De ce vrea Germania un Minister de Finanțe european

Într-un interviu pentru Le Point, președintele Franței a vorbit despre temele majore ale mandatului său la Elysee, atingând și tema creării unui Minister de Finanțe al zonei euro, care să gestioneze un buget comun al statelor ce au adoptat moneda unică. „Crearea unui asemenea buget ar însemna, în primul rând, stabilirea unui nivel minim de solidaritate pentru a putea pune bani deoparte împreună, pentru a-i investi și pentru a absorbi șocurile care ar putea lovi din nou Europa“, a spus Emmanuel Macron, adăugând că noul buget ar trebui sa fie „de câteva procente din PIB-ul zonei euro“.

Inițiativa franceză răspunde unei mari probleme a uniunii monetare – lipsa unei uniuni fiscale, care face ca Banca Centrală Europeană să fie presată, când să relaxeze politica monetară pentru a ajuta țările mai sărace, când să o întărească, pentru a veni în ajutorul celor bogate. Numai că, spun analiștii, pentru ca un Minister de Finanțe al zonei euro să aibă cu adevărat putere, ar trebui ca bugetul pe care îl administrează să fie considerabil (în cazul SUA, el este de 20% din PIB). Or, o creșterea la „câteva procente“ din PIB (față de 1% din PIB-ul UE cât reprezintă actualul buget al Uniunii) nu este o soluție.

Niciuna dintre ideile lui Macron nu poate prinde viață fără ajutorul Germaniei, iar acest sprijin nu vine niciodată dezinteresat. Cancelarul Angela Merkel a declarat că este în favoarea unui Minister de Finanțe comun, dar condiția a fost pusă de ministrul de Finanțe, Wolfgang Schaeuble – transformarea Mecanismului European de Stabilitate (fondul de sprijinire a economiilor în criză), într-un FMI european. Potrivit publicației Bild, Schaeuble vrea ca acest fond să aibă un cuvânt mai greu de spus asupra bugetelor naționale. „Cu alte cuvinte, Germania e bucuroasă să plătească puțin pentru stabilizarea macroeconomică, pentru a avea, practic, controlul asupra bugetelor statelor. Angajamentul de a plăti la acest fond nu îi va speria pe germani, pentru că ortodoxia lor bugetară va impune reguli imposibile pentru accesarea împrumuturilor, iar banii nu vor fi probabil cheltuiți. Prin urmare, tabăra Macron vrea să ofere Germaniei control asupra finanțelor zonei euro în schimbul a… nimic“, scrie pentru Bloomberg analistul Pascal-Emmanuel Gobry.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.