Dăianu: Spirala aceea ar fi nimicitoare

Inflaţia a ajuns într-o zonă de platou şi de acum va urma declinul acesteia dacă politicile monetare şi bugetare vor fi corespunzătoare, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„De ce atenţia este mult mai orientată de pildă către inflaţie? Întrucât am asistat la o resurgenţă puternică a inflaţiei, poţi să îi spui o chiar o explozie, în 2021. Aproape două decenii am trăit sub regim de inflaţie foarte joasă, un regim totodată de rate de dobândă foarte joase. Nu cred că acum există o raţiune pentru a intra iar în istoria explicativă a acestui regim de inflaţie foarte joasă şi regim de rate de dobândă foarte joase pentru că acestea sunt dezbateri care nu mai reprezintă o noutate şi ne-am omorî timpul să intrăm iar în această arheologie a desfăşurării faptelor. Este o constatare că inflaţia a crescut foarte, foarte mult în 2022, ea se simţea şi în 2021, şi ce cred că merită să menţionez de la început este că s-a ajuns, se pare, pe un platou şi de acum va urma declinul inflaţiei dacă politicile, fără îndoială, vor fi corespunzătoare, şi aici am în vedere politicile monetare, care s-au înăsprit mult, mult, chiar dacă ratele de politică monetară au rămas negative în termeni reali, dar ele s-au înăsprit foarte mult, şi, totodată, politicile bugetare. Spun politicile bugetare pentru că partea fiscală este o componentă a unei politici bugetare. Foarte mult depinde, sau poate în primul rând, în condiţiile de acum, de cheltuieli, conduita politicii fiscale”, a explicat joi Daniel Dăianu, la conferinţa „Economia şi inflaţia”, din ciclul „România încotro?”, eveniment organizat de Oxygen Events.

El a afirmat că sunt semne clare că inflaţia o va lua în jos, dar este important ca politicile menţionate să nu slăbească într-o perspectivă imediată şi poate chiar pe termen mediu.

„Nu sunt adeptul şi nu îmbrăţişez teza că de acum ar trebui să se anunţe o altă ţintă de inflaţie, în jur de 4%. Şi inclusiv la noi s-au vehiculat asemenea teze. Părerea mea e că ar fi afectată credibilitatea băncilor centrale. Adică aşa cum conduita efectivă a băncilor centrale este dictată de date, deci de evidenţă, şi sigur, şi de ştiinţă, cunoaşterea pe care o deţin băncile centrale, ce include şi experienţă, tot astfel şi aici nu trebuie să ne grăbim. Văzând şi făcând. Altminteri, afectăm credibilitatea băncilor centrale. Pentru că pe bună dreptate s-ar putea spune că dacă băncile centrale deja spun că nu pot fi atinse ţintele, că e bine să schimbăm ţinta de inflaţie, intri la gânduri şi îţi este afectată lupta cu aşteptările inflaţioniste”, a precizat Daniel Dăianu.

De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că este susţinător al tezei că resurgenţa inflaţiei este cauzată în principal de şocul pe latura ofertei. Daniel Dăianu a spus că dacă ar fi numai şocurile şi salariile nu ar creşte ar trebuie să se epuizeze forţa propulsivă a inflaţiei, dar aici intervine lupta cu aşteptările.

„Pericolul cel mai mare derivă din posibilitatea intrării într-o vrie a spiralei salarii – preţuri. Aceea ar fi nimicitoare şi când am avut în perioade istorice inflaţie foarte înaltă, acum trei – patru decenii în Statele Unite, am avut şi în Europa episoade mai lungi de inflaţie, am avut această spirală, acest motor de preţuri şi salarii”, a spus Daniel Dăianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

  1. Alt santajabil pus sa apere buzunarele marilor averi.

  2. daianu un neica nimeni in economie ,este doar un securist analfabet care isi da cu parerea;acelasi limbaj cu al lui tataru cu cocoasa lui;

