Curtea de Conturi a găsit mari probleme la CSM

Curtea de Conturi a identificat la Consiliul Superior al Magistraturii deficiențe privind organizarea și conducerea evidențelor contabile, efectuarea eronată a unor cheltuieli pentru organizarea de concursuri și examene, precum și deficiențe referitoare la gestionarea resurselor umane.La nivelul Consiliului, evidența contabilă nu a fost condusă și organizată în toate cazurile conform Normelor metodologice, Planului de conturi și instrucțiunilor de aplicare a acestuia. În anul 2018, pentru unii salariați și pentru perioade anterioare anului 2018 au fost stabilite, prin acte administrative emise de ordonatorul principal de credite al CSM, indemnizații de încadrare mai mari, prin utilizarea unor valori de referință sectoriale mai mari decât cele aflate în plată în perioada respectivă. În consecință, pentru acei salariați a fost stabilită o datorie în sumă de 3.474.400 lei, din care au fost efectuate plăți în cuantum de 15. 419.000 lei. La finele anului 2018, suma datorată de instituție salariaților a fost de 1.932.400 lei, dar aceasta nu a fost înregistrată ca atare în conturile contabile și raportate în situațiile financiare. Astfel că o parte din sumă, respectiv suma de 880.800 lei, a fost reflectată în contul contabil „Provizioane” și raportată în bilanț la „Datorii necurente”, deși nu făcea parte din categoria sumelor
recunoscute ca provizioane. Totodată, a fost înregistrată eronat în același cont și actualizarea cu indicele de inflație în sumă de 623.600 lei, iar suma de 1.051.500 lei a fost înregistrată în contul contabil extrabilanțier „Alte valori în afara bilanțului”, nefiind astfel raportată în situațiile financiare încheiate pentru anul 2018.De asemenea, Notele explicative la situațiile financiare nu au conținut informații suplimentare referitoare la sumele de plată.
Consiliul a efectuat plăți din bugetul de stat pentru plata cu ora, în sumă de 413.500 lei, membrilor comisiilor de concurs corespunzătoare concursurilor sau examenelor, altele decât cele de admitere, în condițiile în care acestea se puteau suporta din venituri proprii. Mai mult, s-a constatat că plata orelor prestate de comisia de admitere nu a fost suportată integral din venituri proprii, ci și din bugetul de stat, prin acordarea de ore libere plătite, contrar prevederilor din HG nr. 183/2005 privind înființarea pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii a unei activități finanțate integral din venituri proprii. De asemenea, nu a fost prezentată o situație privind evidența orelor prestate de membrii comisiei de admitere în anul 2018, a orelor libere plătite și a celor rămase de recuperat.

Consiliul a decontat nelegal cheltuieli în sumă de 5.800 lei, reprezentând diurna, cazarea și transportul unor persoane din afara instituției, membri ai comisiilor de concurs pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii și pentru admiterea în magistratură în perioada iulie-octombrie 2018. O situație similară s-a constatat și în cazul organizării concursului de promovare în funcția de judecător la ÎCCJ, în perioada august 2017-martie 2018, fiind identificat un caz în care au fost decontate cheltuielile cu transportul ale unui membru al comisiei de elaborare a subiectelor pentru proba scrisă. Aceste plăți au fost efectuate fără existența unei prevederi legale, care să oblige instituția la acordarea diurnei și la decontarea cheltuielilor de transport și cazare în cazul persoanelor din afara instituției – membri ai comisiilor de concurs.

Conform Curții de Conturi, instituția nu a asigurat minimizarea costului fondurilor alocate cheltuielilor de personal pentru prestarea unor activități remunerate. S-a constatat că posturile de personal asimilat magistraților au implicat costuri mai mari cu
resursa umană decât cele de funcționar public/personal contractual, determinate de indemnizația de încadrare și de sporurile specifice mai mari, precum și de alte drepturi prevăzute de lege (gratuitatea asistenței medicale și a medicamentelor, asigurarea unei locuințe de serviciu, sau în lipsa acesteia, decontarea până la valoarea de 600 de euro a chiriei, în lipsa unei proprietăți sau a domiciliului în București, asigurarea gratuității a trei călătorii anuale în țară). În cazul delegării personalului asimilat magistraților, instituția publică e obligată prin lege la acordarea indemnizației de delegare (diurnă) prin aplicarea unui procent de 2% din indemnizația de încadrare pentru fiecare zi de delegare. Aceste posturi se regăsesc la Serviciul achiziții publice și protocol, Biroul relații cu publicul, Biroul concursuri.

Tot în anul 2018 au fost ocupate prin transfer trei posturi de personal asimilat, iar pentru 22 de posturi de personal asimilat magistraților, devenite vacante, modalitatea de ocupare a fost prin detașarea unor judecători și procurori. În anul 2018, niciunul dintre posturile vacante sau ocupate temporar prin detașare nu a fost scos la concurs în vederea ocupării acestuia pe perioadă nedeterminată. Prin această modalitate de ocupare a posturilor vacante, prin detașare, au fost efectuate cheltuieli suplimentare din bugetul statului, constând în drepturile cuvenite magistraților detașați.

Detașarea magistraților s-a făcut pe posturi de personal asimilat magistraților, în condițiile în care, în unele cazuri, atribuțiile posturilor respective sunt similare cu cele ocupate de funcționarii publici sau contractuali, conform fișelor de post. Decizia de a detașa a fost fundamentată doar din punct de vedere al eficienței/eficacității, nu și din cel al economicității, respectiv nu s-a efectuat o analiză a costurilor pe care le implică ocuparea posturilor vacante prin detașare (temporar) comparativ cu organizarea de concursuri în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată, astfel încât măsura luată să respecte principiile unei bune gestiuni financiare, ale unui management financiar sănătos, în special ale economiei și eficienței cheltuielilor.

Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 5227 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Pai, ne pot returna banii, pentyru ca sunt banii nostri, din pensiile lor de 40 000 lei pe luna, banii jos si jos pensiile de lux ale magistratilor, la fel de hoti ca si piliticienii.

  2. Ilegalitati pe banda rulanta in Romania si nu se vrea stopate sub nicio forma! Poate o sa gaseasca si la maistrati sau judecatori aceleasi probleme, nu m’ar mira. Imaginea practicii legislatiei in Romania este cotroceniul!

  3. Am inteles ca si actualul numit director cfr care fusese numit si in guvernul ciolos tot la cfr, a pierdut procesul in prima instanta cu cfr-ul pentru niste premii uriase primite ilegal de acest individ! Tot curtea de conturi a descoperit! Bipedul are de returnat suma uruasa si actualul ministru la transporturi liberal, l-a numit in functie ca director tocmai la institutia cu care se judeca in instanta si careia ii este dator! Am spus de la inceput cand au intrat in functii despre graba acestor lacomi: se vad cozi uruase si ingrozitoare la curul lor! Coincidenta sau nu, moaca lor ii dadea de gol la momentul respectiv si acum se vad cozile!

  4. Acestia „ne”fac justitie !?!? Oare nu au incalcat si Noul Cod Penal si ar trebui sa dea socoteala ?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.