Cum vrea Borc să subțieze numărul angajaților de la stat

Guvernul analizează posibilitatea implementării principiului potrivit căruia, la fiecare doi angajați la stat care pleacă din sistem, să fie angajat unul singur, a declarat, duminică, vicepremierul Costin Borc, la Digi 24.

Chestionat dacă sunt prea mulți angajați la ora actuală la stat, Borc a răspuns: „O părere proprie: da. Nu sunt un specialist în administrație publică, însă oamenii cu care ne întâlnim în discuții, experți în administrație, spun că, totuși, din punctul de vedere al administrației, față de alte țări nu o ducem foarte bine”.

Potrivit lui Borc, cu ocazia discuțiilor pe marginea legii salarizării sectorului bugetar, a propus și implementarea principiului „doi la unu”, după modelul francez.

„Am propus (principiul „doi la unu” — n.r.) în Guvern în discuțiile pe legea salarizării. Este un principiu care este acceptat de colegi. Nu vreau să-mi arog această idee, pentru că este o idee pe care am văzut-o în Franța, era ideea de a diminua administrația într-un mod simplu și corect și a nu face niște valuri de disponibilizări. Fiecare doi funcționari care ies la pensie sau ies din sistem să fie înlocuiți prin unul”, a spus vicepremierul.

Acesta a adăugat că măsura trebuie implementată cu mare atenție și nu trebuie să afecteze unele sectoare precum învățământul, sistemul sanitar, sistemul asistenței de stat sau sistemul de probațiune.

Întrebat dacă premierul Dacian Cioloș susține această idee, Borc a răspuns: „Cred că da”. „Probabil va exista un act normativ, nu știu cum poate concretiza acest lucru. Ca principiu, eu personal îl susțin și cred că este un principiu corect. Trebuie făcut însă încet”, a adăugat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.