  3. Nu știu ce-nseamnă credibilitatea unei bănci, și mai ales credibilitatea unei bănci centrale care ține târa băncuțelor care împrumută bani care nu-i au pentru achiziția unor bunuri la prețuri fanteziste iar când se strâng datorii ce depășesc băncuța cu tot cu directori și filiale, dau un telefon iar banca centrală, ca o scroafă bună, tipărește bilețele care n-au acoperire în nimic, dar care, în schimb pune toți cetățenii la plată pentru averile sifonate exclusiv în sus.Primul tovarăș din lume, Karl”faliment” Marx, spunea în „das Kapital” al lui, că socialismul începe musai cu o bancă centrală,sfat urmat de W.Wilson care s-a trezit dupa o săptămâmă de la botezul trezoreriei luându-se de păr, privind cu groază în gol și exclamând”ce am făcut!”.Următorul a fost Nixon care a semnat ultimul pentru darea în primire a economiei naționale americane când a decuplat dolarul de aur prin ’70.De atunci USA e în declin constant.La noi nu se pune pentru că economia noastră e o distracție de la un capăt la altul.Dar binențeles, e o distracție a băncii centrale.

  4. Ce vrea sa ne suna domnul specialist este ca Da, romanii au pierdut inca din 2021 din puterea de cumparare, in 2022 a fost dezastru adica inflatia e de 60% dar au avut ei grija sa o declare 15% DA DA, 16% ca sa nu fie necesar sa mareasca salariile sau pensiile cu mai mult de 10%. Basca ca sa nu alimenteze inflatia. Concluzia, inflatia va mai continua, chiar mai putin ca pana acum, dar daca nu marim deloc veniturile, ea chiar se va stabiliza. Nene: hai sa iti traduc un caz, nu al meu. Colega imi zice am luat salariul 5200 de lei. Rata la casa de la 2100 a crescut la 3300. Gaz, 930 de lei, curent 420 de lei, RDS 130 de lei, apa 150 de lei, impozitul pe casa, teren si masina 250 lei. Gata, mai raman cu 200 de lei. What!!! Noroc ca e casatorita si e celalalt salar, dar situatia e DEZASTRU. Milioane de oameni nu au venituri de 5000 de lei si 2 salarii. Cum sa traiesti intr-o Romanie care prin complicitatea statului, BNR si Ministerul Energiei, au psu pe butuci puterea de cumparare a cetateanului? Cum dracu sa nu avem iar un val de plecari din tara din primavara. Garantat va fi nasoala rau. Inflatia a creat-o statul impreuna cu baietii destepti din energeie, iar BNR-ul dimportiva faulteaza economia si populatia, nicidecum nu o sprijina. Asa ca dl Daianu care sigur nu are 5000 de lei salariu sa taca, caci el nu ramane cu 200 de lei din salariu cand termina de achitat cele mai elementare produse ale veitii. Vor zice unii ca asa ii trebuie ca a vrut casa si are 3100 de lei rata. Pai daca statea in chirie tot se duceau 1800-2000 de lei din buget. Tara e pe butuci, iar economisti de le diverse consilii si specialistii BNR ne sun ca este bine dar sa avem grija. Traiti cu restul de 200 de lei daca vreti sa nu alimentam inflatia. Ce ticalosi conduc aceasta tara…

  5. Te-aș lasa cu 2000 de lei net vreo 2 luni , iar apoi ti-a-si lua interviu ,sa vedem atunci schimbare cand nu mai aperi interesele altora in Romania si va trebui sa ti-l aperi pe al tau , in acest rai economico camataresc din Romania .
    Vorbesti ca prostu , folosind doar termeni elevati , in rest aperi capusele intergalactice .

