De ce se scumpesc carburanții

Prețul petrolului a ajuns aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, Moscova și Riadul au prelungit reducerile de aprovizionare până la finele anului, furtuna din Libia, cererea mondială de țiței este în creștere, stocurile de azi sunt mai reduse decât mediile ultimilor ani iar capacitatea de rafinare este limitată în raport cu cererea tot mai mare din Europa de Vest și SUA sunt motivele pentru care în ultimele două luni prețul carburanților crește constant.

Benzina costa în 13 iulie în medie 6,71 lei/litru. Acum a ajuns la 7,26 lei/litru, cu aproape 10% mai mult. Motorina costa în urmă cu două luni 6.70 lei/litru, iar acum a ajuns la 7,53%, asta însemnând o creștere cu peste 12%. Iar voci din piață susțin că trendul de creștere va continua căci cotația mondială a barilului de țiței va fi tot mai mare.

Preţul barilului de petrol a crescut miercuri, continuând avansul semnificativ din ziua anterioară, ajungând aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, pe fondul temerilor privind producţia din Libia, reducerile de producţie ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi turbulenţele macroeconomice, transmite Reuters.

La 04:40 GMT, cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 0,2%, la 92,23 dolari per baril. Similar, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 0,2%, la 89,05 dolari per baril. Marţi, ambele cotaţii au crescut cu aproape 2%, aproape de cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

“Perspectivele privind cererea OPEC şi previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) privind un declin al stocurilor globale de petrol au consolidat aşteptările pieţei privind înăsprirea aprovizionării în viitor”, a apreciat Satoru Yoshida, analist la Rakuten Securities.

Furtuna severă care a afectat Libia şi a dus la închiderea a patru terminale de unde se exporta petrolul sprijină de asemenea creşterea preţului, a adăugat el.

Miercuri, ziarul rusesc Izvestia a publicat un interviu cu ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, care estima că producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă anul acesta cu 1,5%, la 527 milioane tone metrice (10,54 milioane de barili pe zi – bpd).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Pai parca vitejii din G7 impusesera un price cap la petrol. Si le faceau ei si cu muschii lor mercurialul alora din OPEC+. A, muschii erau umflati cu pompa de aer. Ce penibili!

  2. Ppetrolul a mai avut pretul asta si in urma cu cativa ani, ia verificati sa vedeti cat era atunci pretul carburantilor la pompa daca vreti sa faceti o analiza corecta!

  3. Romanii ceausisti cred ca preturile TREBUIE sa fie proportionale cu veniturile, ca ei n-au bani sa tina masina in parcare, dar sa mai circule. In capitalismul mult dorit, pretul se fixeaza la intersectia cerere/oferta: care-i pretul cel mai mare platit de clienti sa obtinem urmatorul venit (cantitate x pret) ? Cum tarile OPEC, care stabilesc pretul materiei prime sunt antiamericanii democrati-imperialisti, au redus productia sa favorizeze veniturile Rusiei in razboi cu SUA. Asa ca, romanii ii critica pe ciolacii care au preturile din cele mai mici din UE. Romanii evazionisti vor preturi fara accize, ca in Luxemburg. De ce nu se muta acolo ? Acolo n-ar avea masina, la ce preturi sunt pe parcare !

    • cerere si oferta era acum 100 de ani cand mergeai cu caruta de pepeni la piata si acolo stabileai un pret dimineata , unul la prnz in functie de cate carute cu pepeni mai veneau si ii dadeai aproape gratis seara la plecare sa nu te intorci cu ei inapoi! acum totul e planificat mai ceva ca in comunism numai gugustiucii mai cred in cerere si oferta! astia de bani gata si cu diplome cumparate cu care au inlocuit pe perete rapirea din serai au inceput sa imputa forumul pe aici!

  4. pentru ca nu mai avem popor. „decat” p000lime, care accepta tot ce „se da”.

