Cum se poate reduce factura cu 15%

Factura la gaze naturale ar putea fi redusă cu 15% dacă românii ar scădea temperatura în casă de la 23 la 21 grade pe timpul iernii, susține directorul general al Engie România, Eric Stab. „Ce s-a întâmplat în ultima vreme cu preţurile la energie? În prima parte a perioadei de pandemie, preţurile angro la gaze şi electricitate au scăzut semnificativ. Apoi, în ultima vreme, ceea ce vedem este o creştere abruptă a preţurilor pentru gaze şi electricitate, atât în România, cât şi în restul lumii. Nu este valabil doar pentru energie, ci pentru toate mărfurile în general, mă refer la cupru, fier, multe mărfuri”, a spus Stab la finalul evenimentului de lansare a EFdeN Sustainable City, primul proiect pilot de oraş sustenabil din România.

La 1 iulie de exemplu, prețul energiei electrice pentru următorul an comercial (1 iulie 2021-30 iunie 2022) va crește în medie cu 4,8% la 1 iulie 2021 și probabil va urma o majorare cu încă 5% de la 1 ianuarie 2022, susțin reprezentanții Asociației Energia Independentă. Engie, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, a început să trimită clienţilor înştiinţări cu noile oferte, în condiţiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, preţul gazelor creşte cu 25%, de la 1 iulie. Și celălalt mare furnizor de gaze pentru populație, E.On, a început să trimită clienților care nu au trecut în piața concurențială ofertele cu prețurile pe care le vor plăti începând cu 1 iulie 2021, dacă nu aleg o altă ofertă, de la E.On sau de la alt furnizor. E.On a ales o altă politică, de creștere a prețurilor în două etape, la 1 iulie și apoi la 1 ianuarie 2022. La 1 iulie, prețul crește cu 13%.

„Întrebarea este ce pot face consumatorii să limiteze impactul acestor scumpiri asupra bugetului lor. Există mai multe moduri de a face asta. Prima dintre ele este să acorde mai multă atenţie la eficienţa energetică”, a spus Staab. Acesta s-a referit la tehnologii noi, care au un consum redus de energie. „Suntem aici să lansăm Oraşul viitorului şi vedem că există multe, multe tehnologii noi care ne ajută să economisim energia. Şi cred că acesta este răspunsul numărul unul pentru noi toţi”, a arătat Stab.

Staab a dat câteva exemple simple cu impact mare în factură, precum să nu lăsăm lumina aprinsă dacă nu suntem în cameră sau să reducem temperatura în casă în timpul iernii. „Să închideţi luminile când părăsiţi camera, iar, în timpul iernii… am mai vorbit despre acest studiu despre ceea ce numim temperatura de confort a consumatorilor casnici din România. Un sondaj a relevat faptul că temperatura pe care o simt optimă consumatorii români în timpul iernii este de 23 de grade Celsius. Sondaje similare au fost făcute în Europa şi temperatura medie aşteptată la consumatorii de acolo este de 21 de grade. Se spune că temperatura optimă pentru sănătatea corpului este de 19 grade. Să fiu sincer, nici eu nu am 19 grade, însă dacă românii ar reduce temperatura iarna de la 23 la 21 de grade, cât este media europeană, doar făcând asta ar economisi 15% din energia consumată iarna. Este mult”, a spus el.

În prezent, activăm într-o piaţă complet liberalizată, iar oamenii îşi pot alege orice furnizor doresc. „Încurajăm oamenii să iasă la shopping, să caute oferta care li se potriveşte cel mai bine. Preţul este important, dar nu este singurul criteriu la care trebuie să ne uităm, foarte importantă este şi calitatea serviciului. Nu putem spune care este cea mai ieftină ofertă, pentru că unor consumatori li se potriveşte mai bine o ofertă simplă, iar altora una care conţine şi un abonament. Astfel că fiecare trebuie să aleagă ceea ce îi place mai mult. Deci acţiunea este în partea consumatorului”, a mai spus responsabilul Engie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Mda… Si dacă mai pui in spinare 2-3 pulovere in plus si 2 plapumi, reducerea consumului de energie este de 100%. Vesnica pomenire impuscatului…

  2. wow! toti imbecilii se pricep sa justifice cresterea preturilor. daca ii scuturi, nu ramine decit hotia. se freaca pe burta pentru ca profiturile previzionate le vor umple buzunarele. e posibil ca aceste lucruri sa se intimple cind alti imbecili se bat cu caramida-n piept ca au grija de destinele cetatenilor: un presedinte abulic, prapadit de propria suficienta dictata de un ego primitiv, un guvern jenant, limitat si fara nicio viziune si un anre de tip mafiot. felicitari popor, stii sa-ti alegi conducatorii!

