Centrala de la Doicești: Americanii renunță la tehnologie, noi ne încăpățânăm  

 

Americanii n-o mai fac, dar românii sunt determinați s-o amplaseze și s-o facă funcțională. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, e convins că, la noi, va ieși mai bine.

Este vorba despre deja celebra centrală nucleară modulară care ar urma să fie amplasată la Doicești folosind tehnologie americană NuScal. Acest tip de unitate modulară trebuia să apară mai întâi in SUA, pe teritoriul statului Utah, dar proiectul a fost declarat nerentabil la americani. La Doicești însă, nu este ca în Utah, potrivit ministrului Energiei, în sensul că, aici, costurile de dezvoltare sunt mai mici. “Proiectul de la Doicești este total diferit de cel din Utah. Cel de acolo era de tip greenfield, de la zero, deci cu 30% mai scump”, a spus Burduja, care a reluat și ideea mediului de piață din Statele Unite, acolo unde utilizarea gazelor pentru producția de energie electrică nu este taxată din punct de vedere al emisiilor de carbon, ceea ce a făcut ca proiectul nuclear să nu mai fie atractiv, pentru că generarea din gaze este mai ieftină.
El nu a respins însă posibilitatea ca o parte a costului unității de la Doicești și fie acoperită prin contracte pentru diferență, pe care România abia acum le introduce în legislație.
“În faza a doua se va detalia proiectul, inclusiv bugetul proiectului și se va stabili și modalitatea prin care se va care va finanța”, a spus ministrul, care a mai afirmat și că în costul proiectului din SUA, de 9 miliarde de dolari, au intrat și costuri care nu vor fi în proiectul de la Doicești.
Potrivit oficialului, șansa noaastră este să fim primii care beneficiază de această tehnologie, pentur că ulterior poate fi exportată.
“Sunt zeci de locuri foarte similare cu Doiceşti în întreaga regiune. Tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni permite prin economii de scară şi faptul că atunci când ai a 10-a unitate, a 100-a unitate, costurile scad dramatic. Şi atunci noi putem să extindem această tehnologie în toate regiunile. Nuclerelectrica poate să-şi asume rolul de lider pentru întreaga regiune şi asta va face, în parteneriat cu NuScale şi cu ceilalţi pe care îi vedem. Sunt companii mari, nu vorbim de o improvizaţie, vorbim de unele dintre cele mai mari companii din lume, Fluor, Samson. Vorbim bineînţeles, şi de o companie românească extrem de serioasă, Grupurile INFRA şi Nova Power. Deci, iată, avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie”, a mai spus Sebastian Burduja.
Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas, are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale. Capacitatea totală este de 462 MW.
Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Păi, clar sunt prostănaci de prim rang in funcție de decizie,.Trebuie pusă ”centrala” lîngă palatul lui.

  2. Este clar ca americanii nu se incurca cu mizilicuri de centrale marunte. Au energie electrica kklau de la centrale serioase.
    Ei nu sunt interesati de centrale de cartier, maxim zonale ca acestea care ptr noi sunt super-rentabile. Din pacate sunt destui pr0st0vani mioritici care au si pus botul sa sara din asternuturi cu acuzatii stupide.
    Eu le garantez mioriticilor ca dupa ce vor vedea avantajele acestei centrale, va curge o ploaie de cereri ptr centrale identice……[Rumburak]

  3. Ciolacu si Burduja trebuie sa livreze ceva minciuni. Aceste centrale de jucarie nu aduc nici un beneficiu real. O afacere cum a fost Bechtel autostrada si Pangarati cu gaze de sist. Burduja nu a facut nimic nici la ministerul cercetarii si nici la energie. O primarie de sector nu doreste dacat cea genarala. Un increzut si impostor pe functii mari.

  4. SI CU CE TRECEM PESTE „CRIZA ENERGETICA”, CU GAZE RUSESTI ??????????? PAI HAI SA VEDEM CAT DAM INTR-UN AN PE IMPORTUL DE GAZE SI ELECTRICITATE SI DUPA SA NE DAM DE GHERTOI

  5. In COLONIA AMERICANA numita Romania, SE EXECUTA ORDINELE AMERICANILOR. Pe bastinasi nu da nimeni doi bani, NICI MACAR AIA CARE SE ZICE CA AR FI CONDUCATORII LOR.

  6. Daca americanii nu fac si noi facem -este o prostie.
    Daca americanii fac si noi nu facem- este tot o prostie.
    PS:Inlocuiti „americanii” cu numele oricarei tari din vest si veti gasi argumentul cel mai des folosit al parlamentarilor nostri din asa zisele dezbateri.

  7. Sa nu fie si afacerea cu SMR-uri doar o alta „investitie” gonflata in mod regulat de politruci si securisti pe stil RMGC de facut bani print-un siretlic sau altul, dar fara finalitate in veci.
    In Romania nu sunt asa necunoscute astfel de aboradari, tepe evidente cu tepari pe masura, Burduja, Ciolacu, Iohannis etc

  8. La pariu ca se va gasi un constructor de genul „Atomochtel” sau „Nucleorochtel”?
    Oare are legatura cu candidatura lui Johannis la NATO? Este spaga platita de Romania?

