De ce operațiunea din Gaza nu poate fi oprită

Benjamin Netanyahu le-a transmis militarilor israelieni care luptă în Gaza ”să nu se oprească” din misiunea lor de a distruge organizația Hamas. Mesajul transmis marți de premierul israelian vine după ce, pe 23 decembrie, președintele Statelor Unite le-a spus jurnaliștilor că nu i-a cerut liderului de la Tel Aviv să înceteze operațiunea militară. ”Am avut o discuție lungă cu Netanyahu și a fost o conversație privată”. ”Nu am cerut o încetare a focului”, a spus Joe Biden.

Benjamin Netanyahu este sub presiunea protestelor conduse de rudele ostaticilor Hamas care se află încă în Fâșia Gaza. Ei îi reproșează premierului că nu face suficient pentru obținerea unei a doua încetări a focului și eliberarea acestor ostatici, circa 130 la număr.

 

În urmă cu două zile, guvernul Egiptului a propus cel mai închegat plan de pace pentru Gaza de la izbucnirea conflictului, la începutul lunii octombrie. Planul prevede retragerea armatei israeliene din Gaza și trecerea enclavei sub o conducere palestiniană unificată Hamas-Fatah. Planul egiptean prevede și eliberarea tuturor ostaticilor luați de Hamas în schimbul unui număr negociat de palestinieni aflați în închisorile israeliene. Schimbul ar urma să se facă în timpul unei încetări a focului de cel puțin zece zile.

Premierul Netanyahu prezentat propriul sau plan pentru Gaza într-un editorial publicat de The Wall Street Journal. Netanyahu vede trei etape: 1. Distrugerea totală a Hamas; 3. Demilitarizarea Fâșiei Gaza; 3. Deradicalizarea Fâșiei Gaza. Planul guvernului israelian respinge total propunerea egipteană și se opune și apelurilor administrației SUA ca Fâșia Gaza să fie trecută sub administrația Autorității Palestiniene, dominată de gruparea moderată Fatah. ”Așteptările ca Autoritatea Palestiniană să demilitarizeze Gaza sunt iluzorii. AP finanțează și glorifică terorismul în Cisiordania și îi învață pe copiii palestinieni să distrugă Israelul. Nu a arătat că are capacitatea și dorința de a demilitariza Gaza. Nu a reușit să facă asta nici înainte de 2007, când Hamas s-a instalat în Gaza, și nu a reușit să facă asta nici în teritoriile pe care le controlează acum. Israelul va trebui să-și asume responsabilitatea securității în Gaza în viitorul apropiat”, a scris Netanyahu.

Premierul israelian s-a folosit în argumentația sa de îngrijorările americane privind Iranul, subliniind că Hamas este ”un interpus al Iranului”. Editorialul semnat de Netanyahu a fost publicat la scurt timp după ce un general al Gărzilor Revoluționare Iraniene a fost ucis în urma unui atac al aviației israeliene la periferia Damascului. ”În primul rând, Hamas este un interpus al Iranului și trebuie distrus. SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și multe alte țări susțin intenția Israelului de a distruge gruparea teroristă. Pentru a îndeplini acest obiectiv trebuie distruse capabilitățile sale și trebuie să înceteze regimul politic al Hamas din Gaza. De aceea distrugerea Hamas este singurul răspuns proporțional necesar pentru a împiedica repetarea unor atrocități asemănătoare. Orice reacție mai blândă garantează continuarea războiului și a băii de sânge”.

”Odată ce Hamas va fi distrus, Gaza va fi demilitarizată și societatea palestiniană va începe un proces de deradicalizare, Gaza va putea fi reclădită și perspectivele păcii in Orientul Mijlociu vor putea deveni realitate”, a scris Netanyahu.

 

Într-un articol publicat de UnHerd, strategul american Edward Luttwak explică de ce Israelul nu poate accepta acum o încetare a focului.

”În timpul războaielor lor din Vietnam, Afganistan și Irak, liderii și generalii americani nu au putut defini ce înseamnă victoria. Spre deosebire, Hamas are o imagine clară a victoriei. Acum că a demonstrat că descurajarea israeliană nu are efect, gruparea teroristă insistă că nu va mai accepta eliberarea ostaticilor în schimbul unor încetări ale focului, ci doar în schimbul încetării totale a ofensivei israeliene, ceea ce ar lăsa Hamas la conducere în Gaza.

