De ce RCA se scumpeşte continuu

Azi la prânz, zeci de autocamioane au mers cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Bucureştiului, în semn de avertisment faţă de scumpirea RCA. Este o primă formă de protest a transportatorilor şi în cazul în care problema preţului RCA nu va fi rezolvată se pregăteşte o mare mişcare naţională ce va avea loc în perioada 14-15 septembrie. „Aceasta este prima formă de protest paşnic din Bucureşti, din această vară, pe care atât transportatorii, cât şi persoanele fizice nemulţumite de preţul de lux al unui RCA, care, culmea, nu despăgubeşte în caz de daună. Conducerea instituţiei cu rol de protecţie a consumatorului de asigurări, respectiv ASF, simulează grija faţă de consumator, fiind de fapt, artizanii din umbră a acestui genocid al transportatorilor români”, a spus Vasile Ștefănescu, preşedinte Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România COTAR.

Scumpirea RCA este rodul falimentelor de răsunet ale Astra Asigurări şi Carpatica Asig, dar şi al unor măsuri pe care asiguratorii au fost nevoiţi să le ia pentru a putea acoperi integral cheltuielile curente şi potenţiale. „Odată ce Astra şi Carpatica au ieşit din joc, toţi jucătorii au ţintit către limita superioară a preţurilor. City Insurance, Allianz-Țiriac, Asirom şi Omniasig au avut cele mai mari scumpiri, ele fiind şi companiile care practicau cele mai mici preţuri. La polul opus, cele mai scumpe companii au scumpit cel mai puţin, de exemplu Euroins sau Groupama”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Dobre, broker de asigurări. Asigurarea obligatorie s-a scumpit în acest an cu aproape 50%. Scumpirea absoarbe o parte din daunele provocate sistemului de către falimentele celor două societăţi. Gaura după dispariţia Astra este undeva la 40 de milioane de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat luna trecută statistici despre evoluţia preţurilor asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) în ultimul an, care relevă că cele mai importante scumpiri s-au înregistrat în cazul autocarelor cu o capacitate de transport de peste 40 de persoane, deţinute de persoane fizice, pentru care proprietarii plătesc în prezent de 6,6 ori mai mult comparativ cu preţul de la jumătatea anului trecut. A doua scumpire ca mărime este cea în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane cu o capacitate cuprinsă între 18 şi 40 de locuri, deţinute de persoane fizice. Prima medie a crescut de 5,5 ori, de la 1.206 lei în iunie 2015, la 6.649 lei în iunie 2016. Singurele ieftiniri de poliţe au fost la autovehiculele comerciale cu o masă de până în 3,5 tone deţinute de persoane juridice (-10,36%), autovehiculele comerciale cu o masă cuprinsă între 3,5 şi 7 tone (-0,95%), autocarele de peste 40 de locuri achiziţionate în leasing (-8,75%) şi autovehiculele destinate transportului de persoane cu o capacitate de sub 18 persoane (-17,38%).

Recent, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a declarat că daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern, unde nivelul despăgubirilor este mult mai mare şi în unele ţări chiar nelimitat. Reprezentanţii asiguratorilor susţin că au avut loc discuţii cu transportatorii ce au vizat măsuri de educare a şoferilor în privinţa siguranţei rutiere. „Situaţia din România nu este cu mult mai bună, comportamentul în trafic al şoferilor ridicând riscuri substanţiale. Pe de altă parte, nivelul despăgubirilor pe vătămări corporale şi daune morale în România este impredictibil, practica instanţelor fiind neunitară, iar despăgubirile acordate pe acelaşi tip de accident fiind foarte diferite ca valoare. Acest fapt poate constitui, de asemenea, un element de creştere a preţului asigurării RCA”, susţin reprezentanţii UNSAR. Potrivit acestora, Uniunea a colaborat în ultimul an cu Societatea de Medicină Legală din România pentru realizarea unor bareme de evaluare a prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vătămărilor corporale, propunând un sistem tabelar drept referinţă, după modelele practicate în alte state europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.