Cum vede USL rezolvarea problemei Roşia Montană

Uniunea Social Liberală a transmis luni un comunicat prin care îşi exprimă oficial poziţia faţă de problema Roşia Montană. USL cere, printre altele, desecretizarea contractului cu RMGC. Redăm mai jos comunicatul:

„Înainte de a discuta orice pas cu privire la începerea exploatării aurului de la Roşia Montană, considerăm că este obligatorie clarificarea, atât de către autorităţile statului român cât şi de către compania care a propus acest proiect, a următoarelor aspecte:

1. Contractul RMGC cu statul român trebuie desecretizat de urgenţă. Este absolut necesar ca societatea să cunoască clauzele şi toate condiţionalităţile contractului, în mod total transparent şi democratic. În afară de situaţia cetăţenilor români din zonă, vorbim despre resurse importante ale statului – mediu, patrimoniu istoric şi cultural, zăcăminte importante, şi toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului.

2. Este obligatorie realizarea unei evaluări independente cu privire la beneficiile şi costurile implicate pentru statul român, în ce priveşte crearea locurilor de muncă, rolul şi poziţia părţii române, precum şi beneficiile financiare reale. În prezent, societatea românească este constant dezinformată de către chiar Traian Băsescu, o persoană a cărei funcţie constituţională nu îi permite în mod legal să intervină sau să influenţeze decizii de competenţa Guvernului sau a altor instituţii de specialitate.  De la nivelul Preşedintelui României  se transmit informaţii confuze sau chiar falsificate despre situaţia rezervelor de aur sau despre beneficiile acestui proiect. De asemenea, compania RMGC a transmis mesaje publicitare înşelătoare şi schimbate periodic. Înainte de orice,  această evaluare trebuie realizată în mod credibil şi transparent.

3. Reindustrializarea şi crearea de locuri de muncă reprezintă o prioritate pentru USL dar cu o analiză corectă şi transparentă a costurilor şi beneficiilor pe termen mediu şi lung.

4. Avem nevoie de o analiză independentă cu privire la interesele reale ale persoanelor şi companiilor care vor să investească la Roşia Montană. Trebuie să aflăm cine sunt acţionarii acestor companii, cine exercită conducerea executivă,  către cine s-au dus fondurile de promovare ale acestui proiect în România, atât în zona societăţii civile cât şi în zona politică. De asemenea, dorim o evaluare corectă a modului în care s-au tranzacţionat acţiunile privind acest proiect  la bursele externe şi să aflăm în ce măsură persoane care au influenţat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculaţii bursiere.

5. Uniunea Social Liberală nu poate ignora rezoluţia dată de Parlamentul European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene. Suntem datori să identificăm cele mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zăcămintelor, astfel încât mediul şi patrimoniul să nu fie puse în pericol.

6. USL doreşte să transmită un semnal puternic, către întreaga societate, cu privire la necesitatea de a învăţa lecţiile grave din trecut, una dintre acestea fiind catastrofa ecologică generată de cianuri la Baia Mare în anul 2000. Atunci, nu numai că în România a avut loc un accident cu efecte transfrontaliere şi consecinţe grave, inclusiv asupra imaginii ţării, dar pagubele au fost plătite de contribuabilii români şi nu de firma implicată. Astfel de cazuri nu se mai pot repeta, şi orice proiect de asemenea anvergură trebuie să ţină cont de acest precedent.

7. Dreptul de proprietate trebuie respectat, şi vom susţine amendamentele la proiectul „legii minelor”, astfel încât aceasta sa nu se aplice în cazul exploatării de la Roşia Montană. Cea mai bună soluţie de dezvoltare a zonei Roşia Montană trebuie asumată pe baza unui dialog deschis şi transparent, la care societatea civilă, locuitorii zonei şi experţii independenţi trebuie să participe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.