De la prima dezbatere televizată Kennedy-Nixon, la „town hall”-ul Trump-Biden

Dacă nu se întâmplă nimic, joi noaptea, de la 1h00 (ora României), în Florida, președintele candidat la propria sa succesiune, Donald Trump, are o confruntare cu alegătorii, ce va dura 60 de minute la televiziunea NBC. Concomitent, adversarul său democrat Joe Biden va face același lucru în statul natal Pennsylvania, la canalul concurent ABC.

Sunt două state-cheie câștigate de Trump la scutinul prezidențial precedent în lupta cu Hillary Clinton, dar în care, acum, adversarul lui democrat este în fruntea sondajelor. Nu este mai puțin adevărat că, așa cum s-a dovedit nu o dată chiar în statele-cheie, diferența din sondaje a basculat. Este exact pe care mizează actualul președinte, revenit în bătălia electorală după ce a fost contaminat cu COVID-19 și a stat câteva zile în izolare la „spitalul președinților”, celebrul complez militar Walter Reed de lângă Washigton.

Întrucât el este în întârziere în campania electorală, Trump încearcă din răsputeri să recupereze distanța față de adversar, așa cum a făcut în urmă cu patru ani cu Hillary Clinton. Pe de altă parte, a refuzat să participle la cea de a doua dezbatere televizată, prevăzută joi, 15 octombrie, după ce organizatorii au anunțat, din precauție, că ea urma să aibă loc în mod virtual.

Nu e mai puțin adevărat că Joe Biden, deosebit de grijuliu în fața coronavirusului, chiar prea mult după opinia republicanilor, care-l acuză că se ascunde de alegători, a refuzat să accepte amânarea dezbaterii, așa cum propusese echipa lui Trump : „Nu se pune problema schimbării calendarului” stabilit de mult timp. Totuși, cel puțin până la ora actuală, a rămas pe agendă cea de a treia dezbatere prevăzută joi, 22 octombrie, la Nashville, statul Tennessee.

În atare împrejurări, mulți ziariști care urmăresc campania electorală prezidențială americană susțin că dezbaterile televizate ale celor doi candidați, care erau sarea și piperul acesteia, sunt pe cale să devină amintire. Ele reprezentau momentul de vârf al campaniei electorale prezidențiale, fiind urmărite de zeci și zeci de milioane de telespectatori.

Lansarea în forță a „tele – mitologiei”

Ca urmare, nu puțini au fost cei care au rememorat prima dezbatere televizată din istorie, care a avut loc exact acum 60 de ani, 26 septembrie, și i-a opus pe vicepreședintele în funcție Richard Nixon, republican, democratului John F. Kennedy, tânăr senator de Massachussets, relativ necunoscut.

Pe atunci, în 90% dintre locuințele americanilor exista un televizor, drept pentru care s-a conchis că, prin această dezbatere, televiziunea a intrat în forță în viața politică a SUA, ea căpătând un impact major. De altfel, prima confruntare a fost urmărită de 74 milioane de telespectatori, fapt ce i-a făcut pe mulți să conchidă că televiziunea i-a facilitat succesul lui Kennedy în alegeri.

Ea avut loc într-un studiou din Chicago, a durat 60 de minute, fiind prima dintr-o serie de patru : celelalte au avut loc pe 7, 13 și 21 octombrie, permițând telespectatorilor să-i vadă pe cei doi în direct și nu în fotografii din ziare sau în eventualele mitinguri electorale ori să-i audă la radio, dat fiind că, pe atunci, erau în mare vogă dezbaterile de acest gen.

Ce au constat publiciștii și telespectatoii după prima dezbatere electorală prezidențială televizată ? Deosebiri frapante între cei doi candidați : astfel, tinerii din echipa lui Kennedy au mers în prealabil și au văzut studioul, ce culoare au fundalul și restul decorului, astfel încât senatorul a apărut bronzat, sigur pe sine, purtând un costum asortat, care să nu fie „înghițit” de decor. În plus, cineastul Arthur Penn l-a sfătuit să privească drept în obiectivul camerei, să aibă de regulă răspunsuri scurte, demne de a fi mai crezut decât adversaul său mai experimentat.

