De ce plățile la nunți și botezuri sunt mai speciale

De la începutul acestei luni a intrat în vigoare prevederea care permite proprietarilor de localuri să primească mai mult de 10.000 de lei cash, pe zi, de la o persoană fizică, pentru organizarea de nunți și botezuri.

„Organizatorii de nunţi şi botezuri, pentru operaţiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligaţiilor lor fiscale, în cazul în care aceştia prezintă organului fiscal informaţii din care rezultă că încasările de la persoane fizice generate de organizarea de astfel de evenimente depăşesc plafonul, aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel stabilit la art.4 (10.000 de lei, n.r.)”, se spune în actul normativ aprobat recent de către Guvern.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș a ținut să răspundă criticilor acestei ordonanțe susținând că este o reparație la legea care interzice oricărui comerciant să încaseze mai mult de 10.000 de lei cash de la persoanele fizice. “În 2015, guvernul Ponta a propus şi Parlamentul a aprobat o lege (70/2015) care interzice oricărui comerciant, printre altele, să încaseze mai mult de 5000 de lei cash (de fapt 10.000 de lei, n.r.) de la persoane fizice. Măsura era menită să combată evaziunea. Numai că, în anumite cazuri, legea pur şi simplu nu putea fi respectată de către cei care vroiau să declare ce câştigă. Un exemplu: reastaurantele sau saloanele de nunţi/botezuri”, a scris Biriș pe contul său de Facebook.

Mai departe oficialul de la Finanțe elaborează cum funcționează acest business și de ce nu se poate aplica măsura plafonului de 10.000 de lei. “Clientul dă un avans, de 10-20%, restul se plăteşte dimineaţa, după ce se numără darul. Evident, notă de plata depăşeşte întotdeauna 5.000 de lei (Biriș persistă cu confuzia. Este vorba de plafonul de 10.000 de lei, n.r.). Prea puţini ar putea plăti suma totală în avans, prin bancă sau după petrecere, cu cardul. Practica este deci să plătească după ce se termină nunta/botezul, din dar. Restul rămâne mirilor/părinţilor. Proprietarul salonului nu te lasă să pleci fără să plăteşti, nu merge pe încredere, mai ales că legea la noi îi apară mai mult pe cei care nu îşi plătesc datoriile… Evident, la bancă nu se poate merge duminică dimineaţă, băncile sunt închise. Rămâne doar să ia banii cash. Dacă comerciantul respectă codul fiscal şi dă bon/factură/chitanţă, vine imediat şi amend (pentru că a încasat peste 5.000 de lei) pentru că a încălcat legea 70. Dacă nu dă, riscă să fie amendat, dar doar dacă este prins cu banii, duminică dimineaţa… Risc care, evident este mai mic decât să înregistreze venitul”, a scris Biriș. Şi uite aşa, adaugă el, o lege care, în principiu, vrea să combată evaziunea, o stimulează. “Aşa se întâmplă mereu atunci când legile sunt făcute plecând de la premiza – complet greşită că majoritatea românilor sunt hoţi…”, a mai spus oficialul Finanțelor.

Acesta susține că problema i-a fost semnalată în iunie 2015 de un “amic” care lucrează chiar la Antifraudă, pe vremea când fostul şef al Fiscului (Gelu Diaconu, n.r.) îl acuza că decredibilizează instituţia pe care o conducea pentru că vorbea deschis despre prea multele exagerări şi victime colaterale în „războiul” împotriva evaziunii! “A apărut deci nevoia să rezolvăm problema, care nu era numai aici, ci şi în cazul firmelor care achiziţionează (cu cash evident) de la persoane fizice, tot felul de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale – a căror activitate era pur şi simplu blocată”, a spus Biriș. Conform acestuia, Finanțele s-au folosit de OUG 32/2016 prin care s-a reglementat scutirea de impozit la darea în plată pentru a rezolva şi această problemă, prevăzând posibilitatea ca acești antreprenori să poată cere aprobare de la şeful administraţiei financiare competente să poată încasa mai mult decât prevede legea 70.

Tot prin această OUG guvernul a introdus şi scutirea de impozit pe salariile obţinute de cercetători, susține Biriș. “Adică, am relaxat (mai puţin însă decât mi-aş fi dorit eu, consider că ar fi fost normal să lăsăm oricui posibilitatea să ceară motivat un plafon mai mare de încasări/plăti cash, dar nu am putut convinge colegii că trebuie să acordăm mai multă încredere antrepronorilor, dar şi şefilor de administraţii…) o restricţie care nu putea fi respectată de antreprenorii oneşti şi care îi împingea spre a comite nereguli pentru a nu fi amendaţi. Asta am făcut cu această prevedere din OUG şi cu normele care au urmat”, a mai scris Biriș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.