Peste 60.000 de români, victime ale AVC, anual

Cum pot fi evitate accidentele vasculare cerebrale

Vestea decesului actriței Stela Popescu a uimit o țară întreagă, cu atât mai mult cu cât se pare că ea a dus „pe picioare“ un atac vascular cerebral. A fost unul din cei 60.000 de români care suferă anual un accident vascular cerebral în fiecare an și unul din cei 54.000 care mor din cauza acestei boli. Tratamentul preventiv, primele măsuri și medicaţia cu anticoagulante sunt absolut vitale când vorbim despre această afecțiune.

„AVC reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după cancer și bolile cardiovasculare. Impactul bolilor cerebro-vasculare este de așteptat să crească în deceniile următoare, ca urmare a schimbărilor structurii demografice“, potrivit lt. col. dr. Dragoș Nedelescu, medic specialist Recuperare Medicină Fizică și Balneologie de la Spitalul Militar Central „Carol Davila“.

Hipertensiunea arterială, factor de risc

„O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Au fost descoperiți 10 factori de risc influențabili care responsabili pentru apariția a 91% din accidentele vasculare cerebrale. Printre aceștia se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psihosociali“, atrage atenţia dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie. Tot el spune că „hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate din accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale“.

Semnale de alarmă

Accidentul vascular cerebral înseamnă înfundarea sau spargerea unui vas de sânge care alimentează creierul. Partea din corp și funcțiile controlate de porțiunea de creier afectată au de suferit. Bolnavii nu mai știu sau nu mai pot să vorbească, își pierd mare parte din simțuri, sau chiar în totalitate, și au dificultăți de gândire.

În cazul unui AVC, pacientul trebuie transportat la spital cât mai repede cu putință, preferabil în decurs de o oră, pentru a evita decesul și dizabilitățile. „Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC, după apariția simptomelor, și tratamentul instituit precoce maximizează șansa de succes terapeutic și de recuperare post-AVC“, spune dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București. Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă: aproximativ 1,9 milioane de neuroni pierduți, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbătrânește cu 3,6 ani la fiecare oră, fără tratament. Principalele semnale de alarmă care impun apelarea rapidă a numărului de urgență 112 sau transportarea persoanei respective la cel mai apropiat spital: rigiditate într-o parte a feței, de obicei, la nivelul gurii și al ochilor; inabilitatea de a ridica ambele brațe; probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica.

Programe de screening

Specialiștii recomandă programe de screening la nivel național. Screening-ul pe scară largă pentru fibrilația atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale, ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociată acestora. 27 din 28 de țări europene compensează tratamentul cu noua generație de anticoagulante orale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Doamna Sonia Teodorescu aveți perfectă dreptate în tot ceea ce scrieți . Dar știți dvs. câtă nedreptate și umilință înghițim noi , suferinzii de orice boli ? Am căzut în fața ușii medicului , am fost preluat în scaun cu rotile de câteva asistente și mi-au pus perfuzii . Medicul îngâmfat , nesimțit și avid de bani nu a avut nicio reacție . Cu cine să mă lupt ?

  2. in primul rand renuntati a va enerva, deci ocoliti o vreme a3&rtv.

  3. Viata este o taina. Cunosc o persoana care a avut accident vascular cerebral, timp de trei zile nimeni n-a stiut, traieste singur. A fost salvat si dupa luni bune si-a revenit deja au trecut cativa ani de la acel moment. Este nevoie de preventie, dar uneori este si altceva. Unii pot supravietui unei situatii incompatibile cu viata, altii nu. Pentru ca nu putem cunoaste viitorul trebuie sa traim intelegand ca excesele dauneaza. Cate putin din toate, iar grasimile/tocaturile ar trebui considerate delicase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.