De ce noua lege off-shore nu e bună pentru statul român

Legea off-shore votată recent de Camera Deputaților, la indicațiile președintelui Liviu Dragnea, văduvește statul român de câteva miliarde de dolari, conform unor calcule făcute independent de către avocatul Dan MV Chitic și de către deputatul Nicușor Dan. Actul normativ respectiv a modificat Legea minelor, care a introdus suprataxarea profiturilor introdusă de OG 7/2013, și a modificat complet varianta votată de Senatul României, care nu prevedea niciun impozit pe veniturile suplimentare. Dragnea a prezentat înaintea votului din Cameră, într-o conferință de presă, mai multe calcule complicate și a spus că regimul de taxare al bogățiilor ce se vor extrage din Marea Neagră românească va aduce la bugetul statului român în următorii ani 20 de miliarde de euro. Legea a fost foarte contestată de către Opoziție iar petroliștii au reacționat inițial destul de dur invocând predictibilitatea unui astfel de act normativ. Câteva zile nimeni nu a venit cu un model de calcul care să demostreze dacă noua lege împinsă de Dragnea e mai bună pentru statul român sau nu. Vine însă o nouă declarație a șefului Camerei în care susține că se poartă discuții pentru o posibilă Ordonanță de Guvern pentru legea off-shore. Dragnea a invocat faptul că prevederile din lege nu sunt bine definite în anexe și nu sunt clare. „Se fac discuții acum pentru posibile ordonanțe de guvern pentru Legea off-shore. Eu am spus, chiar în seara zilei respective, după adoptarea legii, în comisia de specialitate din Camera Deputațiilor, s-au făcut modificări până în ultimele minute. Ceea ce este în lege nu este bine definit în anexe, nu sunt foarte clare”, a declarat Dragnea.

Avocatul Chitic a prezentat în tablou ceea ce ar fi putut câștiga România dacă s-ar fi mers mai departe cu prevederile din legea minelor și ceea ce a ieșit din legea lui Dragnea. În prima variantă, procentele de calcul al impozitului sunt: 60% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;  pentru prețurile care depășesc 85 lei/MWh se aplică un procent de 80% la venitul suplimentar obținut din diferența dintre 85 lei/MWh și prețul practicat. Cum în ziua de azi prețul este 106 lei/MWh, ceea ce înseamnă că România, aplicând diapozițiile OG 7/2013, ar fi atins o „suprataxă” de 41,36% din valoarea gazelor care s-ar fi extras din Marea Neagră. La această „suprataxare” s-ar fi adăugat redevența cuprinsă între 3,5% și 13%, ceea ce ar fi însemnat că România ar fi atins între 44,86% și 54,36% din valoarea gazelor aflate în subsolul său. Legea lui Dragnea stipulează că „procentele de calcul al impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere off-shore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează: a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv; b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv; 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv; (…)”. Avocatul Chitic, plecând de la aceste formule de calcul al impozitului pe veniturile suplimentare, a spus că România va atinge doar, cel mult, 14,81% din valoarea gazelor, care s-ar fi extras din Marea Neagră.

Un altfel de calcul a prezentat deputatul independent Nicușor Dan. Dacă s-ar aplica prevederile legii minelor, care a introdus suprataxarea stipulată de OG 7/2013, statul ar fi încasat 6,12 miliarde de dolari dacă prețul gazelor ar fi de 85 lei/MWh, 12,8 miliarde de dolari la prețul de azi, de 106,06 lei MWh, și 15,23 miliarde de dolari la prețul estimat de Deloitte pentru  perioada de referință, de 113,72 lei/MWh. Prin legea lui Dragnea, statul încasează 2,15 miliarde de dolari la prețul de 85 lei/MWh. Adică cu aproape 4 miliarde de dolari mai puțin. La prețul de 106,06 lei/MWh, statul ar încasa 3,73 miliarde de dolari iar la prețul de 113,72 lei/MWh 4,43 miliarde de dolari. „Conform calculelor bazate pe studiile făcute de companii, noua Lege împarte câștigurile între statul român și companii, în proporție de circa 50%-50%. În celelalte țări europene procentul de câștig al statului este mult mai mare, în Norvegia ajunge la aproape 80 %, iar în Marea Britanie la 60%. Consider că și România trebuie să câștige mai mult din exploatarea gazelor din Marea Neagră și că procentul de câștig trebuie să fie în marja profitului celorlalte țări europene care au rezerve similare de gaze”, a declarat Nicușor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Care este adevarul care ne zburlește părul? Pă acuma legea veche era o rușine, o metodă de spoliere a bogățiilor României în regim colonial. Acum aflam ca legea veche era o mândrie, o șansă de procopsire a Statului român. Cineva minte cu seninătate ca unii și alții să se înbogățeasca.

    • nu e buna pentru ca santem colonie a occidentului iudeomason.

  2. Felicitari, domnule Pam pentru informarea corecta. In fiecare zi ma gandesc ca veti renunta sa mai faceti parte din echipa Cotidianul care in ultimele zile a deraiat complet de la realitatea romaneasca crunta in care PSDragnea vinde toate bogatiile tarii: rusilor, ungurilor, evreilor, americanilor, sperand ca isi va scapa coruptii!

