De ce ucid vulpile în Arad?

Autorităţile din Arad încheie o campanie de „recoltare” prin împuşcare a 150 de vulpi pentru testarea eficienţei vaccinului antirabic distribuit în toamnă, în paralel fiind examinate şi cadavre găsite pe fondurile de vânătoare.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat luni, pentru Agerpres, că pe fiecare din cele 75 de fonduri de vânătoare din judeţ sunt împuşcate câte două vulpi, pentru a se face teste de laborator prin care să se stabilească în ce măsură momelile cu vaccin au fost ingerate.

Campania de vaccinare antirabică a avut loc în toamnă, prin momeli plasate la vizuini şi în locurile frecventate de vulpi.

„De la începutul lunii ianuarie, are loc acţiunea de recoltare a 150 de vulpi, care se încheie peste câteva zile.

Cu ajutorul probelor prelevate de la animale, se caută acei markeri care se găsesc în corp şi care pot confirma dacă hrana ce conţinea vaccin a fost ingerată. Astfel, putem determina eficienţa campaniei de vaccinare”, a spus Marcel Roşu.

Testarea se va face şi printr-o campanie pasivă, care presupune prelevarea probelor de la 50 de cadavre găsite pe fondurile de vânătoare.

Toate probele prelevate de la vulpi sunt trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Este al doilea an în care numărul vulpilor împuşcate este mai ridicat, în vederea obţinerii unor date cât mai precise. În 2022, de exemplu, au fost împuşcate 29 de vulpi, iar în 2023 au fost ucise 150, la fel ca în acest an.

Şeful DSVSA Arad a precizat că în ultimii trei ani nu a fost înregistrat niciun caz de rabie în judeţ.

Rabia, sau turbarea, este o boală infecţioasă transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

  1. i-auzi!!! daaar,in jud.Sibiu or fi vulpi d-astea?! ca unii dse manifesta ca si cand au fost in contact cu roscatele…

  2. Si de ce trebuie neaparat impuscate pentru a li se face analize? Suntem totusi in mileniul III.

  3. Foarte bine ca s-a incercat sa fie vaccinate, dar de ce trebuie sa fie si impuscate ? Nu puteau fi tranchilizate, si apoi prelevate probe de singe, ca sa se vada daca a fost eficient vaccinul ? …

  4. de o haina de vulpe, precis iarna blana este mult mai bogata/frumosa decat vara…chiar in asa hal au ajuns ”maririle” locale sau ”muierile” care-i insotesc. Suna a actiune antieco, antieuropeana…

  5. Inca o dovada clara pt.mai marii conducatori ca ,nu ii duce prea mult capul.Cum sa inpusti tu animalul pt. prelevare de probe ,nu aveau si alte solutii ? Ne mai miram de ce tara asta bate pasul pe loc comparativ cu celelalte tari din Europa .Toti neica nimeni fara creier in cap ,au ajuns sa decida in tara asta ce este bine de facut .

  6. aha …deci omori toate animalele sa verifici tu condica daca nai corespunde cu „facebucul” …
    lasa ca asteptam si noi marele cutremur sa va demoleze toate cladirile pe voi : sala de testat , parlament ,guvern ,senat,vile si celulele voastre de politicieni infecti

  7. Sa aruncam copilul cu apa din cada ! Mai bine te aruncai tu în cadă, zăbaucule. Sunt raportate frecvent evenimente neurologice în urma administrării vaccinului antirabic de origine cu celule diploide umane. Observații similare au fost făcute despre câinele hienă, care în 1989 era amenințat cu dispariția. Oamenii de știință au vaccinat animale individuale pentru a le proteja împotriva rabiei, dar mai mult de o duzină de haite au murit apoi în decurs de un an – de rabie. Acest lucru s-a întâmplat chiar și în zonele în care rabia nu a mai fost văzută până atunci. Când cercetătorii au încercat să folosească o formă neinfecțioasă a agentului patogen (pentru a preveni moartea animalelor rămase), toți membrii celor șapte haite de câini au dispărut. Si atunci, zăbauc biped și ignorant, la ce folos vaccinarea?

  8. uite unde erau savantii,
    sa recolteze IN FAMILIE oamenii aia de shtiintza!!!!!!!!

  9. Toate programele obligatorii de vaccinare antirabică sunt legi subiective, în sensul că au fost adoptate și impuse deținătorilor de animale de anumite grupuri de interese. În primul rând sunt medicii veterinari, în general, și organizațiile medicale veterinare. În al doilea rând sunt personalul local de control al animalelor, birocrații și politicienii. Motivele lor? Lăcomie, putere și control. Ambele grupuri de interese beneficiaza de faptul că rabia este mandatată de legea subiectivă. Veterinarii primesc un procent mare atât din venitul lor brut, cât și din profit din vaccinurile administrate. Rabia a existat pe acest pământ cu mult înainte ca omul să apară și va fi aici mult timp după ce noi vom pleca. Singura modalitate de a scăpa de rabie este eliminarea omenirii și a animalelor superioare susceptibile la virus. Atunci poate că virusul va muri. Turbarea era o veche superstiție – o relicvă a vremurilor în care diavolii alergau încoace și încolo între animal și omul purtător de boli. Pasteur, care anterior avusese o hemoragie la creier, a schimbat această veche superstiție într-o boală care face bani. Am văzut că câinii normali sunt, de asemenea, clasificați ca turbați prin așa-numita microscanare a acestor așa-numite corpuri Negri. De asemenea, am văzut că identificarea acestor așa-numite corpuri Negri depinde de observatorul individual. Rareori observatorii sunt de acord. Experții de la Institutul Farseur admit că corpurile Negri nu sunt un indiciu specific al rabiei si înregistrează multe decese prin tratament cu sistemul Farseur. Este rabia o boală? Am izolat un virus sau un germen? Tratamentul Pasteur este specific? Este rabia, pe scurt, reală sau fantezie? Cred că este fantezie, pentru că există atât de multe animale și oameni așa-zis depistati ca fiind turbați care nu beneficiază de tratament farsorilor și în niciun caz nu a existat vreun deces sau orice alt simptom de rabie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.