„Nu l-am văzut niciodată atât de în formă”, avea să scrie mai târziu adversarul său, Nixon. Spre deosebire de el, vicepreședintele, care avea atunci 47 de ani, intrase în politică în 1945 și-și făcuse déjà un nume. Cu toate astea, confruntarea televizată nu l-a avantajat aproape deloc. Cu o lună înainte, el se rănise la un genunchi, fiind obligat să stea două săptămâni în spital. Înplus, în platou a venit neras de o zi, era palid și slăbit. Cămașa era boțită, el a refuzat să fie machiat, ceea ce i-ar fi estompat din felul în care se prezenta.

Pe scurt, în rândul electoratului feminin, foarte influent și prezent la urne, Kennedy a întruchipat imaginea tinereții, a schimbării și optimismului anilor 1960 ! În ce-o privește, prima confruntare directă i-a oferit posibilitatea lui Kennedy să facă uitată lipsa lui de experiență și originile catolice, care nu erau prea importante în SUA, o țară a culturii protestante.

În marea lor parte, opiniile alegătorilor s-au bazat pe aparențe, dar ele au contat la electorat, fapt ce l-a obligat pe colistierul lui Nixon, Henry Cabot Lodge, senator, să aibă o ieșire total necontrolată : „Acest fiu de c(..) ne-a făcut să pierdem alegerile !”, ar fi zis el.

Potrivit revistei „Time”, răul pentru Nixon s-a produs de la prima dezbatere televizată, chiar dacă cel ce deținea de opt ani mandatul de vicepreședinte al lui Dwight Euisenhower „s-a dovedit mai bun la dezbaterile următoare” și a apărut în formă fizică, grație dietei la care l-au sfătuit cei din anturaj

A fost însă „imposibil să se facă uitată imagine pe care oamenii și-o fixaseră în creierul lor după prima dezbatere”, a sublinit Ted Sorensen, unul dintre consilierii candidatului democrat. Totuși, la 9 noiembrie, Kennedy a obținut o victorie foarte mică , 49,7%, față de 49,5% ! A fost pentru prima oară când un candidat a pierdut alegerile generale prezidențiale, deși a câștigat majoritatea statelor ! Apoi și dezbaterea de la radio fusese câștigată detașat de Nixon, dat, în fața celei de la televiziune, ea nu a mai contat !

Cu alte cuvinte, s-a lansat „tele-mitologia”, cum avea să remarce ulterior site-ul Slate, politică intrând în peisajul audio-vizual, după ce, până atunci difuza doar emisiuni de divertisment. De aceea, nu întâmplător, când în 1968 și 1972, a candidat din nou la președinție, Nixon a refuzat confruntările televizate.

Următoarea dezbatere de acest gen a avut loc în 1976 și i-a opus pe republicanul Gerald Ford democratului Jimmy Carter, care a și câștigat. Ulterior această formă de confruntare politică a fost preluată de lumea democrată occidentală, în Franța, prima confruntare de acest gen având loc în 1974, la ea participând socialistul Francois Mitterrand și gaullistul Valery Giscard d`Estaign.

Finalul apoteotic al campaniei electorale

Revenind la zi, după 60 de ani, trebuie zis că interesul este în continuare uriaș față de dezbaterile prezidențiale televizate mai ales acum, în condițiile pandemiei de cornavirus, care pare să-i fie total defavorabilă lui Trump. Să nu uităm efectele directe asupra societății americane demonstrate de numărul mare de morți, apoi implicațiile economice nemaiîntâlnite de la Marea Depresiune și toate celelalte, care nu sunt de neglijat. În plus, Trump, cel care, la început, a tratat „de sus” virusul COVID-19 și a sfidat sfaturile dr. Anthony Fauci nepurtând mască, s-a infectat el însuși, dar, potrivit unui jurnalist, s-ar putea ca tot răul să fie spre bine !

