Cum trebuie să se încheie războiul din Ucraina

Pe 20 august 1968 eram la Praga, în Cehoslovacia, atunci când țara era invadată din Germania de Est, Ungaria, Polonia și din vestul Ucrainei, de mai bine de 800.000 de militari ai Pactului de la Varșovia. Rezistența era inutilă. Spre deosebire, pe 23 februarie anul acesta, în ziua de dinaintea lansării invaziei lui Putin într-o țară de patru ori mai mare decât Cehoslovacia, forțele armate ruse nu aveau decât 140.000 de militari, inclusiv dentiștii și preoții militari.

Chiar înainte de lansarea invaziei, era limpede că rușii au făcut o greșeală militară elementară: generalii lor, la fel ca și omologii americani, erau intoxicați de verbiajul războiului ”de generația a patra”, al războiului ”informațional postmodern” și al războiului „hibrid”. Generalii au dorit să arate câte au învățat la simulări în ce privește atacurile cibernetice, atacurile convenționale, dezinformarea în social media și au dorit să combine toate acestea la mare artă, pentru a paraliza rezistența ucraineană”, scrie scrie istoricul și strategul american Edward Luttwak, pentru Unherd.

Pe lângă cele de mai sus, generalii plecau de la o ipoteză falsă: că ucrainenii sunt la fel ca sectanții împotriva cărora rușii luptaseră în Libia și în  Siria. Această viziune a fost împărtășită și de serviciile secrete americane, care au fost atât de impresionate de planul de război al rușilor, încât i-au speriat pe cei de la Casa Albă și au cerut evacuarea personalului diplomatic american de la Kiev, au spus că înarmarea armatei ucrainene nu mai are vreun rost și au propus evacuarea președintelui Zelenski.

Este păcat că oficialii din serviciile americane care au ajuns la aceste concluzii mai sunt încă în funcție, pentru că se pare că ei se înșală din nou în privința acestui război. Pe scurt, în acest moment avem de-a face cu o escaladare continuă în Ucraina, care ne apropie de momentul în care Kremlinul poate lua în calcul folosirea armei nucleare, pentru a opri spirala descendentă pe care se află.

Anterior, administrația Biden a acționat cu mare claritate, respingând impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, arătând că asta ar duce la lupte directe între aviația SUA și a Rusiei, iar asta ar slăbi una dintre cele mai solide bariere din calea războiului nuclear.

Acum nu mai avem aceeași claritate. Când ucrainenii au desfășurat racheta antinavă Neptune pentru a apăra Odessa de o debarcare ce părea iminentă, militarii ucraineni nu au stabilit un lanț de comanda prin care bateria de la Odesa să fie subordonată Kievului. În schimb, ucrainenii au identificat navele ruse din Marea Neagră care puteau fi lovite. Pericolul debarcării ruse a trecut, însă eliminarea Kievului din lanțul de comanda a rămas în vigoare. Rezultatul a fost distrugerea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Kievul ar fi preferat să fi fost consultat, însă nu s-a întâmplat asta. Dacă ar fi avut un rol în această decizie, ar fi anulat atacul asupra navei ruse, măcar pentru că știa că în acel moment era un avion de recunoaștere american P-8 care efectua o misiune în Marea Neagra, iar scufundarea navei Moskva i-ar fi putut face pe ruși să acuze SUA de complicitate. Asta poate duce la o nouă escaladare în Ucraina.

În acest moment, armata rusă și-a mobilizat în Ucraina o mare parte din batalioane. Pe hârtie, armata rusă are 170 de batalioane, inclusiv cele care nu sunt pregătite de luptă au sunt incomplete. 120 este o cifră mult mai realistă. Dintre acestea, 76 sunt acum pe teritoriul Ucrainei. Se adaugă apoi batalioanele care au fost retrase temporar din Ucraina, din cauza pierderilor suferite, precum cele din brigada condusă de colonelul Aztabek Asanbekovici Omurbekov, acuzat pentru crimele de la Bucea.

