De ce îi este frică lui Traian Băsescu de profesorul Andrei Marga?

În vara anului trecut, Ministerul de Externe român a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei României expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, o măsură similară celor luate de aliaţii occidentali, în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Houla, în care peste 100 de oameni au fost ucişi, aproape jumătate dintre ei fiind copii. De asemenea, Ministerul de Externe a propus rechemarea ambasadorului român de la Damasc.

„Am remis primului-ministru şi Preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei la Bucureşti şi de rechemare a ambasadorului român din Siria. Acolo s-au petrecut fapte intolerabile. Condamnăm omorârea atâtor civili sub impactul autorităţilor”, declara ministrul de Externe de atunci Andrei Marga.

Preşedinţia nu a dat curs solicitării MAE. ”Preşedinţia a menţionat faptul că nu acceptă propunerea noastră”, transmitea Andrei Marga ulterior.

Disputa Marga–Băsescu în problema siriană revine în actualitate

“Un fapt ramâne misterios şi astăzi, printre, poate, multe altele. Izbucnise criza din Siria. În situaţia în care, acolo, guvernul acelei ţări a comis crime, iar aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO au rupt relaţiile cu regimul sirian, retrăgându-şi ambasadorii şi sprijinind, unii pe faţă, opoziţia, ca ministru de Externe am propus să procedăm asemenea celorlalte ţări democratice. Băsescu nu numai că s-a opus vehement, nu numai că i-a pus pe consilieri să mă determine să mă opresc, dar a şi stigmatizat drept calamitate acţiunea mea, pretinzând că nu mă pricep. Or, fie şi luând în seamă considerentele de oportunitate, istoria ulterioară a dovedit că am avut dreptate. Atunci când se va pătrunde în arhive se va observa că am avut dreptate, iar misterul ataşamentului lui Băsescu pentru ambasadorul sirian se va dezlega. Sunt încrezător.”

Pasajul face parte din volumul “România într-o lume în schimbare. Interviuri cu Andrei Marga“, semnat de jurnalistul Romeo Couţi, volum care va fi lansat joi, 21 noiembrie, la Târgul de Carte “Gaudeamus” din Bucureşti.

Cartea grupează în capitolul 1 şi 3 declaraţii, documente şi o serie de interviuri care punctează activitatea lui Andrei Marga din perioada cât a fost ministru de Externe şi ulterior preşedintele Institutului Cultural Român.

Capitolul doi din volum, intitulat ,,Aleea Alexandru – sens unic“, strada pe care se află cele două instituţii în discuţie, cuprinde o serie de dezvăluiri incitante făcute de fostul ministru de Externe. Culisele reuniunilor internaţionale la vârf, analiza scenei politice interne şi internaţionale, relaţia cu cancelarul german Angela Merkel, conflictul cu Traian Băsescu sunt câteva dintre temele abordate de autor alături de profesorul Marga, în cadrul unor interviuri realizate pe parcursul unui an de zile.

De ce îi este frică lui Traian Băsescu de Andrei Marga? Cine a fost la comanda mecanismului care a încercat să-l compromită şi să-l scoată definitiv de pe scena publică pe fostul rector al Universitaţii “Babeş Bolyai”? Cine şi de ce nu l-a dorit la comanda Ministerului de Externe şi, mai apoi, la aceea a Institutului Cultural Român? Ce rol au avut serviciile secrete în aceste jocuri? Cartea oferă câteva răspunsuri la aceste întrebări. Identifică însă şi piesele unui puzzle foarte complicat – acela al vieţii politice româneşti din culise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.