Cum vor fi compensate facturile la energie

Guvernul a aprobat proiectul privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze. Ajutoarele vor fi acordate în sezonul rece 2021-2022.

Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1,3 miliarde de lei, a anunțat, luni seara, ministrul Energiei Virgil Popescu.

Clienţii casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de energie electrică sunt persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1000 kwh, inclusiv.

Clienţii casnici beneficiari ai schemei de compensare aferente consumului de gaze naturale sunt persoanele fizice al căror consum de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 80 m3 şi 960 m3 , inclusiv, arată actul normativ.

Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei/kwh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciului de distribuţie, tarif mediu de transport şi componentele tarifului de transport şi tariful pentru servicii de sistem) a energiei electrice pentru cele 8 regiuni.

Compensarea se aplică facturilor de energie electrică emise în perioada 1 noiembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare.

Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preţ de referinţă de 125 lei/MWh. Compensarea se aplică facturilor de gaze naturale emise în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru consumul facturat aferent perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, indiferent de tipul de factură – estimat sau regularizare.

Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1,3 miliarde de lei, cea mai mare parte a sumei fiind pentru compensarea facturilor de gaze naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Nu se compenseaza NIMIC pt cei care au SALARIUL MINIM PE ECONOMIE . ASTA TREBUIE SA INTELEAGA TOTI ROMANII . …..

  2. ‘ Ca-ai fácut Bobitá ‘, pe cei mai napástuiți (între care o bună parte pensionari)care consumă sub 150 kwh i-ai lăsat de izbeliște pentru a compensa factura celor cu un consum de 1000 de kwh … DREPTATE NU GlUMĂ, bătaie de joc pe față !

  3. doar cei care cistiga SUB sal minim pe economie , vor fi compensati , adica : CITIVA

  4. Si ce opreste pe cei care vand sa nu creasca pretul astfel incat compensarea sa nu aiba niciun efect?

  5. Sa fim seriosi, asta inseamna compensare facturi consumatori? E pentru turistii la alegeri si nu pentru majoritatea saracitilor prin lege! Au pus bazele furaciunilor pe banda rulanta prin ordonanta sau lege pentru a distruge definitiv cetateanul din Romania! Au incercat prin multe metode, nu prea au reusit, incearca pe alta cale pentru rezultatul scontat. Sper sa nu reuseasca!

  6. Catzu trebuia sa stie ca baza pretului de vanzare este ENERGIA adica petrol, gaze ,benzina, kw.
    Cresti energia cresti pretul de vanzare si dai faliment.
    Nu trebuie sa dea nici-o compensatie ci trebuia sa mareasca salariile si pensiile. Si legea ca la export energie sa fie pretul mediu european de unde sa ia impozit la acest pret.

  7. Dar celor sub aceste baremuri!?
    Nu se compensează!?
    Adică aici furnizorii pot mari cât vor….
    Deci iată cum se face compensare!!!

  8. Si cum se obtine concret compensarea? Mergeti intai la ghiseul 3 si luati formularele. Completati formularul 5 si mergeti la ghiseul 7 cu copii dupa actul de nastere, de casatorie, contractul la enel, doua timbre fiscale de 7 lei, adevarinta ca ati platit impozitul pe casa si adeverinta de venit pe anul trecut si ultimul salariu. Pai v-am spus ca in trei exemplare ce cautati cu doar trei copii? Mai parca sunteti turci si pe urma va plangeti ca ati facut coada de doua ori!

  9. CE-I ABUREALA ASTA CU COMPENSAREA ??,ASTA-I HOTIE CURATA ,COMPENSAREA ESTE VIRAREA IN CONTUL ACELOR EXCROCI CE SE PRETIND FURNIZORI DE ENERGIE A MILIOANE DE EURO !,ESTE ACOPERIREA UNEI HOTII.
    DE CE S-A COMPENSEZI CUIVA MILIOANE CAND POTI PLAFONA PRETUL MAXIM LA CARE SE VANTURA ENEGIA PE O PIATA OPCOM CARE-I LA MANA ACELUIAS GUVERN IMBECIL SI MAFIOT.
    TEMBELISMUL E LA COTE MAXIME LA ACEST ZIS GUVERN PENAL ,CRESTI PRETUL ARTIFICIAL DISTRUGI COMPETIVITATEA COMPANIILOR CARE MAI PRODUC CEVA IN ROMANIA !,O ASEMENEA COMANDA CRIMINALA AU INGHITIT-O ROMANII LA INTRAREA IN UE CAND S_AU RETRAS SUTE DE AUTORIZATII DE FUNCTIONARE A PRODUCATORILOR ROMANI ,UE NU AVEA NEVOIE DE CONCURENTA PE PIATA ROMANEASCA !,UE AVEA NEVOIE DOAR DE PIATA DE CONSUM A ROMANIEI ,AZI ESTE UN NOU ATAC LA SIGURANTA NATIONALA -TREZITIVA ROMANI !!,DE NU VETI AJUNGE MAINE IN DRUM CA SI MILIOANELE DE ROMANI PRIBEGI DUPA MAREA HOTIE ZISA PRIVATIZARE.