Asta înseamnă că armata rusă este supraextinsă, că se bazează deja pe niște recruți care nu sunt hotărâți să lupte. Spre deosebire, soldații și jandarmii ucraineni care au suferit pierderi sunt înlocuiți cu recruți hotărâți să lupte, iar tehnica militară de care dispun este mai bună acum decât la începtul războiului: acum sunt înarmați cu artilerie americană mai bună decât cea folosită de ruși, cu artilerie britanică, cu blindate britanice, cu rachete sol-aer și tancuri de producție sovietică venite din fostele țări ale Pactului de la Varșovia.

Mai pot fi trimise foarte multe arme în Ucraina și există un lobby tot mai puternic în acest sens, care se întinde din Statele Unite și până în Finlanda, iar vocile cele mai puternice vin din Partidul Verde din Germania, cândva o formațiune pacifistă, și de la Londra. Acest lobby influent spune că victoria Ucrainei ar fi victoria NATO și a Vestului, că înfrângerea Ucrainei ar fi o înfrângere a Vestului. De aceea, Ucraina ar trebui ajutată să alunge forțele ruse, inclusive pe cele din Lugansk și Donețk.

Pentru liderii care fac acest lobby, cea mai mare amenințare pe termen scurt este încetarea focului. Și mai rău ar fi un armistițiu care să permită forțelor ruse să controleze teritorii din Ucraina, pe care să le folosească ca monedă de schimb. Acest lobby consideră că Ucraina va pierde războiul dacă nu primește și mai multe arme, inclusiv armament greu. Acest lobby consideră că NATO trebuie să se implice de partea Ucrainei și că Putin va fi forțat să se retragă din fruntea Federației Ruse.

Spre deosebire de lobby-ul victoriei, eu cred că situația actuală poate duce la rezultate satisfăcătoare pentru Vest, atât timp cât SUA, Ucraina și aliații vor urmări în mod riguros un plan de pace. Până la urmă, cele două părți au ajuns la o înțelegere: Zelenski a declarat că Ucraina nu va adera la NATO, iar partea rusă a arătat ca nu este împotriva aderării Ucrainei la UE.

Putin nu poate primi regiunile Donețk și Lugansk, pe care le-a cerut înainte de a porni războiul. Însă lui Putin i se poate oferi ceva care poate fi prezentat ca o victorie: câte un plebiscit în fiecare regiune, în care locuitorii, inclusive cei întorși din refugiu, să poată decide dacă vor să rămână în Ucraina sau să se alăture Rusiei. După acceptarea plebiscitelor, ar urma să intre în vigoare o încetare a focului. În schimbul respectării încetării focului și a plebiscitelor, Vestul ar ușura sancțiunile impuse Rusiei.

Este axiomatic ca ambele tabere să aibă de câștigat de pe urma încetării războiului. Pentru Ucraina, încheierea războiului ar trebui să aducă recunoașterea ca stat independent, revenirea refugiaților și un val de investiții pentru reconstrucția țării venite din SUA, UE, Japonia. Pentru Rusia, ridicarea sancțiunilor ar trebui să aducă beneficii în toată economia și societatea, o revenire la normalitate pentru ruși.

Există un model istoric pentru un asemenea plan. Plebiscitele au fost foarte eficiente după Tratatul de la Versailles, din Belgia și până în Polonia. Voturile din 1919, cu toate greutățile create de birocrația unor state nou formate, au împiedicat izbucnirea unor noi războaie. Astăzi, cu tehnicile de documentare moderne, asemenea plebiscite ar fi și mai eficiente și ar face ca reconstrucția Ucrainei să înceapă foarte repede.

Un asemenea plan de pace este de neconceput pentru amintitul „lobby al victoriei”. Însă obiectivele acestui lobby – de a-i alunga pe ruși din Ucraina și de a-l da jos de la putere pe Putin – sunt dezirabile doar într-o lume fără arme nucleare. În lumea reală, ”lobby-ul victoriei” vine cu o soluție infinit mai rea decât un referendum în Donbas, indiferent de rezultatul lui.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

