Curăţarea presei de acoperiţi

Continuăm seria de articole despre ofiţerii acoperiţi din presă prin publicarea unei discuţii cu Claudiu Săftoiu. În poziţia ocupată, acesta a fost mai aproape de subiect decât noi. Şi cu toate acestea, nici Claudiu Săftoiu nu poate da nume. Nu are dreptul şi (cred eu) nici nu le cunoaşte.

Sistemul acoperiţilor este mai complicat decât ne putem imagina. Accesul la liste nu este o operaţiune jurnalistică. E mai degrabă o îndeletnicire tot de servicii secrete, iar publicarea unor nume este egală cu spargerea codurilor celei mai bine păzite bănci de date a unui serviciu. De aceea le cerem scuze cititorilor care aşteaptă dezvăluiri. Jurnaliştii nu au izbutit niciodată să prindă spioni sau ofiţeri acoperiţi decât în măsura în care unele nume le-au fost oferite pe tavă. Iar atunci nu se urmărea decât eliminarea acestora. În schimb, jurnaliştii pot face front împotriva acestei practici deja deşănţate în România.
 
Comunitatea de presă se poate solidariza şi, prin mijloacele ei, poate limita fenomenul. Asemenea situaţii şi discuţii au existat şi în alte ţări. În SUA au curs tone de cerneală şi s-au cheltuit mărfare de nervi. Mass-media s-au ţinut tare şi au împins serviciile într-un şah continuu. Până la urmă, disputa s-a încheiat cu un amendament. Serviciile nu pot introduce acoperiţi decât în situaţii excepţionale, fundamentate şi aprobate de şeful statului. La noi, tot pârlitul de ofiţer poate strecura un acoperit într-o redacţie fără să rişte nici o pedeapsă. Aproape nu mai poţi lucra de aceştia şi nici să-ţi fereşti urechile de subiecte prefabricate.
 
Campania Cotidianul nu îşi propune asemenea investigaţii şi liste. Socotim că utilizarea mijloacelor aflate la îndemână ne este suficientă pentru a genera un progres. Ne aşteptăm şi la contre sau la tentative de minimalizare. Tot nu vom răspunde cu publicarea unor nume. Reluarea unor liste care circulă pe net, a unor nume citate ocazional, fără dovezi, n-ar face decât să încurce lucrurile. Noi ne propunem o dezbatere şi o limitare a fenomenului. Şi mizăm pe aceeaşi atitudine din partea colegilor noştri. Cum ajungem la o curăţenie? Prin reglementarea juridică a chestiunii! Activitatea ofiţerilor acoperiţi produce complicaţii în orice domeniu. Dar în mass-media şi în justiţie prezenţa acoperiţilor este de-a dreptul nocivă. În primul rând, pentru că în presă şi în instanţe prezenţa ofiţerilor acoperiţi distorsionează libertăţi fundamentale ale omului.
 
Cotidianul invită comunitatea de presă la o dezbatere pe subiect. Redactarea unui proiect de lege în materie ar fi singura soluţie pentru curăţenia mass-media.
 
Iar dacă încercările noastre nu vor avea sorţi de izbândă sau se vor izbi de „înţelepciunea“ acoperiţilor, nu vom avea altceva de făcut decât să încercăm şi alte căi prin care acest pericol să poată fi diminuat! 

 

Citeşte aici interviul cu Claudiu Săftoiu: "Serviciile de informaţii răspund capriciilor politicienilor"

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.