Până vom vedea dacă va fi așa, să notăm că, după cum spuneam la început, joi noaptea, de la 1h00 (la București), Trump se va afla în studiourile NBC alături de moderatoarea Savannah Guthrie, cu respectarea distanței fizice, în vreme ce participanți veniți să-i pună întrebări vor purta măști.

Va fi vorba de „town hall”, o emisiune de televiziune transmisă în direct în timpul căreia un anumit număr de alegători supervizați de un moderator interoghează un candidat. Firesc, audiențele celor două „town hall” vor fi așteptate cu mare emoție în ambele tabere, dar și de specialiști, spre a face comparații și a trage concluziile de rigoare.

Evident, cea mai așteptată este cea referitoare la diferența de opțiuni dintre cei doi afișată de sondajele de opinie și care dau un avans consistent de circa 10% lui Biden. În acest sens, David Canon, profesor de Științe politice la Universitatea Wisconsin, crede că nu este nicio îndoială că „town hall-ul” tumultuosului Trump va atrage mai mulți telespectatori. Oamenii adoră drama!”, a mai spus el, referindu-se la faptul că președintele a fost infectat cu Covid-19.

Reamintim că, potrivit reglementărilor din SUA, candidatul cu cele mai multe voturi dintr-un stat obține în final toate voturile marilor electori din acel stat, fie că el a obținut cu unul sau cu 100.000 voturi mai multe decât adversarul său. Ca să câștige la nivel federal, el are nevoie de cel puțin 270 de mari electori.

Episodul din 1988-reeditat ?

În al doilea rând, soarta alegerilor se joacă într-o mână de state, dată fiind ponderea lor demografică și implicit numărul marilor electori. Se spune că pe ambii candidați îi vor interesa mai puțin statele California, statul New Yoork care votează cu democrații, sau Louisiana, Alabama, Mississippi, Nebraska, Kansas, Wyoming, Oklahoma, Dakota de Nord, Dakota de Sud, care votează cu republicanii, În schimb toți ochii vor fi ațintiți spre Florida, Texas, Pennsylvania, Ohio, Colorado, New Hampshire.

La ora actuală, înaintea celor două „town hall”, bokmakerii anunță, totuși, o cursă strânsă, în sprijinul celor spuse mai sus mulți amintind că, în 1988, democratul Michael Dukakis era dat de sondaje ca având 17% mai mult decât republicanul George H. W. Bush, care a câștigat în final alegerile!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Kennedy la vremea respectiva si-a cumparat victoria,literalmente,ajutat de Cosa Nostra!Clanul Kennedy a fost extrem de nociv pentru SUA,comparat cu geniul politic al lui Nixon!
    Trump a castigat in 2016 in fata clanului Clinton,comparabil ca nocivitate cu clanul Kennedy!A castigat la electori dar la votul popular Clintoneasa avea 3 milioane voturi in plus,de aici frustrarea democratilor!
    Astazi cred ca Trump va pierde in noiembrie ,politica SUA nu are nevoie de presedinti macho,tip America Latina sau Rusia

  2. # Jardan Durais. esti absolut confuz. ai 2 idei la est, doua la vest, una la sud. cand sa bifezi si nordul, nu ti-a mai ajuns suflul. cele 5 idei produse se contrazic ca tzatzele in piata.

