Cum vrea China să-şi „recalibreze” relațiile externe

Ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat marţi că preconizează că ţara sa ”se va strădui să recalibreze” relaţiile dintre China şi SUA în 2023, în timp ce ”va intensifica încrederea şi cooperarea” cu Rusia anul viitor, transmite EFE.

Cu ocazia unui simpozion online desfăşurat în ultima săptămână a lunii decembrie, Wang a dat asigurări că Beijingul caută ca relaţiile cu Washingtonul să revină ”pe drumul cel bun”, precum şi ”să promoveze o creştere solidă şi constantă” a legăturilor cu Europa.

Relaţiile dintre China şi SUA au început să se deterioreze în 2018, când preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a început un război comercial cu China care ulterior s-a extins în domenii precum tehnologia şi diplomaţia, notează EFE.

În vară, vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a exacerbat tensiunile dintre cele două mari puteri.

Totuşi, în noiembrie, pe marginea summitului G20, a ţărilor cu economiile cele mai dezvoltate şi a statelor emergente, desfăşurat în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au fost protagoniştii unei apropieri, în încercarea de a evita ca tensiunile dintre ei să se transforme într-o confruntare armată.

Totodată, în februarie, cu puţin timp înaintea invaziei ruse din Ucraina, liderii Rusiei şi Chinei au proclamat la Beijing ”prietenia fără limite” dintre cele două naţiuni.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, China a menţinut o postură ambiguă în timpul căreia a cerut respectarea ”integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi atenţie pentru ”preocupările legitime ale tuturor ţărilor”, referindu-se la Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. China știe foarte bine că e prima pe listă dacă SUA și sclavetZii reușesc să CIVILIzEzE (adică să spargă și să jefuiască) Rusia.?

  2. Agitpropul securist tipa interminabil mantra ca „PANA SI” china se dezice de putin si refuza ajutor militar.
    Insa numai podul aerian inceput in toamna a ajuns la peste 50 de curse il76 si an124, adica la peste 5000 de tone.
    Aerian inseamna ultrasecret. La asta se adauga calea ferata pentru livrari de duzina.
    In plus comertul bilateral a crescut exponential. Rusia avea probleme la un moment dat cu rubla ca e prea puternica.

  3. China nu e tampita sa incurajeze atacul nuclear. Asta nu inseamna ca nu e de partea Rusiei. China nu e tampita sa nu priceapa ca fiind Comunista este pe primul loc in lista tarilor pe care SUA le vrea moarte. China stie ca rezistenta Rusiei este vitala pentru China. Rusia NU are nevoie de ajutor militar nici de la China. Are nevoie de sprijin financiar si diplomatic. Rusia nu vrea ruperea legaturilor Chinei cu Europa si America, pentru ca doar asa setea de gaz si petrol rusesc a Chinei creste…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.