Cum se pariază pe retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO

Tenor Capital Management Company L.P. a cumpărat în ziua de 30 iunie peste 110 milioane de acțiuni la Gabriel Resources, compania care dorește să dezvolte proiectul minier de la Roșia Montană și care, în prezent, se află în litigiu la tribunalul de la Washington cu autoritățile române. Achiziția nu a venit într-un moment oarecare ci la două zile după ce premierul Florin Cîțu a spus că în Coaliția de guvernare se discută despre retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, ceea ce presupune reluarea demersurilor pentru activitatea de minerit. Tranzacția cu acțiuni a fost anunțată pe 5 iulie de către Bloomberg și alte instituții de presă cu profil financiar.

Fostul parlamentar Mihai Goțiu susține că e vorba de o operațiune prin care se pariază la bursă pe retragerea dosarului de la UNESCO. ”În cei aproape 20 de ani trecuți de când urmăresc și investighez culisele Afacerii Roșia Montană am întâlnit numeroase asemenea ”coincidențe”, în care declarațiile și acțiunile politicienilor români legate de proiectul minier au fost urmate de investiții spectaculoase la bursă în acțiunile Gabriel Resources (cum s-a întâmplat la sfârșitul anului 2009, când Adriean Videanu, ministru al Economiei, anunța includerea proiectului în programul Guvernului Boc, ori în vara lui 2011, când ministrul Culturii (atunci) Kelemen Hunor ”anticipa” eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, anulată însă, ulterior, de instanțele de judecată). Faptul că o companie care a pariat, la Bursă, pe câștigarea procesului cu România cumpăra masiv acțiuni Gabriel Resources în momentul în care premierul anunță o posibilă retragere a Dosarului Roșia Montană de la UNESCO, este o dovadă suplimentară că de o eventuală decizie în acest sens (de retragere) ar fi în avantajul companiei, nu a statutului român, în procesul de la Washington. Asta dincolo de pierderea unei oportunități uriașe de dezvoltare a zonei, bazată pe valorificarea patrimoniului cultural excepțional și a celui natural de la Roșia Montană!” a spus Goțiu.

Gabriel Resorces cere de la statul român daune în valoare de 4,75 miliarde de dolari pentru că a blocat proiectul de la Roșia Montană. Este posibil ca până la finele acestui an să avem verdictul de la tribunalului arbitral de la Washington. Într-un document prezentat în instanță, Gabriel Resources aduce acuzațîi la adresa foștilor premieri Emil Boc și Victor Ponta, pe care îi consideră în mare parte răspunzători pentru eșecul proiectului minier de la Roșia Montană. „Începând din 2006 că primar al Clujului, un oraș universitar cu o puternică atitudine anti-minieră, domnul Boc s-a opus public proiectului indiferent de orice evaluare tehnică. Miniștrii Hunor și Borbely au susținut poziția primului ministru Boc în ceea ce privește proiectul și, în calitate de lideri ai partidului etnic maghiar, au sprijinit opoziția Ungariei față de proiect, anunțată înainte de orice evaluare tehnică. Conform declarațiilor lor publice, domnii Boc, Hunor și Borbely au condiționat în mod clar proiectul în mod ilegal de un nou acord economic și de o decizie politică finală favorabilă. Este necunoscut și irelevant dacă ar fi depășit vreodată interesele politice personale și ar fi permis proiectelor să continue”, se precizează în documentul citat.

Gabriel Resources susține că a investit 760 de milioane de dolari pentru a dezvoltă proiectul minier din Munții Apuseni.

Răspunsul părții române a fost dur și a taxat incapacitatea companiei miniere canadiene de a îndeplini toate condițiile pentru avizarea investiției.

„România a produs dovezi esențiale cu privire la toate principalele revendicări și apărări, inclusiv – așa cum trebuie să fie fără precedent în arbitrajul tratatului de investiții – de la doi foști prim-miniștri și doi foști miniștri ai economiei. Plângerea reclamanților potrivit căreia România nu a prezentat anumite alte persoane că martori și speculațiile lor cu privire la motivele pentru care România nu a făcut acest lucru sunt, prin urmare, nu numai irelevante, ci incorecte. În orice caz, o mare parte din cazul reclamanților poate fi respinsă doar prin probe documentare și nu necesită nicio proba suplimentară a martorilor”, se menționează în răspunsul României.