Ce ar presupune asta? Pe termen scurt, înseamnă ca Hamas să aibă acces la milioanele de dolari care vin din țările vestice și la miliardele care vin din Qatar, Kuweit și din alte țări bogate în petrol. Aceste fonduri sunt destinate reconstrucției civile și satisfacerii nevoilor umanitare, însă Hamas le va folosi pentru refacerea rețelei de tuneluri, pentru pregătirea militara, pentru propagandă și organizațiile sale politice din Gaza și din alte părți.

Motivul pentru care va face asta este simplu: Hamas nu a pretins niciodată că luptă pentru bunăstarea populației din Gaza sau pentru cauza națională palestiniană, Hamas slujește islamul global – Umma – care respinge naționalismele și proclamă supremația asupra celorlalte religii. Cu alte cuvinte, Hamas nu acceptă vreo responsabilitate pentru cei morți și răniți în război și nici pentru reconstrucția Gazei.

De aceea, în cazul unei încetări permanente a focului, Hamas poate începe să pregătească următorul atac surpriză. Dacă cineva din Gaza se va opune, Hamas va acționa la fel ca în trecut, împușcându-i în fața mulțimii.

Cu toate acestea, ignorând acest scenariu inevitabil, o serie de generali în retragere și, într-un moment de neatenție, chiar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au cerut Israelului să își reducă bombardamentele și chiar toate atacurile, pentru a obține susținerea populației din Gaza. Însă această formulă a dat greș în Vietnam, Irak și Afganistan: nu poți câștiga susținerea unei populații dominate de extremiști brutali.

Pentru israelieni lucrurile sunt însă clare: pentru că Hamas își definește foarte clar termenii victoriei, și israelienii o fac la fel. Hamas, ONU și o mulțime de americani și britanici fără studii cer o ”încetare totală a ofensivei”, ceea ce ar însemna o înfrângere totală pentru Israel. Continuarea războiului sine die este precondiția esențială a victoriei.

Din acest punct de vedere, puține s-au schimbat față de 1948: israelienii trebuie să continue lupta fără sprijinul SUA. Imediat ce a început primul dintre războaiele Israelului, pe 15 mai 1948, SUA și Marea Britanie, pe atunci actorul dominant în Orientul Mijlociu, au impus un embargo total al armelor pentru toate părțile beligerante. Asta a favorizat armatele arabe, care aveau deja arme furnizate de britanici, mitraliere, artilerie și chiar avioane și tancuri, în timp ce israelienii aveau doar puști și mitraliere. Scopul Departamentului de Stat și al Foreign Office era ca proaspăt proclamatul Stat Israel să fie înfrânt cât mai repede, pentru a facilita menținerea stabilității dominației britanice în regiune.

Însă atunci s-a întâmplat ceva neașteptat: evreii au început să câștige. Drept urmare, britanicii au trebuit să pună capăt războiului pentru a-și salva aliații arabi. Iar Londra a găsit remediul necesar, susținută de obedientul Departament de Stat de la Washington: pe 11 iunie 1948, Consiliul de Securitate ONU a impus o încetare totală a focului, după 26 de zile de luptă. Daca israelienii nu ar fi reluat ostilitățile pe 9 iulie, Israelul nu ar fi fost un stat viabil.

Acesta a rămas modelul tuturor rezoluțiilor ONU din regiune: imediat ce Israelul lansează contraofensive și începe să câștige, Adunarea Generală ONU cere încetarea imediată a focului și face presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru a ordona încetarea focului.

Însă acum Israelul este mai puternic, o putere militară mai autosuficientă. Cu siguranță că SUA pot să descurajeze Hezbollahul și să-i învingă pe hutiții din Yemen care atacă navele în Marea Roșie. Însă doar Israelul poate să incapaciteze organizația Hamas, luptând pe fiecare strada și în fiecare tunel din Fâșia Gaza.