26 de Comentarii

  1. Ce escroci, s-au agatat si de viitoare victorie a ucrainei de parca ei au fost pe front sa lupte in locul ucrainienilor! Vai nebunilor, inainte de a scoate pe gura cuvinte, ganditi si analizati de 10 ori, apoi scoateti cuvinte pe gaura gurii! Eu(?stiu din numerologie, am scris despre asta?) ma mir cata rezistenta si putere au acesti oameni si inca continua cu inversunare si darzenie lupta pentru apararea pamantului tarii cu pretul vietii! E adevarat ca au liderul exemplar care ii incurajeaza, le ridica moralul, ii sustine, cere tot ce este strict necesar de peste tot! Va amintiti sloganul „toti, uniti dar impreuna reusim”? Este dovada reala in teren a practicii ucrainienilor, nu ca latraii adunati doar daca au conturile incarcate, la mitinguri urland precum sufla drogatii in punga!

  2. Cum se termină războiul?..în coadă de pește!!..pupat toți piața Independenței!!..actorasul rămâne cu miliardul de euro in conturi bancare, vile prin toscana, populimea ukrainiană o s-o tragă, America își vinde rablele, putin intra într-un con de umbră, iar ceilalți din europa vor trece la programul de supraviețuire!!..

  3. Nu e mai bine ca Edward Luttwak, prostul de la Unherd, sa- si sfatuiasca tara,Israel cum si in ce fel?Sincer acum,de ce se implica toti khazarii in borsul ruso-ucrainian?!Pana la urma Putin dispare de pe scena

  4. Până la urmă Putin va lansa câteva „stategice” când altă cale nu-i.
    Sub un pretext sau altul o va face.
    Nu se poate să scrie în Cotidianul că ucrainienii au fost ajutați ca să scufunde nava rusa de un avion de spionaj SUA și toți să ne prefacem că rușii nu știu.
    Ș-apăi, SUA credeți voi că nu se va mai război cu nimeni? Că roata nu se întoarce încât și Rusia să ajute posibilul „inamic” al americanilor?

  5. Asta-i doar tatoneala rusilor sa vada care sunt tarile care-i dusmanesc cel mai mult si le vor sfarsitul si-i aprovizioneaza pe ucriani cu arme. Cand neghina anti-ruseasca se va vedea cu claritate si fara tagada atunci va veni si raspunsul rusilor pe masura. Toata negina va fi transformata in cenuse si margele de sticla.

  6. Stati calmi ca rusii au o }bomba” care scufunda Europa – gazul. Azi l-au oprit pentru Polonia. Cu toate ca sunt in razboi cu Ikraina, Rusia inca ii furnizeaza gaz. Il va opri. Cand se va opri gazul pentru restul Europei vreau sa vad de unde ia gaz ukainianul, ca deocamdata il ia de la rusi.
    Bulgaria si Serbia primesc gaz prin alte conducte decat cele ukrainiene. Ce credeti, in cat timp vor fi obligati ukrainienii sa incheie un acord de pace sau macar un armistitiu cu Rusia? Pana acum Rusia a stat cuminte, dar vaznd ca Europa a crezut ca poate face ce vrea, acum incepe sa ii lichideze pe rand. Cred ca intre trimp si-a gasit clienyi pentru gaz si petrol in Asia/

  7. Tot articolul pleaca de la o ipoteza total gresita: Putin nu doreste pacea in Ucraina si nu va ceda. Psihopatul vrea sa se faca de ras pana la capat, adica pana cand rusii ii vor targe un glont in cap, satui si ei de atata lalaiala.
    Putin a mizat pe o victorie-fulger, dar a dat-o in bara. Orice prelungire a conflictului este in detrimentul lui si ii macina pozitia pe zi ce trece.
    Trebuie amintita si imaginea dezastruoasa pe care Putin i-a construit-o Rusiei in aceste doua luni, ca stat agresiv, inapoiat, lipsit de orice incredere si condusa de un iresponsabil capabil de o catastrofa planetara.
    Imaginea de stat paria.

  8. Pentru cei care citesc inainte comentariile si abia apoi, eventual, articolul: nu va pierdeti vremea cu gargara lui Lutwak.

    Edward Nicolae Luttwak (born 4 November 1942) is an American military strategist and author known for his works on grand strategy, geoeconomics, military history, and international relations.

    Luttwak was born into a Jewish family in Arad, Romania, and raised in Italy and England.

