Cum vrea guvernarea PSD să adune bani mai mulți la buget

Încasările mai mici cu 0,9% la buget în primele două luni ale anului comparativ cu perioada similară a lui 2016 i-au obligat pe șeful Executivului, Sorin Grindeanu, și pe reprezentanții Ministerului Finanțelor și ANAF să găsească soluții urgente pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și pentru îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabilii persoane fizice și juridice, în condițiile în care programul PSD prevede măriri de salarii, pensii și scăderi de taxe și impozite.

Astfel, la sediul Guvernului a avut loc în decurs de doar câteva zile a doua întâlnire a premierului cu șefii Finanțelor. Aceștia au decis ca până la data de 15 aprilie 2017 să ia câteva măsuri, dintre care: consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale; îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele. Această soluție permite acordarea unor facilități cum ar fi anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării; extinderea Serviciului “Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică; flexibilizarea modalității de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executați silit, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF; inițierea de acțiuni de control în domeniul comerțului on-line; intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi false, se arată într-o informare a Executivului.

Conform informării, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili, prin aplicarea reglementărilor ce vor fi incluse în noua lege a prevenției, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial. Scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale. Un alt subiect discutat la întâlnirea de lucru de astăzi a vizat situația acordării sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă din cadrul ANAF. Președintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului că măsura reducerii acestui spor este una strict temporară. Șeful Executivului a precizat că susține activitatea angajaților ANAF și la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plății acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare. Aproape 1.600 de angajați ai Fiscului, de la Direcția Antifraudă, vor primi din această lună salarii mai mici după ce un ordin al președintelui ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, stipulează reducerea sporului de risc și de suprasolicitare neuropsihică de la 25% din salariul brut la 5%. Această măsură este prima luată de PSD de reducere a unor venituri pentru bugetari în primele două luni de când se află la putere. La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat Ionuț Mișa, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.

Accize mai puține

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș a atras atenția, printr-o postare pe Facebook, că în următoarele luni e posibil ca încasările la buget să fie scăzute din pricina intrării în vigoare cu întărziere a unei legi care implementează Directiva europeană a tutunului. „Atrag atenţia că întârzierea implementării Directivei tutunului, întârziere cauzată în special de responsabilii din Ministerul Sănătăţii, aprobarea ei cu mare întârziere în noiembrie şi perioada extrem de scurtă de conformare (1 lună) va mai genera distorsiuni în lunile ce vor urma dintr-un motiv cât se poate de simplu: ca să poată asigura condiţiile cerute de directiva, producătorii aveau nevoie de minim 3 luni, ideal 6. Cum existau semnale clare că directiva urma să fie implementată cu un termen mult mai scurt (ţineţi minte un proiect de OUG apărut în week-end pe site-ul MS prin septembrie anul trecut care dădea ZERO zile pentru conformarea producţiei?) producătorii şi-au făcut stocuri anul trecut, stocuri pentru care acciza a fost deja plătită. Acum vând stocuri şi mai puţin producţie nouă, deci vor fi mai puţine accize/tva la buget în prima jumătate a anului şi cu precădere în mai, când vor trebui retrase şi distruse toate pachetele nevândute care nu îndeplinesc condiţiile din Directiva (clean market). De abia din iulie lucrurile vor reveni la normal. Pare însă că cei care au pregătit bugetul nu au luat în calcul această mică problema…”, a scris Biriș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.