Daea spune răspicat: Nu-i lăsam pe români fără porci!

Românii nu vor rămâne fără porci din cauza virusului pestei porcine africane, pentru că suntem în stare să producem urgent şi să înlocuim aceste pierderi, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Le spun tuturor cetăţenilor din România că suntem în stare să producem urgent pentru a înlocui pierderile acestea după ce trece acest foc şi reuşim să dezinfectăm zona şi să o punem sub control. O putem face cu muncă, cu atenţie, cu multă grijă şi fără această încrâncenare între noi, cu mult calm şi cu foarte multă dăruire. Eu fac exact tot ce trebuie din punct de vedere al atribuţiilor pe care le am şi le spun oamenilor linişte, ordine, să curăţăm zona respectivă şi refacem imediat efectivele de porcine la fiecare gospodărie în parte. Nu putem să-i lăsăm pe români fără porci şi nici nu-i vom lăsa, iar în această perioadă îi despăgubim”, a susţinut, joi seara, Petre Daea, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

El a subliniat că suma de bani pe care o vor primi oamenii afectaţi de uciderea porcilor este calculată în funcţie de preţul pieţei, prin înmulţirea greutăţii cu 6,12 lei pe kilogram, ajungând astfel la 6 milioane – 8 milioane de lei pe fiecare animal, în funcţie de greutate. „Fiecare gospodărie va fi despăgubită în funcţie de situaţia concretă şi de documentele care se întocmesc pe fiecare caz în parte”, a dat asigurări ministrul Agriculturii.

Ministrul Daea îi liniștește pe români!

Întrebat dacă România riscă în şase luni să rămână fără porci, după cum au anunţat asociaţiile de profil, Daea a răspuns: „Eu nu cred că trebuie propulsat un asemenea semnal apocaliptic, atunci înseamnă că punem mâinile pe piept şi nu mai facem nimic”, potrivit agerpres.ro.

„Trebuie să punem în aplicare planul care s-a aprobat şi a fost lansat în fiecare judeţ, către fiecare prefect, să liniştim populaţia că pierderile vor fi recuperate prin subvenţiile pe care le dăm pe fiecare porc. În momentul în care lichidăm aceste zone venim şi cu purcei pentru cetăţeni. (…) mai sunt şi oameni care nu înţeleg şi pleacă cu halca de carne. Noi le spunem în fiecare zi cu specialiştii din judeţe ce trebuie să facă, în aşa fel încât să stopăm acest mare necaz pentru ţară, este un virus care nu are tratament. (…) Doamna prim-ministru a convocat acest comitet de combaterea bolilor care adună toate vârfurile instituţiilor centrale ale statului şi am făcut acest program naţional, l-am transmis prefecţilor, care au obligaţia să comunice prin mass media locală şi centrală şi prin toate mijloacele, pe la biserici, pe la şcoli. Există solidaritate guvernamentală şi acţiune comună(…), dar dacă populaţia nu reuşeşte să înţeleagă rămânem ca orbul în pustiu”, a explicat Petre Daea.

În opinia ministrului, singura soluţie pentru eradicarea bolii este respectarea de către toţi a regulii sanitar-veterinare, „de la ministru până la omul de rând”. „De aceea la această dată lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu organe ale poliţiei, Armata, Jandarmeria, medici veterinari, ingineri, prefecţi, primari, viceprimari, oameni care merg în teritoriu. (…) Un asemenea virus care nu are vaccin, nu are tratament, îi sperie pe oameni, dar trebuie să ne sperie şi pe noi? Să fugim din faţa virusului? Nu. Şi acţionăm în consecinţă, oamenii respectivi sunt în contact cu reprezentanţii instituţiilor statului, cu armata care s-a dus să dea o mână de ajutor pentru că la lichidarea unui focar îţi trebuie 45 de oameni. Regula pentru mine, ca om, ca cetăţean, ca ministru al agriculturii, este să respectăm ceea ce am stabilit în totalitate, de sus, până jos, de la ministru, la omul de rând, să facem front comun pentru a opri acest virus în România. Şi eu zic că putem să îl izolăm”, a adăugat şeful MADR.

