Cum s-a prăbușit lira britanică

Piețele financiare globale s-au înroșit foarte rapid după ce BBC a anunțat victoria taberei care dorește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și după ce investitorii au pariat fără success pe rămânere, iar dovada cea mai clară pentru asta o reprezintă creșterea apetitului pentru active riscante din ultimele săptămâni. Casele de pariuri, care dădeau peste 90% şanse unei victorii a “Remain” la închiderea birourilor de vot joi la ora 21:00 GMT, nu mai acordau decât o şansă infimă menţinerii Marii Britanii în UE la primele ore ale dimineţii.

Vineri dimineaţa, puţin înainte de previziunile BBC şi ale altor canale britanice, liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage, a spus că începe „să viseze la un Regat Unit independent”. După anunțul rezultatelor parțiale ale votului, care arată un avans al taberei Brexit, lira sterlină a înregistrat o depreciere de 11%, record. Moneda europeană a acumulat cea mai amplă depreciere de la introducerea sa în 1999 încoace Euro a scăzut cu 3,8%, în timp ce valutele din Norvegia, Suedia şi Turcia au raportat pierderi şi mai mari. În Africa de Sud, rand-ul a scăzut cu 7,3%. Yen-ul în schimb a urcat cu 6,1%. ”S-a dezlănţuit iadul. Singurele refugii sunt yen-ul şi aurul”, a spus Vishnu Varathan, economist la Mizuho Bank. Cotațiile futures pentru indicele britanic FTSE au căzut cu 8,2%, cele pentru Euro STOXX cu 11,5%, cele pentru CAC-ul francez au plonjat 10,4%, iar în cazul DAX-ului german sunt “pe roșu” 9,6%. Și cotațiile mărfurilor au suferit, metalele cu folosință industrială și petrolul pierzând teren.

“Brexit-ul este acum scenariul de bază. Investitorii își fac și ei exit-ul. Întâi vinzi și apoi îți pui întrebări. Am asistat la o eroare de estimare a riscului”, a declarat Matthew Sherwood, șef de startegie de investiții la Perpetual Ltd., citat de Bloomberg. Activele considerate cele mai sigure pe timpuri de criză, aurul și titlurile de stat americane s-au apreciat. Acțiunile companiilor listate pe piețele asiatice au suportat cea mai mare scădere din ultimii cinci ani. Cotaţia aurului cu livrare imediată a avansat cu 8,1%, la 1.358,54 dolari pe uncia, cel mai ridicat nivel atins din martie 2014. O mișcare similară au înregistrat și cotațiile titlurilor de stat ale SUA, ceea ce a condus la o diminuare a randamentelor acestora cu 22 puncte de bază sau 1,52%.

“Aurul va fi activul preferat de protecție în cazul unui vot favorabil ieșirii Marii Britanii din UE”, a declarat Barnabas Gan, economist la Banking Corp, care anticipează chiar un nivel de 1.400 dolari pe uncie. La primele ore ale României, prețul țițeiului Brent cât și cel al Weste Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 5,9%, la 47,91, respectiv 47,15 dolari pe baril. Brexit-ul nu influențează direct prețul petrolului, ci doar indirect, prin deteriorare sentimentului exiistent pe piețele financiare. “Indicii sunt acum între -5% si -10%, altă şansă nu avem nici noi. În momentul ăsta e la minus 10%. E un rezultat neaşteptat, eu nu cred că s-a aşteptat cineva la asta. Toate estimările erau că nu o să fie Brexit. Erau bănci mari de investiţii care dădeau 60%-70% Remain. A fost o volatilitate extrem ă. A putut să facă bani mulţI cineva carea dat short la închiderea pieţelor, cand era destul de puţin probabil să fie Brexit”, a declarat pentru Ziarul Financiar Nicu Grigoraş, analist şef la Intercapital. La Bucureşti cursul a sărit la 4,55 lei/euro, iar tendinţa este de creştere dacă BNR nu va interveni. Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pieţei, ca reacţie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Obligațiunile germane au atins un nivel-minim record, randamentul ajungând la -o,3%, în condițiile in care investitorii au fugit să-și adăpostească banii în siguranța bund-urilor. “Va fi urât în dimineașa asta. Va prinde mulți oameni pe picior greșit, fără discuție. Evident, piețele nu înglobaseră în cotații ce s-a întamplat”, a declarat un broker pentru Reuters. Standard & Poor’s spune că Regatul Unit își va pierde probabil ratingul de credit AAA Banca Angliei a anunțat că va lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea monetară și financiară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.