Administrația Biden le-a cerut israelienilor să se grăbească cu operațiunea lor, să nu mai prelungească suferința celor din Gaza. La fel de argumentat, administrația Biden le-a cerut israelienilor să folosească mai puțin bombardamentele aeriene și de artilerie și să apeleze mai mult la infanterie, pentru a reduce numărul victimelor civile. Însă asta ar presupune creșterea numărului de victime în rândul armatei israeliene.

Pentru că liderii din Israel și SUA știu asta și pentru că se respectă reciproc, avem parte acum de un proces de acomodare la poziția celuilalt de la o zi la alta. Însă realitatea inevitabilă este că Israelul nu poate pune capăt ofensivei și nici nu poate accepta încetarea focului în schimbul ostaticilor.

Dimpotrivă, forțele israeliene trebuie să continue până la curățarea fiecărui subsol și a fiecărui tunel și până când structura militară a Hamas va fi redusă în mod drastic. Capturarea a liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, nu este un obiectiv realist – este foarte probabil ca acesta să scape din Gaza cu ajutorul beduinilor din Sinai și să ajungă într-un apartament de cinci stele din Doha, alături de alți lideri Hamas. Deși este un element esențial, distrugerea capacității militare a Hamas nu poate fi condiția suficientă pentru pace în Gaza. Dar, dacă Hamas nu va mai putea supune populația din Gaza unui război perpetuu, aceasta ar putea fi totuși o victorie.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

39 de Comentarii

 1. ,,De ce operațiunea din Gaza nu poate fi oprită ?,,
  Pentru ca Ysrael are sprijinul neconditionat al criminalilor lumii SUA ,care l-a inarmat pana-n dinti ,si obstructioneaza orice solutie de pace la ONU .
  PRESEDINTELE ERDOGAN a explicat clar ca HAMAS nu sunt teroristi ci doar bratul armat al palestinienilor ,care-si apara IN FATA TERORISTI8LOR SI OCUPANTILOR EVREI ,ce=a mai ramas din tara numita candva ,PALESTINA !

 2. Oare ce-ar Zice Li🌈icii și sclaveții din UE dacă Rușii ar lua exemplu de la Bubico ?
  măRog…😜
  [°°°RumBurKaK-trolaK UrKaK-RumBurKaK°°°]

 3. @C.Boscu
  Dar cum ai vrea dumneata sa se comporte SUA fata de Israel, cand conducerea SUA si finantele SUA sunt dominate de jidani? SUA este de facto sub ocupatie jidaneasca oculta.

 4. @ mistheaux- pana când trebuie sa stau cu ochii pe ziua de 27? Oare, pot prelungit termenul pana în 31 când e ziua de naștere a surorii mamei mele? De azi noapte, de la ora 12, am fost cuprins de o febra pe care nu mi-o pot explica. O fi febra Aur-ului sau cea a misterelor iluminatilor cu leduri? Am înțeles ca lebădă neagra a îmbătrânit și acum e alba, iar Frăția Babilonului a forțat cetățenii sa studieze Țiganiada și 1001 de nopți reptiliene în prezenta unor chipuri cu cipuri implantate în zona zoster. Poate ca uneori și profeții greșesc, dar greșeală lor e scuzabil. La un IQ de peste 145,volumul de informații procesat fiind imens mai poți da și rateuri cu mult, mult fum produs de petarde.
  PS. Sâmbăta am ars un morman de deseuri organice și am fost amendat de către zgarda de mediu cu 500 de lei. Cică am contribuit la zadarnicirea combaterii emisiilor de carbon. Oare cei care poluează spiritul și sufletul se supune acelorași legi? Nu de alta, dar am un vecin care ma bate zi de zi la cap ca din cauza încălzirii globale acoperișul blocului ar fi început sa se topească și apa sa se infiltreze în apartamentele de la etajul patru in format invizibil. Nu uitați. Dacă nu stați cu ochii pe ziua de 27 nici nu știți ce pierdeți.
  PS. Recunosc ca mistheaux e special. Dar uneori și cei cu pensii speciale pot fi mai putini speciali. Și știți de ce? Fiindcă pensia nu au obtinut-o pe principiul contributivitatii, ci pe cel al statutului conferit de un IQ mai mare decât media celui mai mic component al echipei naționale de pescari și vânători sportivi nesportiv.
  Și, totusi e bine sa fim optimiști. Mai e pana la ora 12 de la miezul nopții. Pana atunci sa auzim de bine și sa fim optimiști, fiindcă optimistul nu vrea sa vadă jumătatea goala a paharului din decenta, bun simt și respect fata de goliciunea care îți stimulează imaginația și nu o inhiba.

