Se pune preţ pe reciclarea ambalajelor de băuturi

Guvernul a aprobat o hotărâre care reglementează sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR).

Aceasta se referă la ambalaje de băutură din sticlă, plastic sau metal, iar magazinele vor fi obligate să le preia.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, acest sistem presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

Prevederile hotărârii se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

„Adoptarea HG-ului de astăzi este un pas firesc, având în vedere procesul de consultare publică lung și consistent, pe care l-am avut alături de toți actorii din piață: retaileri, producători, cumpărători. Contribuția acestora este una decisivă la construcția și operaționalizarea sistemului garanție-returnare.Totodată, SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Conform sistemului garanție-returnare, ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, comercianți, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului cu un procent de 20%.

Conform Ministerului Mediului, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură tebuie să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. De ce cele ambalajele din sticla sunt nereutilizabile? Si va mai plangeti de schimbari climatice? Pai producerea de sticla nu inseamna consum de gaze/energie si deci poluare?

  2. Minunat o sa se regaseasca acum in preturile produselor, si nu o sa fie doar 50 de bani pe produs, de ce nu se pot opri oare din a face viata mai grea decat este deja?

  3. Aceasta vorbarie este de cativa ani si nu s-a intamplat nimic, toate sunt la containere, le aleg saracii, le spala si le vand prin piata daca pot. De cand incepe? Osibil sa fie alta manevra asemanatoare cu cresterea salariului pentru manevra „mentinere Citu premier” si pentru a urla in jur manipularea ca a dorit si facut doar Citu! Toate la sfantul asteapta exact metoda shengen, asteptati pana cand va lasati pagubasi, naivilor.

  4. si cand stai si te gandesti ca pe vremea lui Ceausescu asta cu plata pe ambalaje returnabile,era la ordinea zilei!si el era un biet cizmar cu 4 clase!astia,cu studii pe la mama dracu’,n-au fost in stare in 30 de ani sa faca acelasi lucru!e buna zicala:cu prostu’ nescolarizat,te lupti un pic si ai scapat,dar duci o lupta colosala,cu prostu’ care are scoala!

  5. „magazinele vor fi obligate să le preia”
    -sa-l vezi pe maxtor cand intra peste tine,
    are de returnat.
    (maxtor are boala pe mega-magazinu monopol pe taxa de shantaj+raketism;
    mai vrei sa-i iei temperatura?)
    (un extuziast fara metoda propunea boicotarea magazinelor;
    nu,trebuie mai multe intrari!)

  6. Foarte bine, trebuiesc cumparate si pungile de plastic de orice tip si ambalajele de sticla de orice fel, culoare si forma la kg de la cetateni. Si astfel tara va deveni mai curata cel putin din punct de fizic.

  7. Unele lucruri, multe, erau bune în celălalt regim. Unul a fost reciclatul total al sticlelor și borcanelor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.