  5. E o prostie sa vinzi ieftin energie NEREGENERABILA. In Romania este invers, energia regenerabila este de 2-3x mai scumpa, 3 lei KWh. Luati-va masini electrice !

  6. In 2012 am luat carburant cu 6,25 lei/ltr la un preț al barilului de 150$. În 2012 prețul mediu al barilului a fost de 123$. Acum la 90$ barilul carburantul e 7,50 lei/ltr. Nu mai au rost comentariile.

    • Pentru o analiza mai precisa ar trebui adăugat cursul de schimb.
      Esența rămâne aceeași deoarece prețul motorinei a crescut și în zona Euro.

  7. Pentru ca „statul” (asta fiind o entitate pardon, dar totusi fictiva !, in spatele sau stind persoane fizice, borfasi si profitori !) este lacom, complet anti si asocial si pus pe jefuirea populatiei si imbogatire ! Este adevarat, si pretul in crestere al barilului este o realitate (prin diminuarea productiei) dar aici fiecare producator face ce vrea : daca am un kilogram de rosii de vinzare si decid sa ma duc in piata si sa-l vind cu 1000 de euro, nimeni nu ma poate impiedica, este marfa mea si fac ce vreau cu ea, fie ca la final sint perdant sau nu. Problema vine din alta parte, de la taxele pe care, daca ar avea cit de cit ceva in comun cu acest popor, „statul” ar trebui sa le diminueze in caz de marire a pretului la producatori (au si distribuitorii rolul lor …) Asa insa … nu doar ca acest „stat” mafiot nu face nimic in acest sens, dar cu cit pretul brut este mai mare si taxele (calculate procentual) sint mai mari si deci banii intrati in „pusculita” mai multi !

    • Despre profiturile multinaționalelor din industria petrolului nimic?

  8. Pentru ca „ielitele” considera ca sunt prea ieftini. Se vor scumpi intr-atat incat masinile vor fi mormane de fier vechi,caldura din case un lux,lumina doar de la lumanare sau lampi solare. Rog,papagalul trimis sa-mi dea peste taste,sa consulte site-ul WEF.Daca n-are habar de limbi straine,sa ceara a fi inlocuit:)))

  9. „In 2012 am luat carburant cu 6,25 lei/ltr”

    In 2o12 nu era in jurul la 3,6 lei dolarul ? Asa tin minte cand am cumparat $100.000 in Feb 2012.

  10. Raspunsu-i simplu: preturile cresc pentru ca asa doresc cei puternici, care pot influenta piata. Si e valabil in ORICE domeniu.
    Faza asta e cu bataie lunga. Scopul e ca sa fie considerat un produs prea scump si asemenea vaccinarii, sa fie un proces de trecere „benevola” a cumparatorului la modelele de auto electrice (f scumpe si cu mult mai poluante)

  11. O fi 92$ Brentul, însă Ural e doar 77$; de ce e deci România idiotul care cumpără Brent în loc să cumpere Ural?!
    Știu povestea că Rusia e așa și pe dincolo, însă eu nu cunosc ca România să fie implicată în vreun război și nu știu ca ONU – singura organizație care are legitimitatea să adopte măsuri împotriva statelor – să fi aprobat sancțiuni împotriva Rusiei.

    • Poate nu stii, dar (editat) blonda si mafiota de la Bruxelles a dat dispozitie, indeplinind cu strictete ordinele francmasoneriei, ale khazarilor raspinditi cam peste tot prin Lume si a altor „societati” sulfuroase si criminale, ca europenii sa nu dea mai mult de 60 de coco pe barilul de petrol rusesc !

  12. scumpesc pentru ca am ajuns la mana samsarilor, ce alcatuiesc minunatul guvern romanesc.
    Va pare ca tara asta mai este condusa de oameni capabili si integrii?

  13. @Slugi
    Așa-i: europenii au decis să nu dea rușilor 60$ ci să dea indienilor 90 din care rușii păstrează 70…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.