 5. strategul ‘american’ iudeu,Edward Luttwak nascut din pacate in Romania se teme de sinagoga ca iar ar lua-o prin balarii cu Rusia si Putin;in analize este un kristoi mai itic:)))habar nu are de nimic,dar fabuleaza,caracteristic
  Disparitia Hamas este dorita in special de tarile arabe,Hamas fiind un pion al Iranului
  intrebare:ce are Iranul ayatolahilor cu Israel de impartit, fiind in alta zona geopolitica?
  Iranul cand doarme si viseaza se vede Imperiul Persan;asa ceva nu se mai poate ,cum nu se mai poate in cazul Imperiului Tarist

 6. strategul ‘american’ iudeu,Edward Luttwak nascut din pacate in Romania se teme de sinagoga ca iar ar lua-o prin balarii cu Rusia si Putin;in analize este un kristoi mai itic:)))habar nu are de nimic,dar fabuleaza,caracteristic
  Disparitia Hamas este dorita in special de tarile arabe,Hamas fiind un pion al Iranului
  intrebare:ce are Iranul ayatolahilor cu Israel de impartit, fiind in alta zona geopolitica?
  Iranul cand doarme si viseaza se vede Imperiul Persan;asa ceva nu se mai poate ,cum nu se mai poate in cazul Imperiului Tarist
  o intrebare; stie rabbi lipman sau luttwak ca ‘ miliardele care vin din Qatar, Kuweit și din alte țări bogate în petrol’o aiureala propagandistica,,sunt doar milioane si foarte controlate de cine trebuie,inclusiv de ONU prin comisii peste comisii

 7. au simtit sange de goyim:
  -atacă frenetic.

  (sa spunem asa:
  -e cum v-ati luptat voi cu Covid)

 8. Dupa Gaza urmeza aceeasi „solutie si pentru Cisjordania El Fatahului. Armata care protejeaza si incurajeza colonistii evrei instalati acolo abia asteapta sa treaca pe fata la razboi sfant.

 9. Daca Israelul s-ar opri acum, ar face cea mai mare prostie. Le-ar da astfel posibilitatea HAMAS sa se refaca si sa produca ulterior surpize si mai mari decat cea din 7 Oct.
  Gaza trebuie desfiintata, cum au facut si romanii cu Cartagina. Cu dementii si criminalii aceea nu exista cale de intelegre si convietuire. Netaniahu stie bine ce vrea. Bravo lui!……[Rumburak]

 10. Pentru Boscu și Marius ,unul prost ca noaptea,primul,altul,al doilea ,deștept de bubuie.Pentru marius îmi pun demnitatea de om și-l întreb:ce caută aici,și de ce-și bate joc de inteligenta,reală,a dânsului?.Nu spun sa nu fie el însuși,dar răutatea funciară,extremistă, condamnabilă,absolut criminală,nu fac casa buna cu mintea acestui om.Decat daca toate sunt aparențe magice din infern,încât rațiunea umană încă nu a ajuns sa poate explica ,fără rest ce e cu acest personaj straniu,pe nume marius.marius ,daca joci teatru ieftin , atunci îmi permit să spun despre mama ta că este vinovată de faptul că nu te-a zugrumat când te-a dat(presupunând că dânsa ar fi avut semne că a dat un avorton apocaliptic,în același sens cu mama lui Hitler care,nu se poate sa nu fi avut în presentiment atunci când la fătat pe Hitler,și prin urmare să-l fi sugrumat imediat).Marius ,nu te văd bine,daca te prefaci si-ti sticlesc ochii la argintii mânjiți cu sânge a celor ce te îmbie să fii Iudă.Revin:dobitoci,știți ce sa întâmplat la 7 octombrie,anul acesta?

