Medicamentele scumpe, cele mai recomandate românilor

De ce îți vând farmaciștii Voltaren în loc de Diclofenac

Cu siguranță mulți români deranjați de durerile de spate au intrat într-o farmacie și au cerut un unguent pentru a scăpa de dureri. De regulă răspunsul farmaciștilor este medicamentul Voltaren. Ce nu știu românii, pentru că nici farmaciștii nu le spun, este faptul că se pot trata cu un medicament mult mai ieftin numit Diclofenac. De fapt aceasta este și substanța activă din medicamentul promovat de farmaciști, adică Voltaren.

” Farmaciștii români sunt vânduți ideii de profit. În loc să promoveze produse românești ei promovează produse străine mult mai scumpe. Farmaciile au devenit saloane de lux unde găsești mai repede produse cosmetice din Franța, ceaiuri din Anglia, decât un medicament românesc. La medicamentele compensate comisionul farmaciilor este limitat undeva la 15%, dar la medicamente care se dau la liber el nu este limitat. De aceea și promovează medicamentele scumpe. Pe lângă faptul că primesc discounturi mari de la multinaționale își mai pun și comision. Câteodată câștigul la un medicament străin trece de 100%. Dacă intri într-o farmacie și ceri un unguent pentru a scăpa de durerile de reumatism ți se va spune că au un medicament bun numit Voltaren. Prețul la acest medicament este de 25-30 de lei. Ce nu îți spune farmacistul este că poți să te tratezi de durerile de spate și cu unguent românesc numit Diclofenac. Prețul la acesta e de 10 lei. Și unul și celălat au drept substanță activă diclofenacul” ne-a declarat sub protecția anonimatului un producător român de medicamente.

De regulă un farmacist primește de la producătorul de medicamente un discount de 20% față de prețul producătorului. Farmacistul în schimb mai adaugă față de prețul recomandat de producător un comision de 30%. Așa se face că un câștig mediu la medicamente la liber ajunge la 50% la farmaciști. Dar această situație este una foarte bună pentru cumpărători. Sunt cazuri în care discounturile ajung și la 75%. Și mai adaugă și farmacistul ceva. Spre exemplu acum câteva luni un producător de medicamente oferea farmaciștilor la 1000 de cutii cumpărate de indapamid (un diuretic) încă 3000 de cutii gratis. Farmacistul vinde medicamentul cu pricina la prețul pe care îl recomandă producătorul plus un comision de 30% ca și cum nu primise un discount important din partea producătorului de medicamente.

„În România nu poți ajunge la client cu prețuri mici la medicamente. Nu ți le promovează farmaciștii. Azi farmacistul nu este altceva decât un simplu vânzător la ghișeu. Are comisione mari, face profit mare, are venituri mari. Am fost ca producător de medicamente în situații jenante. Am dicutat cu unii farmaciști care nu au vrut să-mi primească unele medicamente pentru vânzare pe motiv că prețul este prea mic. În plus cu multinaționalele în România nu ai nici o șansă să te lupți. Ei au un alt sistem de stimulare al farmaciștilor. Împart discountul pe care îl acordă în două părți. O parte farmaciei care le cumpără medicamente, iar o parte direct farmcistului. Banii îi virează pe un card. Astfel farmaciștii sunt stimulați să le vândă medicamentele. Pe lângă salarii mai primesc bani și de la multinaționale. Banii sunt dați farmacistului pe motiv de lobby. Vinde mult, încasează de la multinațională mult” spune un alt producător de medicamente.

Cum s-ar spune te doare românește, dar te tratezi fără să ști cu medicamente străine foarte scumpe. Că doar ce nu face românul pentru sănătatea lui. De regulă farmacistul face bani buni din pshioza pacientului. Acesta își spune că „dacă mi l-a recomandat farmacistul înseamnă că e cel mai bun medicament”, în timp ce farmacistul la rândul lui își zice „acesta îmi aduce cel mai mare profit”. Fiecare cu cel doare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.