De ce se amână repetarea scrutinului prezidențial în Austria

Alegerile prezidențiale din Austria, stabilite pentru 2 octombrie, vor fi amânate din cauza faptului că plicurile folosite la votul prin corespondență se desigilează foarte ușor, a anunțat luni ministrul de interne Wolfgang Sobotka, informează DPA și EFE, citate de Agerpres.

Într-o conferință de presă, ministrul austriac a precizat că votul ar putea fi reprogramat fie pentru 27 noiembrie, fie pentru 4 decembrie. ”Am cerut parlamentului să fixeze o nouă dată” pentru a putea garanta ”o desfășurare fără erori” a scrutinului, a declarat ministrul austriac, care și-a exprimat preferința pentru data de 27 noiembrie.

Sobotka, conservator, a semnalat că obiectivul este ca scrutinul să se desfășoare înainte de începerea anului 2017, cu condiția ca acest lucru să poată fi posibil din punct de vedere tehnic.

Stabilirea noii date a scrutinului depinde acum de consensul la care ajung partidele politice austriece, care trebuie să reformeze legea electorală, cel mai probabil cu majoritate calificată, a spus Sobotka. El a recunoscut că această situație a afectat imaginea țării, dar a subliniat că este vorba de o ”problemă tehnică”, acesta fiind motivul pentru care nu se pot desfășura alegerile. ‘Dacă facem acest lucru în urma unui proces transparent demonstrăm că avem un stat de drept aflat la nivel maxim’, a insistat Sobotka.

La 9 septembrie, Ministerul de Interne austriac anunțase că ia în calcul amânarea din motive tehnice a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. ”Dacă un eșec evident în producerea plicurilor face imposibilă desfășurarea normală a alegerilor, atunci este de datoria mea, în calitate de șef al celei mai înalte autorități electorale, să iau imediat în considerare o amânare” a scrutinului, afirmase ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, într-o declarație difuzată vinerea trecută pe e-mail și citată de Reuters.

Al doilea tur al prezidențialelor din Austria, desfășurat pe 22 mai, a fost invalidat în urma neregulilor la numărarea voturilor prin corespondență.

În această etapă finală a scrutinului s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul extremei drepte, și Alexander van der Bellen, candidat independent susținut de Verzi. Hofer a obținut mai multe voturi în Austria, dar în final votul prin corespondență a înclinat balanța în favoarea lui Van Der Bellen, care a câștigat alegerile la o diferență de numai 0,6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.