Curtea Constituțională dezbate sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu

Curtea Constituțională a României va dezbate, joi, sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu privind ancheta DNA legată de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina. Tăriceanu cerând CCR să constate un conflict juridic de natură constituțională între Parchet și Guvern.

Pe 23 octombrie, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

”Președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.

Așa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituțională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presă al Senatului.

Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituțională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern.

”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului”, susținea președintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR să constate existența conflictului juridic între Ministerul Public și Guvern și, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA și-a arogat competența de anchetare a oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri.

O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

5 Comentarii

  1. furtul indiferent sub ce forma se ascunde toto furt ramane, cat despre hotarile de guvern daca nu sunt luate legal atunci cum pot aplicate

    • mai pune mana pe carte si o sa afli. nu sta cu ochii numai pe facebook, ca de acolo vine Lumina doar cand protestati in haite .

  2. Caline,Tudorele,
    Faceti domnilor legi care sa purifice procuratura,CSM,justitie,servicii secrete de mediocrii si prosti!
    Pentru aceste institutii trebuie concursuri transparente si puteti sa faceti curatenie!
    Atunci vor accepta si legea raspunderii tuturor in fata legii!
    Pensiile speciale sa dispara si salarizarea bugetarilor sa fie cuprinsa in raportul 1/8(salariul minim/salariul maxim)!
    Restul sunt golanii!

  3. Faceti dom ilor legi pt a raspunde toti in tara acesta, judecatorii nu or legi sa raspunda pt ca n-au nici ailalti, copiii din minister, acuzati ca ei pot strica orice jucarii fara sa le plateasca…. cam asta e, nu vrem ca nici voi nu vreti pt voi si nici copii ce se joaca la parlament… asta este o intrecere cine e fraier intre copii pusi in grupuletele speciale…Bau, nu credeati, nu e asa?

  4. Altul mai bun n-ati gasit la Senat, decat pe fatalaul asta de Tariceanu, presedintele unui partid de buzunar?? Rusine parlamentului!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.