Cum zice AUR că reformează sistemul medical

Foto simbol: Profimedia

AUR a depus un proiect de lege ce vizează „reforma sistemului medical din România” și implementarea unui program pe care îl numește „Alexandru Pesamosca”, despre care susține că face parte din lista sa de priorități.

Conform unui comunicat al partidului, prin implementarea acestui program, AUR își propune susţinerea financiară a investiţiilor private în extinderea, construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare constituite și organizate conform legii.

Potrivit proiectului, susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru extinderea, construcţia, şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare şi se repartizează astfel:

a) ajutor nerambursabil de până la 5.000.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru extinderea, construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare, plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Sănătății, în baza documentelor justificative;

b) garanţie în numele şi contul statului prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile şi comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare.

În această categorie intră atât creditul-punte acordat pentru finanţarea ajutorului nerambursabil, cât şi creditul de co-finanţare, acordat pentru finanţarea cheltuielilor eligibile neacoperite de ajutorul nerambursabil.

Prin implementarea programului „Alexandru Pesamosca”, AUR își propune să aducă o serie de îmbunătățiri în sistemul de sănătate, printre care asigurarea sănătății populației și medicina preventivă, diagnosticul precoce și managementul integrat al bolilor cronice, tratamentul și recuperarea rapidă pentru bolile acute, atât în spital, cât și în afara lui, și creșterea calității serviciilor medicale și educația personalului, se mai arată în comunicatul partidului condus de George Simion.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. …n-am auzit o tampenie mai mare!…sectorul medical privat este de fapt cauza subfinantarii spitalelor de stat…medicii se formeaza pe banii nostri, dupa care ori se duc total la privat ori stau si la stat-doar cateva ore-dupa care presteaza la privat…nu mai exista centre de analize sau imagistica ale spitalelor, toti te trimit in curte, unde altadata era labul spitalului, acum este unul privat al vreunuia din conducerea spitalului, a ministerului, a casei…deconteaza tot felul de alte chestii, pentru care privatul oricum incaseaza si de la pacient ceva, pt acelasi serviciu…practic, o investitie in sectorul privat in domeniul sanatatii este o afacere mai sigura si decat bancile…

  2. De ce nu susțin sectorul de stat? Sectorul privat, dacă oferă servicii bune, se susține singur mai akes la ce prețuri au. De câte ori te duci cu trimitere au grijă să te trimită și la alte analize care nici nu sunt necesare doar ca să-ți ia banii.

  3. Daca nu zice nimic de vaccinuri, nu valoreaza nimic. Mitul vaccinarii este cea mai raspandita superstitie pe care medicina moderna a reusit sa o impuna, dar, fiind totodata cea mai profitabila, se dovedeste a fi si una dintre cele mai durabile, desi nu a existat niciodata cea mai mica dovada stiintifica care sa o sustina. Fara vaccinare nu ai medicina moderna, ortodoxa, stiintifica, contemporana, traditionala, conventionala, bazata pe dovezi/stiinta sau scolara. blah, blah

  4. @Vanatorule nici eu nu am auzit tampenie mai mare cum ca sectorul privat ar fi cauza subfinantarii sectorului de stat.
    Problema sistemului medical romanesc este mafia din sistem si prostovanii care pun botul la toate aiurelile. Cum incearca cineva sa faca putina ordine in sistem imediat sar bocitoarele „Vaiii se privatizeaza sanatatea, ne fura banii….”
    Vezi ce a patit Costache cand a incercat sa implementeze sistemul francez. In cateva zile a fost mazilit. Ia vezi cine tipa cel mai tare atunci.

  5. …pt tetea: esenta mafiei consta in relatia stat privat…sectorul medical privat nu ar avea nici cea mai mica sansa de existenta intr-o tara cu o populatie saraca in proportie de 70%…ai fi tentat sa faci trimitere la cei 30% care si-ar permite, dar ai fi in eroare…acestia, avand conditii de trai mai bune nu prea dau pe la medic iar cand au nevoie, se cam duc prin austria, turcia, italia samd…dupa cum spuneam, statul deconteaza catre privati o multime de servicii, la suprapret,desigur…pe langa aceste decontari, privatul mai incaseaza si de la client o parte…fac un pariu cu tine: sase luni, privatul sa nu mai incaseze nici macar un ban de la stat…n-ar mai fi decat cabinetele stomatologice…

  6. …in alta ordine de idei, din moment ce statul asigura finantarea si garantarea imprumutului, de ce nu si-ar face statul propriile stabilimente?…uite, ma privatizez, am de gand sa-mi fac un spital pe banii statului…dupa care, statul sa-mi si plateasca datoriile prin decontari de servicii medicale!…intrebare: tie ti-a dat statul roman vreun ban sa te privatizezi-intrebare valabila numai daca nu esti nepotul caltabosului transpirat sau al altor multi caltabosi din politica sau servicii-?

  7. Sistemul medical se va revigora doar atunci cand se va reumaniza, va conta viata si sanatatea pacientului si NU castigul banesc, interesele pt. vanzarea unor formule preferentiale in farmacii, cand medicii vor face scoala de calitate, cu profesori eminenti ca sa redevina medici cu har si respect fata de pacient.Acum vecina spune ce sa iei la tuse, baba din boscheti cum sa dai cu alifie pt lovituri ,si dureri …s-a deprofesionalizat din motive noncrestine MEDICINA RO.Lasati profesionistii, nu politrucii slab pregatiti, sa se ocupe de SANATATEA oamenilor…

  8. Ar functiona cu cateva conditii. Una ar fi ca medicii din sistemul privat sa nu aiba dreptul sa munceasca si la stat. Un absolvent de medicina care nu a lucrat in sistemul public cinci ani sa ramburseze costul studiilor partial sau total in functie de cat a prestat la stat. La fel pentru orice absolvent de facultate publica care pleaca din tara inainte de a contribui macar cinci ani ca si platitor de taxe in tara care i-a oferit educatia gratuita. Cand statul nu este capabil sa ofere serviciile din privat unei persoane defavorizate atunci sa plateasca costul serviciului medical la privat. Contributia la asigurarile medicale sa poata fi colectata direct de sistemul privat daca cetateanul alege aceasta varianta, bineinteles cu obligativitatea ca in orice moment cetatenii sa fie obligati sa contribuie la un serviciu medical, fie public, fie privat. Nu sunt un specialist, nu stiu ce este in proiectul AUR, dar bun simt si ce-am mai inavatat de la elvetieni si de la alti functioneaza si cred ca putem sa facem si noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.