  3. Incheiem o uriasa etapa a vietii in care, cica, am trait bine, motiv pentru care, repetam actiunile antice! Vom trai ca in antichitate: soba cu lemne si opaituri daca nu sunt bani pentru lumanari! Istoria se repeta!

  4. Pentru tot exista o explicatie.Realitatea este ca suntem jefuiti pe fata,saraiti,fraieriti de catre multinationale ,care au pus stapanire pe bogatia noastra a tuturor,sub obladuirea si protectia tuturor politicienilor indiferent de partid.Tot ce s-a vandut din bogatiile tarii ,care sunt de importanta stracegica,trebuiau vandute numai cu referend,Acum ne dau lectii,cum sa facem economie,cum sa rezistam la cresterea preturilor.Norvegia plateste dividende la toata populatie din petrolul extras,intrucat este considerat ca apartine poporului.Occidentalii ,o s-o duca bine,cu gazul,cu energia,cu petrolul nostru,dar noi ,o sa ajungem ca in KENYA.Desteptii,smecherii care au vandut,trebuie sa se gandeasca ca ei si copiii lor inhaleaza si ei cauciucuri arse,ulei rezidual pe care romanii il baga in centrale,in loc de gaz sau curent.Deja tara se afla intr-un smog total ,mai ales iarna.

  5. De ce minte acest individ pretul benzinei ai a gazelor nu a scazut pentru consumator in timpul pandemiei asa cum a fost in alte tari.

  6. Eu am reteta reducerii facturii la zero ! Dis-pare asa si dobi-tokul de Eric Stab, ruda cu bosorogul de Schwab.

  7. Aveţi totdeauna două variante la îndemână:
    1. La factura de hârtie, cu foarfeca. Poţi reduce factura chiar cu mai mult de 50%.
    2. Setezi termostatul pe 10grade. Factura se va reduce drastic. Cei mai friguroși poa’ să-și mai pună pe ei unul-doi saci cu voturi.

  8. Vrajeala!Pretul la energie electrica si la gaze trebuie sa creasca continuu cu cca 20-30% pe an.Restul sunt vrajeli.

  9. asta a lui Engie, cine p m te-a adus la noi?
    Adica ai primit aproape moca robinetul si acum ne mai dai si lectii?
    Ceausescu, spunea sa ne mai luam o haina, tu ne iei si banii din haina!

  10. Deci reduci temperatura de la 23 grade la 21 de grade, ceea ce este foarte mult pentru confortul termic, scade consumul cu 25 % dar scumpirea gazelor va depășii 20% în concluzie și zgribulit și cu banii luați. Să nu vorbim de inflație, scumpirea la multe produse cum este uleiul depășind 40%. Soluția finală a lui Hitler avea o eficiență totală.
    “Și totuşi există iubire Și totuşi există blestem…”

  11. Mă, De ce sunteți atât de tâlhari, de excroci,. De ce veniți cu rețete, cu sfaturi și cu eschive, devreme ce clar orice faci tot plătești mult mai mult decât consumi și decât merită..S-a demonstrat deja cum că facturile sunt false, că cetățeanul plătește poate dublu decât consumă,..Dar nici o mișcare, Nimic din sume retrocedate.. Cum e posibil ?? Ce fel de autorități statale sunt in funcție ?? Acum de ce dai rețete pentru șmecheri, devreme ce dacă se vrea o reducere de 15% de fapt pentru toată polimea română atunci evident procedezi altfel, normal, lăutărește, și evident uniform la toți,.. DINTR-O MIȘCARE LEGALĂ.. DEci ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.