De ce nu a cerut Tudorel Toader revocarea lui Kovesi și Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat luni seară decizia de nu cere revocarea din funcția a procurorul general Augustin Lazăr și șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în pofida raportului critic pe care l-a făcut după decizia CCR care a sesizat un conflict juridic de natură constituțională pe dosarul ce investiga emiterea OUG 13. Toader a precizat că au existat de-a lungul timpului conflicte de natură constituțională mai grave, însă niciodată nu s-au aplicat sancțiuni.

„În prima zi de mandat ca ministru al Justiției am avut onoarea ca prim-ministrul să mă solicite să reprezint guvernul în fața CCR, pledând pentru existența unui conflict juridic de natură constituțională, pentru faptul că respectivul conflict a fost declanșat de către procurori prin ancheta cu privire la circumstanțele adoptării OUG 13. Dacă eu am pledat în fața Curții, dacă decizia Curții a fost în sensul susținerilor mele, evident că eu ca jurist, ca fost judecător, apreciez consistența argumentelor care au stat la baza deciziei.

Din păcate, nu este prima dată când o putere intră în zona de competență legală, constituțională a altei puteri. Poate a fost și mai grav. Nu am putea să mă declar încântat, dar perioada în care am fost judecător la CCR a fost perioada în care s-au adus în fața Curții cele mai multe astfel de momente. Curtea din care făceam si eu parte a dat aceleași trei direcții: a constatat conflictul, a dat cauza și a dat direcția pentru a nu se mai întâmpla. Niciodata nu s-a recurs la alte pedepse, altele decat remediile pentru a se preveni pe viitor”, a afirmat Tudorel Toader la Antena 3.

Întrebat dacă este corect să nu se aplice sancțiuni în cazul în care Constituția a fost încălcată, Tudorel Toader a replicat: „Dacă vreți un răspuns simplu: da. Și îl dezvolt, să nu fiu supus unor interpretări diferite: pentru că la rândul ei Constituția a suferit în cei 25 de ani de existență numeroase clarificări, dezlegări, interpretări”.

De asemenea, conflictele juridice de natură constituțională nu se nasc niciodată între persoanele fizice, ci numai între autorități, iar Curtea Constituțională „nu aplică sancțiuni, nu judecă oameni, fapte, persoane, ca să stabilească formele răspunderii”, a adăugat ministrul Justiției.

Ministrul Justiţiei a mai anunţat, luni seară, la Antena 3, că va dispune un audit extern la Parchetul instanţei supreme, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru a analiza activitatea procurorilor.

Totodată, Tudorel Toader, a precizat luni seară, că nu va impune celebrul prag la infracțiunea de abuz în serviciu.

„Nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, ştiu bine şi considerentele”, a precizat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.