  3. După cum ne arată cele trăite în acești ultimi 30 de ani, nu îl cred nici pe „legiuitor” dar nici pe acești calculatoristi. Și unul și ceilalți sunt fie vânduti fie, cum se zice, pafariști. Lege serioasă, adică în interes național, bazată pe calcule serioase, adică profesioniste, nu pot face decât profesionisti de meserie -de fapt de către instituții specializate (sper că mai avem). Triste vremuri pentru noi, frumoase vremuri pentru dușmanii noștri!

  4. Mon cher,dl.Chitic si dl.Nicusor Dan sunt cei mai buni consilieri,din parte a societatii civile,pentru dl.Maior,ambasador al Romaniei in SUA,la raspunsul ce tebuie sa-l dea ministrului economiei din SUA,la intrebarea privind „neclaritatile” din legea „exploatarilor off-shore „.Intreaga plebe de specialisti liberali in ale economiei au blestemat legea ca impoziteaza exagerat si investitorii din domeniul extractiei a gazelor vor spune STOP INVESTITIE !!!Sa fie atat de neatenti d-nii DAN si CHITIC ? Cred ca este o forma noua de „fake comment” ca sa se dea in treaba ?!

  5. I-auzi braul! D-aia au sarit americanii ca arsi, de grija statului roman, nu-i asa? Le era lor ca legea asta vaduveste statul roman. Cred ca rad si greierii!

  6. Dragnea ăsta pare să aibă puterea lui Putin sau a lui Kim Jong-un.
    Măi să fie!
    Când ieşim la Revuluţie? Jos tirania!

  7. Toate rezervele de petrol,gaze,minereuri,ape minerale,etc. au fost concesionate pe redevente din categoria jaf ! De ce?
    E implicata nemiloasa (cu romanii de rand) coruptie? La petrol si gaze trebuia sa se mearga pe impartirea productiei si nu pe redevente si alte nimicuri!

  8. Da, numai ca venind cu o noua lege, comisionul primit de Dragnea si banda lui ar putea fi mult mai mare. Pe legea veche nu mai primesc nici un comision. Aici e vorba despre razboiul comisioanelor, nu despre interesele tarii.

  9. De ce!? Pentru că gheseftul luat de la proşti trebuie să fie integral la cei deştepţi, ce-i pun pe Nicusorowici şi Chiticowici să facă calcule perfide cu bogăţiile turmei atât de dezastruos condusă la prăpastie! NU asta au visat bătrânii noştri, când şi-au sacrificat destinele în munti! Ne vrem stăpâni pe solul, subsolul şi cerul Patriei, pe destinul lăsat de Dumnezeu acestui Neam liber de escroci, derbedei şi de ticăloşi, de pe orice meridian ar fi ei! Trăiască România liberă şi suverană!

    • Care „batranii nostri si-au sacrificat destinele in muntii”? Ca-i numarai pe degetele de la doua maini. Si s-au sacrificat doar sa schimbe niste stapani cu altii. Adica sa plece rusii si sa vina americanii! Na c-au venit! :)))))

  10. Daca face calcule Mucusor Dan, precis pierdem! Dar de ce nu spune el cit pierdeam, daca legea ramane asa? Sigur, pierdem, ca nu mai suntem in stare sa ne exploatam noi, bogatiile subsolului! Lasati drakului democratia, toate se rezuma la resurse! Ne-au luat astia si aerul! Ce ne trebuie politie aeriana de la altii, noi nu o putem face? Toate cheltuieli aiurea! Acum lumea se cucereste economic, prin FMI, BM, CE, UE, PE! Noi suntem niste muste, pe care astia bogati, le strivesc, cind facem galagie! Cum sare unul sa faca ceva pentru romani, pac dosar de la DNA sau DIICOT! Ne amagim ca prostii! O tara mica ca Norvegia nu a intrat in UE, pentru ca sa ii dea altii ordine cum sa faca cu bogatiile subsolului lor. Si azi au un Fond suveran cit tot PIB-ul Romaniei! Dar pe acolo sunt mai multi patrioti, decit tradatori! De ce aia pot si noi nu?

  11. Nu contează. Nu vă alarmați. Cel mai important, mai profitabil și mai frumos lucru pentru România este ca domnul Liviu Dragnea să nu intre în pușcărie. Ce contează redevențele, taxele, bogățiile și așa mai departe? Fără domnul Dragnea România e nimic.

  12. Misule,tu esti unul din multii naimiti propagandisti ai ONG-urilor lui Soros si promotor al intereselor straine in contra intereselor romanesti.Ti-am urmarit postarile din ultimele zile,ele sunt elocvente pentru ‘dragostea de tara’care te anima.Manevra voastra disuasiva este nu numai dolosiva dar si absolut paduchioasa. Il scoateti in fata pe Mucusor Dan, ciobanasul care si-a pierdut mioarele,pe post de specialist in taxe si legislatie ca sa ne explice el cum pierdem noi bani daca nu taxam mai mult cand cotatia este low. Mucusor este cel care nu si-a putut justifica finanarea partidului Muitzi Salvam Romania! Misule,teoriile chiar masluite mai trebuie si demonstrate cu pixul pe hartie,nu doar cu linii si cu botu’pe sticla!Mai mult,daca a doua varianta a Legii Offshore,in varianta CAMEREI, ar fi cea mai DEFAVORABILA ROMANILOR,de ce o vor NEAPARAT americanii pe cea de la SENAT ????TZUTZERE,tu chiar crez ca toti Rumanii sunt la fel de idioti ca tfl-istii vostri voi si gunoaiele pe care le-ati bagat voi in Parlament Romaniei ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.