Cum putem da cu piciorul la 2 miliarde de lei

Lipsa unui șef la Autoritatea de Reglementare în domeniul Comunicațiilor și neînțelegerile dintre partidele parlamentare ar putea văduvi bugetul de 2 miliarde de lei în acest an lovit de pandemie.

Este vorba despre banii pe care România ar trebui să îi primească în urma licitației pentru implementarea tehnologiilor 5G. Decizia lui Sorin Grindeanu de a părăsi funcția cea mai înaltă în ANCOM, ca să revină în politică, a declanșat un nou război politic. PNL și USR simt că pot scoate un rezultat bun la alegerile parlamentare din decembrie și vor să împingă decizia de numire a președintelui ANCOM după acest scrutin. PSD, care încă are un cuvânt puternic de spus în Parlament, dorește să profite de locul lăsat liber de Grindeanu și să numească un alt apropiat în fruntea Autorității. Această dispută are toate șansele să amâne încă o dată desfășurarea licitației și, implicit, 2 miliarde de lei lipsă la veniturile bugetare.

Un document semnat de ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, arată că licitația pentru implementarea tehnologiilor 5G în România este planificată a avea loc în ultimul trimestru al acestui an. Este un nou termen întrucât anul licitația nu s-a organizat din cauza lipsei setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor precum și a necesității implementării Memorandumului semnat în 2019 de către Guvernele României și SUA. Practic, insituția condusă până acum de Sorin Grindeanu a tras de timp cât mai mult pentru a permite participarea mai multor companii la realizarea infrastructurii 5G, în condițiile în care doar Huawei este partenerul firmelor de telefonie mobilă care activează în România. Or, în acest moment există un adevărat război între SUA și China în chestiunea respectivei societăți. Americanii, prin vocea președintelui Donald Trump, acuză Huwaei de spionaj.

Principalii competitori ai Huawei, liderul în echipamente 5G, sunt Nokia și Ericsson. Nokia care s-a aliat în trecut cu Siemens a cumpărat mai demult divizia de infrastructură a Motorola, din SUA. Americanii nu au alte companii care să poată concura Huawei. Infrastructura 5G Huawei este cea mai performantă și ieftină. În ultimii ani, chinezii, atât compania cât și guvernul, sunt într-o ofensivă puternică, Huawei reușind să intre in peste 30 de țări din lume, inclusiv în Marea Britanie, Italia și Monaco. Vodafone, care a lansat deja 5G în România, lucrează cu infrastructură Huawei. State mari precum Canada și Australia au avut probleme cu SUA din cauza Huawei și au impus restricții de securitate companiei chineze, la cererea SUA, însă nu pot ignora calitatea tehnologiei 5G a Huawei. Dar chiar oricâte restricții de acces pentru chinezi s-ar impune la mentenanță tot există bănuieli de breșe de securitate special create și de scurgere de date strategice către Huawei și implicit către autoritățile chineze. NATO ca alianță militară poate fi afectată prin scurgerea de informații.

Luna trecută, ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a spus că ”Huawei este un braț corupt al regimului comunist chinez și al sistemului său de securitate”. ”Sub conducerea Președintelui Trump, Statele Unite și alte democrații din întreaga lume au ales libertatea. România a ales și ea libertatea, alături de țări asemănătoare, care cred în transparență, stat de drept și securitate. România, ca alte state curate care folosesc tehnologia 5G, ar trebui să accepte doar cele mai înalte standarde de securitate. În timp ce România își decide viitorul digital, dau un simplu sfat care m-a ghidat pe mine decenii întregi: ”Când cineva îți arată cine e, crede-l de la început”. Aceste cuvinte spuse de poeta americană și activistă pentru drepturile omului Maya Angelou sunt foarte adevărate. Și i-aș întreba pe cei care vor standarde flexibile pentru securitatea digitală a cetățenilor lor, sau care vor să deschidă calea comuniștilor chinezi pentru a controla infrastructura României: ce altceva ar trebui să demonstreze Partidul Comunist Chinez pentru a-l crede? Nu este expansiunea teritorială de ajuns, lagărele de concentrare pentru uiguri nu arată cu cine avem de-a face? Comportamentul Chinei în Tibet sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong nu vă arată nimic?” a spus amabasadorul american.