 11. Ce spune Bibi este 100% logic. In urma cu cativa ani, hamas a tras cateva sute de rachete pe care israelul le-a facut artificii. Ce s-a intamplat apoi? Hamas a tras mai multe si a atacat la sol. Toti ‘pacifistii’, care fac israelul si pe bibi in toate felurile, pot garanta ca hamas se va schimba? Pot garanta ca hamas nu va mai ucide? Nu pot. De fapt nici nu sunt ‘pacifisti’, sunt propagandisti. Bibi face exact ce trebuie, iar strigatele lor sunt exact dovada ca asta trebuie facut. Si asta ar trebui sa faca si europenii cu toti arabii propasiti aici, ciocu’ mic sau inapoi in tarile voastre. Pentru ca asta fac arabii cu un european care ar fi intr-o tara araba care ar ‘protesta’ impotriva hamas, fara sa discute. Ar lua una peste bot europeanul in secunda 0. Comentariile facute de unii, contra israelului sunt propaganda pura hamas. SRI-ul ar trebui sa se implice si sa ii gaseasca.

 12. @Gaza-Israel, razboi care-pe-care
  Multi vad dar putini pricep. Hamas este o creatie a MOSAD si CIA ca o contrapondere la OEP a defunctului Yaser Arafat. Tunelurile HAMAS din Gaza ar fi fost imposibil de construit fara ajutorul tacit al Israel. Scopul real al acestui conflict este genocidul deja declarat al populatiei civile din Gaza sau alungarea lor in Europa si ocuparea intregului teritoriu al Gaza de catre Israel. HAMAS a oferit pretextul pentru atacarea Gaza, executand ordinul venit din Israel, care de altfel a ajutat si deschis complet calea pentru HAMAS la realizarea acestui scenariu. Pun pariu ca toti liderii lumii cunosc acest adevar, dar sunt cumparati cu totii de banii camatarilor sionisti si joaca tetru in fata lumii mimand lupta pentru pace. In acest timp Israel isi continua netulburat genocidul in vederea purificarii etnice si a depopularii complete a Gaza de etnicii palestinieni. Greselile se platesc scump, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Greseala mortala a palestinienilor este ca ei au acceptat formarea pe teritoriul lor a unui stat format din venetici nomazi impostori care se pretindeau semiti. Majoritatea lor erau khazari care au fost racolati din diferite tari de catre mafia camatarilor sionisti rezidenti in SUA.

 13. @ Ghita –
  A apărut, sub egida ” SRI” Guitatul Carpatilor”, revista de arte martiale, stiinta oculta și literatura suburbana. De la analize pe text ai trecut la psihanaliza. Apreciez deschiderea obloanele pravaliei domniei tale globaliste și promit sa nu-i trec pragul din respect fata de convingerile mele. În viata nu toți suntem asemeni ție, capabili sa guitam la comanda sau sub amenințarea cuțitelor lungi. Mai sunt unii care vad adevarata realitate și se manifesta fără condiționări. E dreptul fiecăruia sa aibă atitudini sau convingeri. Dacă latura Lgbtiqista a securității e convinsa ca are genul fluid și ca sexul feminin ii conferă maximul de avantaj din calitatea de prostituata de serviciu a SUA, UE, Ucraina și altor natiuni în spațiul public nu e dreptul ei sa se manifeste fiindcă datoria ei este de a apara interasele tarii și nu ale celor care-i oferă bani și placeri cu nemiluita.
  PS. Se vede ca ai trecut printr-o trauma în preajma Ignatului și ca prin ceea ce postezi îți arăți recunostiinta fata de cei care nu te-au sacrificat. Dat fiind ca scopul scuza mijloacele, nu dorim sa spunem mai multe.

