Avertisment privind depunerea cererilor pentru subvențiile APIA  

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, miercuri, că perioada în care fermierii pot depune cererile pentru a primi subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (1 martie-15 mai) nu va fi prelungită.

„Dacă de la 1 martie începe depunerea cererilor, pe 15 mai se închid obloanele și acest proces se încheie. Dacă vreun fermier, din diferite motive, nu reușește să ajungă să depună cererile pentru a fi introduse în procesul de înregistrare, el rămâne în afara proiectului, rămâne fără subvenții. Este obligatoriu ca fiecare fermier, care primește o înștiințare de la APIA, să se prezinte în intervalul orar stabilit, pentru a nu se crea aglomerații și cozi. Într-un cuvânt, să nu pierdem niciunii dintre noi timpul. Perioada de depunere a cererilor nu se prelungește nici cu un minut, pentru că această perioadă reglează toate perioadele care urmează, și anume, cea de control, iar din 16 octombrie 2018 procedura de declanșare a avansurilor fermierilor”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a făcut apel la primarii din România să ofere sprijin fermierilor în depunerea cererilor, menționând că procesul de înscriere pentru subvențiile APIA implică eforturi financiare. Petre Daea a oferit și un exemplu, estimând că 324 tone de hârtie vor fi consumate în acest proces.

„Vreau să transmit și primarilor din România să dea sprijin la timp fermierilor pentru ca cererile să poată fi procesate în timpul programat. Nu sunt puțin fermieri. Anul acesta am avut peste 855.000 de mii. E adevărat că numărul s-a micșorat în comparație cu anul trecut. Totuși, ne trebuie 324 de tone hârtie pentru depunerea cererilor acum”, a explicat ministrul.

Referitor la plățile efectuate de APIA în anul 2017, Petre Daea a subliniat că este pentru prima oară în țara noastră când subvențile se dau la timp, „pe un calendar corect, cerut de fermierii țării”, printr-un efort bugetar decis de Guvern, „care înseamnă peste 2,7 miliarde de euro în total”.

Chiar dacă mai sunt sume restanțe de anul trecut, despre care ministrul a anunțat că vor fi plătite până la 31 martie către fermieri, pe 16 octombrie 2017 a fost începută plata avansului suvențiilor pe 2017, prin acordarea unei tranșe de 70% din sumele pe suprafață. Daea a adăugat că sistemul informatic al APIA este funcțional și există tehnicieni pregătiți să intervină în cazul în care apar probleme, în contextul în care „până la 15 mai se depun cererile și apoi vem perioada de procesare până la 1 iulie”.

„Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe! Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință. Fermierii care beneficiază de rentă viageră pentru suprafeţele arendate/înstrăinate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de plata pentru terenul arendat/înstrăinat”, se arată într-un comunicat al APIA legat de campania de informare a Agenției intitulată „Depune cererea unică de plată 2018”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

2 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.