Comitetul UNESCO se întrunește între 24-27 iulie 2021 pentru a discuta nominalizările pentru Lista Patrimoniului Mondial. Dosarul Roșia Montană se află pe ordinea de zi a Comitetului la poziția 17, din cele 26 de nominalizări programate. Dosarul „Peisajul Cultural Minier la Roșia Montană” a fost trimis către UNESCO pe 4 ianuarie 2017 de către ministrul Culturii, Corina Șuteu, în ultimele zile de mandat ale Guvernului Cioloș. În iunie 2018, guvernul Dăncilă a solicitat în mod rușinos amânarea dosarului în plenul Comitetului UNESCO. Solicitarea a fost aprobată cu mențiunea că acesta trebuie retrimis în maximum trei ani, altfel recomandarea de înscriere va expira. În ultima zi a lui ianuarie 2020, guvernul Ludovic Orban a reluat procedura pentru UNESCO. Nominalizarea se află acum pe ordinea de zi a Comitetului UNESCO, cu recomandare de înscriere din partea ICOMOS, organism consultativ de specialitate al UNESCO. Ca și în 2018, ICOMOS recomandă, simultan cu includerea pe Lista Patrimoniului Mondial, și includerea în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Faraonul l-a primit in „vizita” pe presedintele Israelului, aflat in Turneu European pentru a Colecta Bani pentru Holocaust, saptamina trecuta. Guvernul Poloniei i-a Dat Flit insa Faraonul a Semnat fara Rezerve.
    Mutter Merkel o Cere !
    Rosia Montana este alta Forma de Spoliere a Romanilor diktata de Aliatul Strategic care tocmai a Pierdut Razboiul din Afganistan si se Retrag in Panica Totala, abandonind totul in urma, mai rau ca in Saigon. Razboiul de 20 de Ani a Costat 6,5 Trilioane de Dolari iar Romanii sint Vinovati pentru asta si vor Plati in Aur.

  2. Rosia Montana, erea sortita esecului, de la inceput. Cei care au castigat la bursa, trebuie cautati la OO.
    Un Caritas, ce poate costa Romania multe miliarde. Sii, dupa cum se stie, Romania este buna platnica…

  3. Biată ţară, ajunsă de vânzare la tarabă.
    Fix așa:
    „Când șoimul zace la pământ, cu aripile frânte, se bat cioroii pentru puică”. (citat dintr-carte foarte populară prin anii 70; culţii în cap vor ști desigur despre ce carte e vorba, cu ajutorul sf. Goagăl)

  4. Rosia Montana are Aur . Iar Aurul ar trebuii sa ajunga la Banca Nationala .

  5. Valea Arieșului este una dintre cele mai frumoase zone din țară,..de n-ar fi locuite de români,.Deci vezi locuri mirifice, însa de o iei la stânga sau la dreapta, invariabil dai de munții de ”steril” rezultate din exploatările miniere anterioare, care colorează apele de munte in ceva grețos mizer, ape in care normal ar trebui să vezi limpezime și păstrăvi..Să nu mai vorbim de mizeria localnicilor, vizibil la inundații cu toate nailoanele pe crengi,..cât și despre defrișările de păduri și furtul prea evident de lemne practicat de mai toți, ca de altfel și braconajul la căprioare și mistreți.. Românului place doar dacă e pustiu.. Sărăcia atunci e frumoasă când nimic nu ai..

  6. ARIES…AURES…SURIESH…SURIA…
    SOARE .
    Cred ca acum doua mii ani raul se numea AURIESH transformat in Ariesh.

  7. de nu intra romanii mobilizati in Budapesa si bozgorii sa preieie Ardealul, tatarii de teleorman nu au terminat inca cu voi. Va vinde si da pa gratis strainilor pana si patul in care dorm copiii vostri infometati. Singura sansa, ca sa zici sa fie, e Viktor Orban si romanii, sa intre sa elibereze poporul subjugat, roman hungur etc, de sub talpa bestiilor tataresti de teleorman si de sub talpa bestiilor germane de sibiu. Cam singura alternativa. Deasemenea, Dobrogea tre sle ceara pasaport tatarilor de teleorman la intrare podul de la Cernavode, Moldova intregita cu Moldova ailanta, etc, banatu sa treaca la Sarbi. Tarziu acum, dupa 40 de ani de bestialitate tatareasca, oricum, scape cine poate.

  8. Tradarea tarii actioneaza pe toate planurile. Serviciile si armata ce pazesc?

  9. Parerea mea, Romanica o sa piarda la Washington… curtea aia judeca dupa interese, si interesele dicteaza sa se faca bani, asa ca rromanica o sa plateasca si daune si o sa ramana si fara aur. Ca asa e in tenis…

  10. Dacă “patrimoniului cultural excepțional și a celui natural de la Roșia Montană!” este atât de grozav excepțional de ce până acum nu s-a realizat nimic. Macar gaz metan , canalizare și șosele să fin realizat în zonă. Cine a înnebunit să dea bani să vină să vadă vechituri și potcoave de cai morți într-o fostă mină de aur. Domnul Goțiu de ce naționalitate este? Oftica ONG-urilor este ca ceca mai rămas din aurul cu care s-a construit Bratislava și Budapesta să nu fie de folos românilor, să contribuie la prosperitate mult visate Ungaria Mare. Și Vai! mulți români proști și inconștienți pun botul la ticăloșiile străinilor.

  11. Al drakului Marele Urs si aici ai ceva de spus! Deci Romania ar fi frumoasa fara romani! Hai siktir huliganule! Oameni buni, cit il mai suportati pe acest antiroman?

  12. … si uite asa, cu decizia sigura a Tribunalului Arbitral de la Washington, Romania va mai trece la capitolul datorii, citeva miliarde! Adica si „.utut” si cu banii luati! PS. Va mai amintiti cine a semnat conractul cu canadienii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.