 14. Daca RUSIA s-ar opri acum, ar face cea mai mare prostie. Le-ar da astfel posibilitatea Urcacilor sa se refaca si sa produca ulterior surpRize si mai mari. CUM AU FĂCUT DUPĂ ACORDURILE Minsk („garantate” de Franța & Germania…măRog…😜).
  Urcaca trebuie desfiintata, cum au facut si romanii cu Cartagina. Cu dementii si criminalii aceIa nu exista cale de intelegre si convietuire. PUTIN stie bine ce vrea. Bravo lui!……[°°°°°°°[°°°Rumburak-trolaK UrKaK-RumBurKaK°°°]]

 15. Israel desfășoară o acțiune de deratizare a tunelurilor din Gaza.
  Sloganul Eliberați Palestina are o conotație: exterminati Hamas. De frică, palestinienii nu dezvoltă subiectul…

 16. @marius-am folosit ,imatur,un limbaj cu invective mult prea depalasate si rautacioase la adresa dumintale.Daca ma poti ierta,ti-as fi dator infinit mai mult decat grozavia exprimata in acuzele mele la adresa dumitale.O seara frumoasa!

 17. 1-,,HAMAS este o creatie a MOSAD-CIA”.
  Asa o fi, dupa cum multi dintre forumisti au fost creati de parinti cu bun simt si patrioti romani, dar au devenit marlani si lingai ai Putinantropului Antropoid.
  2-,,Tunelurile ar fi fost imposibil de construit fara ajutorul tacit al Israelului”.
  Dar de ce nu cu ajutorul si finantarea Iranului si cu complicitatea si efortul cetatenilor aia ,,pasnici” palestinieni? Nu prea cred ca aia de la spitalele din Gaza nu stiau ca gurile de intrare sunt in camera cu varza si muraturi si ca sunt cuplati la curent la tablourile lor electrice.
  Cum sa crezi ca evreii i-au ajutat pe hamesiti sa sape tuneluri, adica sa-si bata singuri cuie in talpa? Ar fi fost o chestie care daca s-ar fi aflat, ar fi iesit un macel in Israel cu cei vinovati.
  DELIREZI STIMABILE……[Rumburak]

 18. Santeti nebuni cum să oprești așa bijuterie de operațiune pentru acapararea tuturor teritoriilor sub regiul sioniștilor care vor sa mute capitala la Jerusalem,8n delirul lor mistic și să reconstruiască templul,și pentru care asta.i unicul motiv al capcanei întinse palestinienilor prin Hamas finanțat tot de ei.

 19. „Scopul Departamentului de Stat și al Foreign Office era ca proaspăt proclamatul Stat Israel să fie înfrînt cît mai repede, pentru a facilita menținerea stabilității dominației britanice în regiune”?
  MINCIUNI TIKIATE SFRUNTATE, menite să acopere adevărul!
  Luttwak = o ‘lă mincinoasă, tikiată ca toți cei care controlează establishment-u’ și dau de 110 ani direcții Departamentului de Stat de la Vașin’ton……[Rumburak]

 20. „Analiză”!?! Nimic nu justifică asasinarea in masă a femeilor și copiilor.”Marea resetare”+ ” autoapărarea” fac un râu imens in primul rând evreilor . Omenirea devine ” anti”….

 21. @@Transumanu: Aiureli aiuritoare
  Este clar ca nu te ajuta deloc capul sa intelegi. Gaza era inconjurata cu garduri inalte prevazute cu sarma ghimpata si cu sisteme de supraveghere sofisticate, astfel ca nici soarecele nu putea sa treaca neobservat de armata israeliana. Si vii dumeata si zici ca i-au ajutat iranienii sa construiasca tuneluri? Cat de prost poate sa fie cineva pentru a sustine asemenea aberatii? Nici ajutoarele alimentare sau medicale nu trec azi in Gaza fara voia Israelului si totusi un dobitoc sustine ca au trimis iranienii materiale de constructii si utilaje ca sa construiasca palestinienii tunele pe sub nasul israelienilor care supravegheau zona cu cele mai avansate mijloace electronice.La acestea Israelul mai adaugau trupele armatei, informatiile de la MOSAD si gardurile inalte de ghetou. Nu stiu cine esti, dar cu siguranta te tragi dintr-un neam de imbecili congenitali, un neam cu grave tare genetice.

 22. @Rumburak
  Tu ar trebui sa te numesti rrom-borac. Dar nu te condamn pentru tampeniile pe care le sustii, ai dreptul la opinie iar eu am dreptul sa te taxez pentru imbecilitatile pe care le debitezi. Un sfat:serge-ti intai casul de la gura (sau mucii de la nas, dupa varsta) inainte sa te avanti in comentarii despre situatii internationale complicate.