Daea a precizat că virusul pestei porcine africane este activ în opt judeţe, dar cel mai puternic afectat este Tulcea, cu 57 de localităţi şi 465 de focare, judeţ în care au fost ucişi preventiv 9.875 de porci din gospodăriile populaţiei. El a prezentat în continuare situaţia actuală a focarelor: în Constanţa – 7 localităţi, cu 16 focare, unde s-au ucis 648 de porci, Bihor – 8 localităţi, 21 de focare şi 150 de animale ucise, Satu Mare – 4 localităţi cu 6 focare, unde s-au ucis 25 de porci, Brăila – 9 localităţi cu 14 focare şi 5.265 porci ucişi, Ialomiţa – 6 localităţi cu 16 focare şi unde au fost ucise 76 de capete, Sălaj există o localitate cu un focar la mistreţi şi Galaţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Bravo,dom’Ministru!Feciorul de tzaran din matale nu se lasa!Nu te lasa,dom’ Petrica, stii,vrei si poti sa stapanesti flagelul! Multa putere de lupta iti dorim!
    Prin contrast ma uitai la un fost dom’ ministru al Agriculturii intrat in legenda prin promovarea unor mari interese corporatiste legate de OMG la soia si porum, dar mai ales prin dezastruoasele campanii anti-gripa aviara,in perioada guvernarii ultra-competente BocBesescUdra. El este cel care a combatut aviara cu aqua de ploaie, si stropitul autovehiculelor pe anvelope,dar pe bani f.f. multi si comisioane grele. S-au comis adevarate masacre in gospodariile oamenilor,inutil si fara probe. In anii care i-au urmat nu s-au mai facut atatea excese si aviara s-a stins de la sine, iar acum acuza inexistenat flagelului si lipsa masurilor adecvate!O, Sfanta Nerusinare! Precis personajul isi face socoteala ce ocazie iemensa a pierdut sa fi declarat el PPA in mandatul lui! Cum nu-l pedepseste Dumnezeu pe nemernic?

  2. Raman acolo,2-3 de prasila, in ferma lui Dragnea !Daca nu trecem pe mistreti….

  3. Ne bucuram. Ati putea folosi cainii dresati sa verificati contaminarea cu virusi a hranei. E bine sustinut financiar SRI-ul, sa dreseze cainii. Cainii au inceput sa fie folositi in spitale pt a depista cancerul in faza incipienta, asa ca va pot fi de folos. Ce va trebuie? Animal sanatos si infectat sa poata face diferenta. sa faca ceva si vamesii util economiei. Creati Divizia de Control Sanitar Canin. Eu as merge si mai departe, sa verifice ce ne deverseaza spre termen de garantie sau chiar expirat si reambalat. Sa le aratam ca nu suntem pubela de gunoi, cateva laboratoare mobile in vami, cateva anexe construite sau inchiriati de la localnici case, sau constructii mobile. Se pot iute zidi pe o platforma betonata case din lemn, ieftinute. Dati bataie.Pana cresteti productia de hrana interna.

  4. Dl ministru ne explica, raspicat, dece nu demisioneaza. Nici el nici guvernul Dancila:
    nu vor sa ne lase fara porci!

  5. Sigur de-și au apărut focare și în județele Satu Mare și Bihor peste graniță la Ungaria a liniște. Porcii lor nu au virusul prostiei fără leac să facă tam-tam în media sau pe bloguri fericiți că au de ce spurca guvernul. La ei râmătorii infestații sunt detectați și eliminați cu discreție maximă. La noi te asurzesc grohăiturile inconștienților înrăiți ce se înmulțesc ca la pandemie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.