    P.S.
    „Trimiți comentarii prea repede. Încetinește ritmul.”
    Ce ritm sa incetinesc, frate cotidian? E prea des o data la 2-5 zile? Sa astept o ora inainte de a trimite un comentariu de 2 rinduri scris in 30 de secunde?

  9. „Până când va continua războiul în Ucraina.” Până când Rusia va mobiliza populația și economia și va începe războiul direct cu USA. China stie că dacă lasă Rusia să fie învinsă va fi următoarea victimă.

  10. Urmeaza o mare cumpana pentru ucrani si vestici aliatii lor militari in 29 April adica peste 3 zile.

  11. De cel mai importat fapt nu tin cont occipitalii: „macelarul din Kremlin” se tine de cuvantul dat cu privire la tarile neprietene. Sa speram ca Joha si Cioaca au inteles asta !

  12. Razboiul trebuie sa se termine cu pace. Este posibil asa ceva? Care au fost cauzele reale ale acestui razboi? Eu cred ca elita conducatoare vestica e asa de lacoma incit vrea control total. Deci aceasta elita este deasupra legii si vrea reducerea populatiei globului cu 90 la suta. Aceasta elita conducatoare vestica vrea razboi cu Rusia pentru ca tot ce a fost de cucerit au cucerit inselind. Cine va cistiga? Fara pace reala mai conteaza? Dar e posibil sa fie pace reala? E posibil ca toate partile interesate sa traiasca in adevar? Va cistiga pacea dupa o catastofa? In final adevarul va cistiga. deci la sfirsitul conflictului care deja are efecte pe tot globul vom descoperi adevarul.

  13. Multa incompetenta. Putin a castigat razboiul si cu cat Ucraina capituleaza mai repde cu atata scapa mai ieftin. Vremea negocierilor a trecut, de acum Putin accepta numai capitulare.

  14. O asemenea abordare ar avea cel putin cateva neajunsuri majore. Dupa ce o tara a fost transformata in ruine de o armata a unei tari agresoare, nu i se poate permite celei din urma sa obtina teritorii vitale in detrimentul primeia. Macar fiindca s-ar acredita / legitima un precedent la fel de periculos ca cele la care au consimtit democratiile occidentale in 1939, sperand ca astfel vor putea evita razboiul care pana la urma tot a venit. O alta implicatie care deriva ar fi aceea ca s-ar legitima modificarea granitelor prin agresiuni militare. Din principiu, asa ceva este inacceptabil si ar deschide calea mai multor „initiative” europene, unele vizand Romania. Sa ne gandim putin la calculele pe care le face Viktor Orban care doarme cu harta Hungariei Mari sub perna…. Pe scurt, din pacate, razboiul cu Rusia a devenit inevitabil si daca exista un moment favorabil, acesta este. Din pacate ! Cine a spus: – Si vis pacem, parabelum ? Mai recent, Churchill le-a spus conciliatorilor ca risca sa piarda si pacea, si razboiul si onoarea !….A bon entendeur, salut !

  15. „Este axiomatic ca ambele tabere să aibă de câștigat de pe urma încetării războiului.”

    Axiomatic, castiga doar invingatorii ! De ex. sirbii pierd intotdeauna.

  16. Lili lili trilu lili q scapat de lq balamuc. LA BALAMUC CU RUSOFONII.Eu nu stiu cu drq puteți găsi justificare la ce face Putin.Se vede ca sunteți putin!! Rretardati

  17. Pentru un asemenea plan trebuie oameni politici adevarati.In momentul de față la conducerea UE și SUA se afla fantome progresiste fara crier .De mult spun că acest război trebuia evita.

  18. Lupul care sangereaza este mancat intr-o haita unita la praduit.Lupul alfa si-a aratat slabiciunile.Nu merge cu sentimentalisme.Ori,ori.Haita a prins curaj si vrea gaz pe degeaba.Lupul le arata Sarmat in loc de gaz dar ei vor sange.Lupisorii tineri au prins gust de glorie iar mielul turbat vrea ca toata Europa protestanta sa intre in tarla lui sa se inchine „crestineste” la semnul nazist.Oare de cat timp se pregateste ospatul?