Răspunsul Huawei a venit imediat: ”De ceva vreme, Ambasada SUA în România foloseşte informaţii selective pentru a defăima compania Huawei. Aceste acuzaţii nu sunt noi, ci sunt bazate pe dispute civile cu alte companii din ultimii 20 de ani, dar pe care Huawei le-a soluţionat. Aceste litigii civile au fost soluţionate fie de către părţi sau rezolvate prin proceduri judiciare, iar unele dintre acestea chiar au fost chiar respinse de către judecători federali sau de către jurii. O superputere care se foloseşte de maşinăria de stat şi încearcă fără întrerupere să distrugă o întreprindere privată deţinută 100% de angajaţi şi să-i perturbeze funcţionarea normală – o astfel de situţie nu a mai fost întâlnită. În ultimii 30 de ani, Huawei a deservit peste 3 miliarde de oameni în peste 170 de ţări prin produsele şi serviciile sale. Compania nu a provocat niciodată un incident de securitate cibernetică şi a menţinut întotdeauna un istoric de securitate excelent”,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Acest Grindeanu s-a dovedit in orice functie ca un personaj penibil, incapabil si usor de manipulat……[Leo]

  2. REFUZATI 5 G/6G TEHYNOLOGII MILITARE DE CONTROL SI GENOCID AL OMENIRII SI AL VIETII. ACESTE TEHNOLOGII SUNT FOLOSITE NUMAI IN SCOPURI DISTRUCTIVE SI NU EXISTA STUDII ASUPRA IMPACTULUI ASUPRA SANATATII. CE S-A OBSERVAT PANA ACUM: UCIDEREA INSECTELOR, PASARILOR, ANIMALELOR, DURERI INGROZITOARE DE OASE, ARTICULATII SI IMPOSIBILITATEA DE A RESPIRA LA OAMENI. DISTRUGEREA IMUNITATII, BOALA, MOARTE. TEHNOLOGII DE DISTRUGERE IN MASA – TEHNOLOGIE DE RAZBOI, DESPRE ASTA VORBIM, DA? PRACTIC SUNTETI INTRODUSI INTR-UN CUPTOR CU MICROUNDE. GANDITI-VA LA COPIII SI NEPOTII VOSTRI !

    • Asa Marine,
      Ai dreakului de imperialisti, vin aici sa ne suga sangele.
      La mintea ta ce sa facem? Ne taiem venele sau ne mutam in pestera?

  3. Daca bagam politica in achizitia de tehnologie 5G (care inseamna 4G x 10 ca si varf tehnologic) ne-am ars!
    SUA care spioneaza lumea asta la greu prin Microsoft,Facebook,Twitter,etc nu poate avea pretentia ca numai SUA are dreptul moral sa spioneze tarile lumii,iar in cazul Huawei nu au putut dovedi nimic,numai pierderea cursei tehnologice o macina!

  4. Cand incepi sa pricepi ca pierzi competitia tehnologica cu chinezii sigur ca apelezi la sperietoarea ,,comunistii chinezi care spioneaza”.

  5. Daca ramanea Grindeanu era OK.
    Asta nici nu stie ce inseamna un MHz. Zice ca cine stie ce pietricica este. Asta crede ca ITU are sediul la Videle.
    Avem specialisti in telecomunicatii de cea mai inalta clasa, numai pe la statiile de radiocoasta daca te duci gasesti zeci de specialisti cu studii in legislatie facute pe la Londra sau Paris. Dar nu au loc de rapandulele astea numite politic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.