Cum să oferi un ajutor umanitar companiilor aflate în dificultate

Tinerețea începe să treacă o dată și încă o dată prin ”stagiile” la companii. Poate dura luni, poate dura ani. Dar de ce să ne plângem?

Stagiile sunt utile. Toată lumea este de acord: politicienii aflați sub jugul economiei de piață, patronii dornici de obține o productivitate tot mai mare, angajații care doresc să obțină promovări, cei inactivi dar care vor să se dea angajați, studenții (fie că vor, fie că nu), consilierii din învățământ, părinții și chiar bunicii, copiii, liceenii și liceenele, șomerii. Pe scurt, toată lumea este de acord cu utilitatea stagiilor. Doar poeții se îndoiesc, însa doar pentru câteva secunde”, scrie eurojournalist.eu, cu referire la situația de pe piața muncii din Franța.

Stagiile nu sunt o invenție a secolului 21 și nici o inovație a unei modernități avansate în materie de resurse umane și productivitate economică. Au existat întotdeauna ucenici în diverse domenii, precum și meșteri și formatori. Era un rit de trecere nu întotdeauna ușor, însă foarte bine rodat. O pregătire pentru viață, o viață activă, după expresia consacrată. Stagiul la firmă este însă o inițiere în viața reală pentru a descuraja și a reorienta pe toți visătorii, inactivii, întreținuții, poeții, artiștii și toți ceilalți detractori ai reformelor.

Mai departe asistăm la culegerea roadelor. Un stagiu full time remunerat cu 436 de euro ieri și cu 528 azi. Stagiul de trei luni este reînnoit, pentru cei norocoși, cu încă trei luni. Stagiul poate fi perenizat de companie și astfel stagiarii pot să-i ridiculizeze pe tinerii care asteapta in fața oficiilor de ocupare a forței de muncă. Trebuie să recunoaștem că, din când în când, companiile avide de stagiari își mai corijează această poftă nestăvilită și mai propune câte un contract de muncă și va avea parte de gratitudinea eternă a celor care nu-și pot plăti chiria sau mâncarea. Dacă suntem ușor visători, putem spune că această schemă este excepționala.

Există însă și stagiul neplătit. Aceasta este o idee genială. Cum oare să oferi un ajutor umanitar companiilor aflate în dificultate – mimată sau reală. Este un alt rit de trecere in timpul căruia stagiarul învață să nu ceară nimic, să nu reclame nimic din ce ar putea sa dăuneze bunului mers al companiei și, în primul rând, să nu ceară salariu. Numele companiei va servi drept garanție pentru cei care știu să citească un CV. Stagiul la compania, fie ea mică, mijlocie sau mare, va fi o investiție sigură pentru o eternitate și două zile. Exemplul stagiarului neo-zeelandez care a vrut să denunțe practicile ONU nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Pe site-urile cu anunțuri se anunță stagii neplătite și se așteapta din partea candidatilor dinamism, motivație și scrisori de motivație. Este prevăzut și un interviu pentru a găsi cel mai bun candidat/candidată care va înțelege de ce munca nu merită să fie plătită.

Regulile prevăd că stagiul este, înainte de toate, supus unui contract. Prin aceasta se intelege că compania are binecuvantarea unui organism de utilitatea publică, la fel ca o institutie de învățământ superior. Stagiarul trebuie să fie student în acest caz. Întelegem, în aceste condiții, mai bine de ce stagiarul nu este plătit. Se pare că s-a demonstrat că studentii nu au nevoie de mâncare și locuință.

Putem întodeauna să spunem că aceste mici detalii sunt obstacole pe calea devenirii cetățenilor care sunt contrare principiilor egalității și libertății. Dar de ce să ne plângem? Sunt și lucruri mult mai grave: războaie, epidemii, catastrofe, orori de toate felurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.