 2016 Guvernul Ciolos a fost SUPERPERFORMANT si totusi cu 16 km, Dragnea i-a zis Guvernul ZERO si a cerut Comisie pentru „gaura” lui Ciolos care sa ancheteze Veniturile la Buget cu 10 Miliarde lei mai MICI fata de cele Prevazute(in Bigetul facut de PSD)!
    Oare, cum va numi acum Dragnea Guv. PSD-ALDE care a Inaugurat ZERO km si care va face o GROAPA la Buget, estimata la cel PUTIN 20 Miliarde Lei fata de Cifra prognozata!?
    Ghici?
    In limbaj mincinos PSD se numeste PERFORMANTA!
    Rusine!

    • Daca sunt deja spitale private , scoli private , gradinite de copii private , de ce nu se fac si autostrazi private ? Va recomand, sa luati un steag de culoarea revolutiilor colorate si sa-l falfaiti prin toata tara pentru a strange bani si sa infiintati o Societate pe Actiuni, cu numele de AUTOSTRADA PRIVATA S.A. Ca actionari pot fi si propietarii terenurilor prin care va trece autostrada. Actionarii vor proiecta , construi , intretine si exploata autostrada. Profitul obtinut din exploatarea autostrazii va apartine actionarilor. In capitalism investitiile sunt preponderent private.Nu este normal ca cheltuielile sa fie comuniste si profitul sa fie privat.

  18. Mai nou, multi membrii de seama ai PNL parasesc corabia lui basecu si a lui Johannis(„marele PNL”)si se altura unui liberal pur-sange Tariceanu, adicatelea partidului care se numeste ALDE. Sunt convins ca la urmatoarele alegeri, marele PNL condus de „romani adevarati” nu va mai intra in parlament. Si va mai intrebati de ce nu avem opozitie!

    • Ha, ha, ha, auzi, „multi membrii de seama”, poate prostani din aia, care-ar scrie, de exemplu, „membrii” cu doi de i, cand trebuie doar cu unul! Cica pleaca cativa papleaca si ceva guriste (cantarete), care, probabil, au probleme penale, sau macar neamurile, si se simt mai bine langa prietenii penalilor.

  19. Domnule Niastorescu, nici nu-i de mirare, sunteti un jurnalist „tributar cenzurii comuniste” pentru care suprimarea libertatii cuvantului este litera „de biblie”, astfel, ca, comentariul postat in urma cu circa 2 ore a disparut „in neant”, nu ma mira ……. sa suprimat libertatea cuvantului care va contrazic ideile ziarului vostru, doar ca astfel de „dictatyuri sunt tipare oamului lipsi de demnitate si onoare.

  20. sa fie asa cum zice C.P.Tariceanu, dar sa ne spuna cine i-a oprit pe tovarasii parlamentari sa faca salariile medicilor la fel cu ale lor? sigur opozitia NU!

  21. buna,
    Da, toti decidentii au contribuit la cresterea puterii economice si financiare-NU a ROMANIEI-a unor firme straine;
    -Nastase a comis un act de tradare prin vanzarea rezervelor de petrol si gaze ale Romaniei
    -Tariceanu ,in ultimele zile ale mandatului de prim-ministru semneaza o hotarare de guvern prin care concesioneaza catre Sterling Resources Ltd un perimetru din Marea Neagra care contine rezerve de petrol si gaze ,etc.etc. Si multi,multi altii care pur si simplu au devalizat Romania prin asa-zisele „privatizari”.
    Nimeni nu a raspuns pentru aceste jafuri. O lege privind controlul averilor nu poate fi data in Romania din simplul motiv pentru ca o buna parte din cei care ar trebui sa o initieze si sa o aprobe sunt partasi sau faptuitori ai devalizarii tarii.Se spune in Constitutie(art.44) ca averea se prezuma a fi licita. A PREZUMÁ inseamna a presupune ; a estima. – Din fr. présumer. Deci o presupunere poate fi verificata daca e adevarata sau falsa. De ce nu o facem printr-o lege? Am spus mai sus.

  22. Vorbind despre „parerea unui prim ministru” si concretizandu-l pe Tariceanu, se pare ca romanuu sau JURNALISTII au amnezie gentica, prin 2008, Romania gemea de crestere economica doar ca, dupa plecarea guvernukui Taricranu, visteria Romaniei era GOALA iar buzunarele romanilor ca si astazi, tot goale. Viorbind tot despre acest domn Tariceanu, se pare ca iar uita unii, intrebat pe ce poid se aflam Tariceanu le spune ca se afla pem un pior aflat la circa parca 30 de kh distanta. Revenind la Taricasnu, cum uitam ca el nu a vazut cresterea brusca a preturilor la carburanti, alimente … etc , lucruri care-i dor foarte ult pe romanii, care nu au salariiome de lux ale parlamentarilor, cazare si transport de lux GRATIS, masa la canbtina parlamentukui apriape gratis sau la un pret la care romanii, abia isi pot cumpara o paine si un baton de parizer facut din zgarciuri, oase macinate si aditivi alimentari si diverse tipuri de faina. Ce mai conteaza „parerea unui prim ministru care este ORB la toate acestea, prim ministrul CUI ?.

  23. Fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, idiotii si retarzii, nimfomanii si bastarzii, bâlbâiţi cu gura strâmbă au devenit stăpânii acestei naţii…..

  24. nu! eu cred ca calin p.tariceanu nu e orb.este NESIMTIT si NERUSINAT.

  25. cred, ca nu sunteti cel mai in masura, sa dati sfaturi.mergeti mai bine sa numarati ouale Domnului Vosganian,sa vedeti, daca taranul roman fraudeaza statul mai mult decat politicenii.

  26. De fiecare dată când am discuții cu partenerii europeni, o fac din poziția de reprezentant al celei de-a șasea țară ca importanță în cadrul Uniunii Europene, din perspectiva teritoriului și populației.
    Vise tata , discutii cu partenerii europeni? Nici asiaticii nu te cred .Visezi cai verzi pe pereti.

  27. Oare acest individ citeste sau asculta si parerile altor persoane?Daca da sa asculte si sa procedeze in consecinta! propunerile lui le stie orice om cu ganduri bune ,(doar ganduri).La parlament va tot laudati ca voi conduceti romania ! Daca este asa si vreti binele poporului, initiaza o lege prin care sa fie cotrolate toate averile bastanilor si cele care nu sunt agonisite legal dupa 1990 sa fie confiscate (ai acest curaj?). Casoaele de neam prost sa se foloseasca pentru :gradinite,scoli,sedii,de politie, dispensare etc.(scutiti f multi bani de investitii)iar banii din conturile romanesti sau straine sa-i folositi pentru autostrazi ,cai ferate s.a.Ce zici dle al doilea om in stat .Astept un raspuns eu si milioane de romani carora la pare rau ca s-a ajuns unde nu se astepta nimeni in 1989!

  28. Asta da tupeu de nesimtit. Sa fii la putere si sa nu faci nimic in sensul in care te dai rotund ca ai sti ce trebuie facut.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.