  6. Ceea ce probabil stiti ne arata cum in acest moment toate veniturile cetatenilor incep a fi cunoscute .Ce inseamna asta ? Asta inseamna ca poti fenta Statul doar pe subiectele economice acolo unde Statul , politicul , nu doreste a interveni in acest moment .Inflatia actuala nu este altceva decit aducerea in realitate a preturilor de tot felul ce erau foarte mici (un litru de benzina costa cit trei tigarete) .Economia privata nu putea rezista in aceasta conjunctura .Razboiul si aparitia acestuia a determinat nevoia Statelor si obligativitatea obtinerii de bani prin aducerea la suprafata a asa numitei economii gri pe anumite segmente .Mica coruptie este greu si neinteresant pentru politic spre a fi adusa la suprafata . In acelasi timp statul a identificat si pe cetatenii vulnerabili ce vor fi ajutati dar Statul stie foarte bine si care sunt veniturile reale ale cetatenilor din Romania .Pe de alta parte UE obliga stale membre spre a-si reface Sistemul de pensii si cere vinzarea activelor neperformante care apartin Statului .Drumul este corect .

  7. Spunea Stefan Moulineux într-o emisiune „televiziunile vă tot înghesuie cu știri despre inflație și despre faptul ca ea este cauzată de scumpirea energiei, a materiilor prime, a locuințelor…Eu vă întreb: Cine tipărește banii? Firmele din energie? Real Estate? Extractivul? Nu.Statul.Statul emite bancnote, însă vrea să vă abată atenția de la corupția care-l domină”.Câtă dreptate are, asta vedeți si voi.Si mai spunea ceva”Legile sunt făcute să fie cât mai complicate în mod intenționat, pentru a îngreuna cât de mult se poate accesul omului de rând la justiție, pentru protecția celor bogați și pentru blurarea conceptului de dreptate”.Greșea cumva?

  8. Eu cred in Vasilescu BNR, e de meserie numarator de cornere ! Apropo, Daianul asta la cate zeci de mii de euro pe luna salariu vorbeste, sa stie lumea cat primeste o sluga ? Primeste si pensie de special ?

  9. Bancile centrale nu-si pierd credibilitatea.nu poti pierde ceva ce nu ai.daca o mai au,isi pierd credibilitatea insa analistii papagali.

  10. Are si Daianu Sekurila,71 de ani,dar la Casa de batrani numita BNR se poarta matusalemii biblici cu sef de trib vasilescu aiurea,e din Valea Iordanului..ca si daian

  11. Gică@, mata vorbești ca un om mare domle, numai că nu vorbesti despre România, vorbesti despre o fantezia a dumitale. Scrii cumva un roman, ceva? Ai afinități spre Ionesco,Čapec,Strugațki, ceva?

  12. E tare asta cu inflatia carea”a ajuns intr-o zona de platou”dar nu e de ras, e de plans,sadismul BNR
    Ar trebui internati toti de acolo la reanimare ,purtatori de franjuri or ba

  13. Pe langa cei in nevoie s-au speriat si camatarii ca raman fara clienti, asa ca au „apasat pe butoane”.

  14. Siii….neimpozitarea multinationalelor si bancilor mari ? Nu spune nimic. Despre „optimizarea fiscala” (adica furtul statului)practicata de firmele straine in Romania , nimic ?

  15. preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

    -ala e bun de presedinte de scara de bloc,
    shef de scara.

  16. Un alt prost corupt cu ifose…du-te ba la Belu SI ia-l SI pe nea Nelu

  17. Toate fosilele securiste care in 33 de ani împreună cu mafia PSD și PNL au distrus industria din Romania , vin acum sa se pozeze ca niste academicieni cu doctorate copy oaste

  18. Pai puneti mana si postati datele oficiale, alea la 2 ani pe care le folosesc astia la BCE… sa vezi inflatie vreo 24% in Rromania, 29% in Poohlonia, 34%+ in baltice. Chiar si in perspectiva unei depresii economice mondiale, inflatia nu o sa mai scada la valorile pe care le vor astia. In 8-10 ani, o sa ai 100%+ inflatie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.