  19. Are dl Calin cativa rabini: Luttwak ,Roubini,Emmanul Todd,Greenvald,etc de zici ca in Cotidianul e Noul Ieruslim! Un crestin nu citeaza,numai din ai lui…Trebuie bagat in seama pentru un editorial de coana Viorica de la JP

  20. sa vezi cata lume nu-si da seama ca pana acum Rusia a stat ”cuminte”, e drept gresind asupra fanatismului ucrainean alimemtat de o propaganda diabolica. Lupta contra dolarului va incepe odata si odata, ca asta e adevarata miza.

  21. Ucraina a cerut cu insistenta razboiul in speranta unui razboi mondial care sa imbogateasca si mai mult parazitii khazari, iar daca nu era razboiul, nazistii condusi de khazari ar fi exterminat toti vorbitorii de limba rusa sau celelate minoritati, asta este prevazut in legile ucrainene de dupa lovitura de stat data de khazarii Nuland, Soros sau Rotschild sub indrumarea satanistului Obama (Obama ala cu mama khazara, care zicea Yes We can, care derulat invers se aude thank you satan). Singura cale acceptabila de terminare a razboiului este capitularea neconditionata a Ucrainei si stabilirea unor granite etnice doar pentru cei care se considera ucraineni, minoritatile sa revina la tarile de la care au fost furate de comunistii khazari.

  22. @Parabellum…..
    Este incredibil cat de nerod poti sa fii! Ti se pare tie mai nobila exterminarea populatiilor prin injectare cu serurile facute de zionisti? Macar in razboi poti sa-ti aperi sansa oricat de mica, chiar daca mori ai parte de o moarte nobila, in lupta, nu ca un pui de gaina asomat cu o injectie letala! Niste milostivi ca tine plang pentru soarta taurilor de lupta din coride. Numai ca daca taurii nu ar lupta in corida, viata lor ar lua sfarsit la cateva luni, din stadiul de manzat si ar muri nedemn intr-un abator, nu ar trai la fel de mult cat un taur de corida care sa moara demn in lupte.

  23. @lili
    Lili, ai perfecta dreptate, am ascultat opiniile unui profesor in politologie care a demonstrat clar ca Jidanski nu poate negocia nimic pentru ca nu are baza legala, nu-i permita Constitutia. O negociere de acest gen ar fi lovita de nulitate iar rusii nu se lasa pacaliti de manevre zioniste, sa incheie acorduri de pace lovite de nulitate. Pentru ca acordurile de pace sa fie valabile, Ucraina ar trebui sa-si schimbe constitutia nazistoida care prevede exterminarea minoritatilor, ceea ce nu se poate face in timp de razboi. Deci singura varianta este capitularea neconditionata a Ucrainei. As mai avea de facut si niste dezvaluiri cenzurate despre statutul Crimeii, care in 1991 prin referendum a devenit independenta si cu constitutie proprie, cu multe luni de zile inaintea Ucrainei, chiar pe timpul URSS. Dupa ce si Ucraina si-a proclamat independenta, armata ucraineana a invadat Crimeea si a anulat constitutia Crimeii anexand Crimeea la Ucraina. In 2014 Crimeea a repetat referendumul si de data aceasta a decis din nou independenta, dar a cerut apoi si integrarea Crimeii la Rusia. Toate aceste aspecte sunt bine cenzurate de presa satanista care domina media. Dar situatie aste stiuta in toate cancelariile care prefera omerta.

  24. clar e un lucru; daca occidentul nu inceteaza sa alimenteze razboiul, va deveni el insusi teatru de razboi; chiar e greu de priceput ca rusilor nu le pasa de pierderile proprii si ca „rodina” si „pobeda” sunt singurele care conteaza pentru ei?

  25. Iata si o voce alternativa, desi americana! Nu ocupi o tara de marimea Frantei, cu 150000 de soldati! De aici reiese ce a urmarit Rusia! Restul sunt povesti, iar cei mai inversunati in continuarea razboiului, la scara mai mare, sunt englezii( pentru salvarea lui Johnson) si americanii( pentru cistigarea alegerilor partiale din noiembrie, ac.)! Cei care pierd suntem noi si tarile europene!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.