  10. Guvernul a aprobat și Actul adițional pe care ni l-a emis Eon gaz datat 20.08. 2021 la Contratul intocmit până la 30.06.2021 în care schimbă structura de “cost pentru furnizarea de gaze naturale” cu data de 1 octombrie 2021? Termen de denuțare a contracrului 30. 09. 2021!!! Pe plic scrie data prezentării 31.08.2021 și a fost introdus în cutia postală din poartă localitatea Sibiu sâmbătă 2 octombrie 2021! Cică “dată fiind evoluția crescătoare a achiziției gazelor naturale menținerea prețurilor în nu mai poate fi susținută”. Care când am încheiat un contract cu termen 31.12.2021! Nici o lună nu au putut respecta ce s-au angajat în noile Contracte pentru care au înnebunit, pe drumuri o țară intreagă pentru contractare, asta din 1 martie 2021 până 31 iunie 2021, să stea la cozi interminabile pe frig, pandemie și ploaie? Mai există instituția PROTECȚIA CUMPĂRĂTORULUI? Mai există instituția AVOCATUL POPORULUI în România? Chiar așa suntem lasați să fim jefuiți de firme strâine?

  11. masura guvernamentala este discrimantorie! va fi atacata atit la cncd cit si la avocatul poporului.

  12. usr aka curcubeu 1 si pnl aka curcubeu 2 , AU VOTAT IMPOTRIVA ROMANIEI LA C.E.
    ADICA : IMPOTRIVA PLAFONARII PRETURILOR LA ENERGIE .
    Romania este SINGURA tara din europa , care voteaza la C.E ,legi IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN. Ride toata Europa de noi ………

  13. singura masura corecta, nediscriminatorie . pacat ca este doar temporara. fiecare cetatean roman are dreptul la un anumit nr de kw sau metri cubi de gaz fiindca este din mostenirea strabunilor nostri. poate nu o sa o modifice cu variantele ca e dau dor la unii

  14. Pretul la energie va genera o reactie in lant si o inflatie zdrobitoare, cum nu a mai fost din anii 90.
    Sa vedem ce va mai face BNR, care are in atributii mentinerea inflatiei intr-o marja de 2% / +-1%, altfel spus existenta lor, pentru ce ii tin romanii la butoanele finantelor pe bani grei? Nu ia placut lui Isarescu (aca Manole) guvernarea Ponta, care ridica PIB-ul si producea deflatie. Zicea ca deflatia e periculoasa, ne trebuie o inflatie controlata de 1-2 procente pe an. Acum sa il vad cum mai scoate castanele feirbinti pe care i le lasa in brate guvernele de dreapta Orban-Catzu? Parerea mea este ca protestatarii ar trebui, pe langa Piata Victoriei si Cotroceni sa se plaseze si la BNR. Mult rau mai vine si din acea zona obscura a conducerii Romaniei. Bine sa nu uitam si baietii cu bugetele marite an de an, da la astia nu stii pe la ce usa sa te pozitionezi, apoi justitia oarba dar platita regeste, ANRE, ASF samd.
    Ce au facut cu aceasta HG este praf pe toba.

  15. Deci statul plateste in mod mascat companiile ce se ocupa cu producerea si distributia curentul electric pentru a imbogatii si mai mult firmele multinationale de profil venite la tepuit in Sfanat Noastra Romanie. Urgent toata reteau de producere si distributie enerige electrica trebuie renationalizata 100% sau cel putin transformata intr-o relatie stat-parteneriat privat cu 51% actiuni statul si 49% actiunui privatul.

  16. cea mai mare teapa pentru romani ar fi ” nationalizarea”( in fapt rascumpararea pe bani multi a firmelor.) in fapt ar fi normal sa le bage in faliment, nu sa le dea bani ca sa nu intre in faliment, provocat de „resetare” de covid . dar asa statul le da bani gramada din profitul producatorului Hidroelectrica, deci o alta manevra a baietilor destepti pe care Alde si borza a decapusat-o de ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.