 23. @Cotidianul –
  DE CE NU-MI DAI DAI DREPTUL LA REPLICA ,de la 07.52 – IMPOTRIVA (editat) Ghita care m-a insultat ???
  numai (editat) Ghita are drepturi la ziarulo d-lui RATIU ?

 24. @C.Boscu-mi-am cerut scuze fata marius aseara.Sper sa ma ierte!Imi cer scuze si fata de dumneata!M-am enervat peste masura citind acele lucruri pe care le-ati scris.Insa dreptul la opinie il are orice om de pe planeta!Imi cer ,iarasi iertare.Daca imi poti spune pe ce te bazezi cand ironizezi pe evrei si pe americani?Fara ei pe lumea asta,am putea trai in tihna?Si daca poti sa-mi spui(e rugaminte;ce sa intamplat 0e 7 oct.a.c.?)

 25. Cu parere de rau , iudeii au deja pierdut razboiul ! 🙁
  Mai multe in 23 ianurie 🙁 !

  -> „NINGE PE FED!” ❤️❤️❤️
  (chestia cu furtul banilor rusilor din bancile vestice, va fi precum proorocita: CASTASTROFALA DOLLAR-ului ! )

 26. „Transumanu spune:
  27 DEC. 2023 LA 18:08”
  Te-ai trezist acum, recent ? 😀
  Se ante-stia inca din TAMAN-> „7 octombrie ora 19:02 -si- 19:07” 🙂

  VEZI:
  „facocerul (…continuare !) spune:
  07 OCT. 2023 LA 19:02
  „solutia finala” aplicata palestinienilor … acum in „razboi” MOTIVATA MORALA 😉 !
  DESIGUR ! [o tara atomica stiu si iranienii ca nu de invins !] 😀
  PUNEM PARIU ca orice-ar face evreii (SHALOM!) de acum NU VA FI CONSIDERAT
  GENOCID ?
  AUD ? ! 😀”

  VEZI SI:
  „Spinoza the 13-th spune:
  07 OCT. 2023 LA 19:07
  NU cred ca Netanyahu se va avanta intr-un GENOCID anti-palestinain acum ca-i in CRIZAN POLITICA si crede ca :
  v-a fi scutit-motivat de orice EXAGERARE, prin atacul „neprovocat?” al terroristilor palestinieni … ?
  Sau , o va face ? Cu premeditare ?
  DE CE ACUM ? TPTUSI ! Si de ce nu anti-cipa moSSad-ul tot tambalaul daca nu e … spontan la palestinieni ? MDA !
  IQ=?
  SHALOM !”

  =GENOCID ! 😐

 27. Ce au in comun friendly fireul armatei isreliene impotiva a sute de civili si faptul ca conducerea hamas se adaposteste tocmai in Quatar? Mishteaux?

 28. „07 OCT. 2023 LA 19:02
  „solutia finala” aplicata palestinienilor [ … ]
  PUNEM PARIU ca orice-ar face evreii (SHALOM!) de acum NU VA FI CONSIDERAT
  GENOCID ?”

  Intrebarea e … a cata parte din MOSSAD stia teleologia(=GENOCID_premeditat🤣) actiunii din 7 oct. ?
  (majoritatea MOSSAD-ului e contra lui Byby …deci ? 😛 )

  E mega straniu cum … MISHTEUAX …stia inca din prima zi (desi cred ca MOSSAD-ul stia dinainte ! 😉 ) = din 7 octombrie !
  ca va urma un GENOGID
  al palestinienilor …un fel de … „solutie finala” HAHAHA !

  Totusi …unii inca cred ca mishteaux vorbeste „la nimereala” … cati stiau insa PUNCTUAL PRECUM ANTE-STIA el
  ca GENOCIDUL va urma …cum decurege azi ? 😉

  In 7 octombrie … doar prophetii erau siguri ca va urma un GENOCID la filisteni … etc. !