  9. Mai erau romani dechizati in actionari „canadieni”. In filmul romanesc „Senatorul melcilor” erau un politruc mafiot de partid si de stat, cu lansari si taieri de pamblici pe la investitii in energii verzi produse nu de butelii ingropate in pamant, ca la blocurile „racordate” la reteaua de gaze. Productie de electricitate de pe la acumulator de tractor. Filmul prevedea aparitia baietilor destepti din energie cu 20-30 de inainte ca ei sa existe, vizionari autorii de pe vremea lui Burduja senior cu Burduja junior.
    La cate tepe au tras conducatorii neamului direct sau indirect, CARITAS/FNI un simplu loz in plic cu GHINION in el

  10. Băi presă, când comuniștii au făcut centrala de la Cernavodă n-ați deschis gura. Nu mai băgați frica în oameni . Îi îmbolnăviți de depresie și de dependență de frică. Și uite așa se vor uita după presă ca după sedative. Massmedia e sursă de informații dar și de nevroza. Eu nu zic să dați numai vești bune, dar nici să îmbolnăviți oamenii.

  11. REVIN : TARA LUI CIOLACU, CIUCA , NICUSOR / LA TRECUTU-TI MARE /VAI DE VIITOR !!!

  12. Partid de „excroci” și țepari de înaltă clasă. Dau de gândit intențiile lor, cum a făcut sinistrul Virgil Popescu o liberalizare de „notorietate”. Drept mulțumire va primi sa mai apere interese la Brucsel un nou mandat, de europarlamentar. Interesele cui? el stie, după ce-a pus lacăt, a trimis în șomaj și a falimentat la ordine de afară. Anii 90 cu repetiție prin 2020-2030.

  13. Sunt sute de articole în presa internațională care ne spun că e k tehnologie care presupune riscuri mari pentru mediu, că nu e rentabilă economic, cu 3 mild de euro faci reactoarele 3 și 4 care este o tehnologie sigură, asta e afacerea lui Virgil și Burduja care au făcut miliarde de euro profit pentru firmele de partid din energie cum ar fi tinmar

  14. Americanii nu a fac pentru cave prea scumpa si nesigura dar noi, ca prostii, ne inghesuim sa o facem, pe bani imprumutati. De ce nu au investit americanii? O faceau ei pe banii lor si isi recuperau banii in timp. Ce sunt prosti? Suntem noi. Siktir!

  15. e ploaie cu fizicieni atomisti experimentatzi, educatzi, responsabilizatzi in Romanica…
    se gasesc pe toate drumurile oameni cu asemenea calitatzi..
    doi la gramada din Obor…
    de aici se vede cit de paralel cu realitatea e acesr Burduja…fiul unui Hotz…
    se vrea si asta mostenitorul romanilor dezmostenitzi

  16. O escrocherie, cu jumătate din banii aceştia se terminau celelalte 2 reactoare de la Cernavodă, mult mai eficiente şi de 4 ori mai puternice. Din nou cumpărăm pe bani foarte mulți eşecurile tehnice ale americanilor. Aşa sunt slugoii.
    Iar Burduja ar trebui să scrie istorie de la puşcărie!

  17. Centralele nucleare mici sunt nerentabile peste tot in lume. Ele functzioneaza experimental in lume pentru a se dezvolta shi a devenit mari shi rentabile.

  18. Burduja este contaminat de catre americani!
    Peroreaza despre 10 si 100 de unitati, dispersate in toata tara !
    Pur si simplu, si-a bagat in cap propria utopie, din care, nu cred ca va mai iesi.
    Sper sa-l calmeze cineva, desigur pasnic!

  19. Nemernicia asta e mai rea pentru Romania decat afacerea Rosia Montana.

  20. Termocentrala de la Cernavoda a fost facuta cu una din cele mai sigure tehnologii in domeniul nuclear, pe cand NuScale foloseste tehnologie experimentala. Costul pe MW putere instalata este muuult mai mic la Cernavoda decat la NuScale. La Cernavoda se poate folosi uraniu nativ extras din Romania, pe cand NuScale necesita uraniu imbogatit, cu import din Rusia.

  21. am comentat acum nici 4-5 zile, ca firma americana care are proiectele astea e cam in rahat cu finantele in SUA, ca acolo pretul unui reactor s-a dublat… si ca in rromanica e posibil ca „proiectul” sa sara de 9 miliarde… 450MW la aproape cat i-a costat pe turci sa construiasca un reactor de 700+ cu RosAtom. Da e o vorba la rromani, „Prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul”… de aia rromanii au autostrada de 2 miliarde de euro de la Bechtel… a da… am uitat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.