  SHALOM ! -> Byby e … OUT ! 🙁

 29. „Intrebare nevinovata spune:
  28 DEC. 2023 LA 14:13
  Ce au in comun friendly fireul armatei isreliene impotiva a sute de civili si faptul ca conducerea hamas se adaposteste tocmai in Quatar? Mishteaux?”

  INVATATURILE … TALMUDICE ! ❤️❤️❤️

  (nu glumesc 🙁 si mahomedanii-si au RADACINILE-N TALMUD ! 🙁 nu doar crestinii 🙂 ! „pricepi?”)

  IQ=?
  😉

 30. @MISHTEAUX 🙂 ❤️ tu nu glumeai , tu ca mereu -> ANTE-STIAI ! 🤐❤️🤐
  „PUNEM PARIU ca orice-ar face evreii (SHALOM!) de acum NU VA FI CONSIDERAT GENOCID ?”:”07 OCT. 2023 LA 19:02″
  GENOCID ?

  „„facocerul (…continuare !) spune:
  07 OCT. 2023 LA 19:02
  „solutia finala” aplicata palestinienilor … acum in „razboi” MOTIVATA MORALA 😉 !
  DESIGUR ! [o tara atomica stiu si iranienii ca nu de invins !] 😀
  PUNEM PARIU ca orice-ar face evreii (SHALOM!) de acum NU VA FI CONSIDERAT
  GENOCID ?
  AUD ? ! 😀””

  🤞🤞🤞❤️🤐 nu pariati contra unui prophet … pentru ca e cineva care DEJA cunoaste ce inca nu s-a intamplat !
  [PS: orice om RELIGIOS care crede in BIBLIE crede si in PROPHETI … nu-i exclus ca sa-i mai avem printre noi (Q*) si azi !]

 31. Esti STRANIU-MISTERIOS !
  Pe langa muuuuuuuuuuulte altele strashnik pre-zise dinainte
  hopp si
  „Mi-e frica de …POGROAME!”
  ante-prorocit PR-ului mondial al Israelului in lume, dupa „faza de care nu stia MOSSAD-ul ca urma in 7 , stia doar un investitor pe bursa ideica 😉 IUDEU si el !”
  in plus ca cireasa de pe subtila pre-informatie 😉 si :
  prezisul GENOCID, „solutia finala” la filisteni … TAMAN 😮 … in 7 octombrie !
  De parca un DUMNEZEU oarecare ti-ar fi zis ca vor murii zeci de mii de CIVILI filisteni ! 😐
  😀 😀 😀
  SHALOM ! I LOVE ISRAEL ! ❤️❤️❤️

 32. dupa aluziile si implicatiile informational colaterale :
  _____________________
  Inca li se mai vede PENTAGON-ului (CIA e parte integranta in, deci inclusa!) … li se mai vede-n carti ? 🙁
  MDA !
  Trisstese !
  🙁

 33. Evreu cu radacini in Portugalia … strabunici din partea mamei !
  De ce intrebai ?
  N-ai priceput -> „pricepi?” !
  Judeca la un nivel semantic mai profund textul ! 🤦‍♂️
  Prea le iei … mot à mot 😐 = Nu sti „ce-si-cum” !

 34. Daca ti-as spune cat de adanc, abisal de adanc, e si UE-aua in „solutia finala” din GZA, amestecata, prin Ursula von der Layen, nu m-ai crede desi ai macar putea medita: de ce (ATENTIE:) „cei din spatele lui URSULA, cei care-o ajuta sa tina secret „contractele pandemiei” au pusa peste hotararea consiliului UE sa-i dea un „CEC IN ALB” atunci cand inca „nu se stia” despre ce va urma in GAZA 😉
  ai zice ca eurpenii o fac pentru … hidrocarburile din zona … acum taiati de la NORDSTREAM-ul rusesc !

  ‘S chestii murdare si ai fi sincer mirat sa sti ce-i in spatele „POGROAMELOR” 🙁
  e ultima datorie a statului ISRAEL platita … LONDREI („pricepi?”) , „CITY”-ului ! 😐

  Cu siguranta nu-s de zis prophetic (pentru ca vor avea urmari, anticipate deja 🙁 ) pe fituika …

  SHALOM !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.