  3. Să trăiți tovarășul #Jardan Durais, cel mai prezent „postac militaur” de pe acest site și tovarășii dvs. superiori ierarhic. Se știe, gradele multe trebuie în sticle și pe umeri!
    În altă ordine de idei, senatul american tocmai investighează laptopul lui Hunter Biden, fiul drogat al lui Joe Biden, senilul, pe care se pare că s-ar fi găsit înregistrări de pornografie infantilă. Nu ați auzit despre asta? Nu e doar pentru că „presa miluită” din RO nu scrie decât la comandă, ci și pentru că Facebook și Twitter au blocat orice știre pe subiect, după ce așa-zișii democrați americani s-au „scăpat” pe ei de frică și au pus presiune pe băieții din Silicon Valley, complicii lor neo-marxiști.
    E de prisos să detaliez istoricul lui Hunter Biden, printre faptele sale de vitejie regăsindu-se: corupție și intervenții pentru democrați, de tip Cosa Nostra, în sectorul energetic din Ucraina; petreceri cu droguri, internări la reabilitare; adulter cu văduva fratelui său mort, în timp ce era căsătorit cu fosta nevastă; nerecunoașterea inițială a unui copil rezultat dintr-o relație cu o prostituată, după care a fost obligat de instanță să și-l asume și să plătească pensia alimentară retroactiv etc, iar lista continuă.
    Așadar, indiferent de ce ar fi vrut Kennedy să facă, familia și administrația lui nu sprijineau pedofilii și rețelele globale de trafic de minori (să nu uităm de cazul Caracal, de olandezii pedofili etc.) și nici degradarea societăților prin injectarea de anticultură păgână și satanistă, cu ajutorul lui Soroș, Rothschild, Rockefeller et. co.
    Trump îi bate pe democrați cu ochii închiși, că guvernul american nu folosește Secret Service și NSA pentru a umfla voturile de la secție la BEC, cum a făcut guvernul lui Werner cu STS.
    Jos masca prostiei! Deșteaptă-te, române! Scrie mare în imn, de ce oare?

  4. Ce bine le stii tu pe toate, bibicule! Mai ales cand vine vorba de Rusia.

  5. @ jagardea nu mai astia nici Xanax? Stiam ca e doar criza de Eutirox…sau ti se trage de la faptul ca dormi cu botnita pe mufa sa nu vina virusul noaptea!

  6. Tovarasi potaci,aparatori ai Ortodocsiei Rasaritului,gresiti grav!Trump va pierde alegerile cu brio,intre 8-10 milioane voturi in favoarea lui Biden,e scris in stele!
    Va pierde pentru ca visul maicii domnului Trump lui e Dictatura!Cand era ceva mai tanar, injura cu sete Germania si Japonia pentru succesul economic,sa para patriot si informat ,la batranete injura cu sete China,fara sa vada unde a fost/este greseala SUA,adica promovarea globalismului si a profitului cu orice pret!
    Trump continua politica externa mizera a inaintasilor in conflict permanent cu Rusia,fara sa inteleaga ca atunci cand doi se bat,al treilea castiga, cazul Chine Victorioase si a Razboiului Rece!
    Nu poate reduce proliferarea armelor, e singurul sector in care SUA mai exporta echipamente,in rest in top five sunt minerale,soia,carne si ceva avioane comerciale, dar si acolo au zbarcit,au inceput sa produca avioane nesigure,ceea ce arata declinul!
    Pentru toti kopeikarii:reintoarcerea democratilor e sigura,asa cum e sigura infrangerea lui Trump!

  7. Care sunt promovate pe funcții ,in armata ,politica. Vedeți la tv ,cum este promovată homosexualitatea ,ca și cum ar fi ceva normal ,prostituatele ( și aici le respect pe cele care s-au retras de pe ecran ,au dat dovadă de bun simt.)
    România ,așa cum ați văzut este tara diplomelor de facultate . Toți ANALFABETII DIN POLITICA , ARMATA ,SUNT PRMOVATI .
    FOARTE interesanta mi-a părut propunerea unei persoane dintr-o anumită televiziune ,de A invita generali din serviciile de securitate romane ,și grade inferioare ,pt a vedea și publicul ce ANALFABETI SUNT . ANALFABETI CU PILE .ANALFABETI CU STUDII SUPERIOARE . IN final vinovatul Nr 1 este poporul care nu a înțeles ce este aceea democrația ( și mulți plătesc acum și în continuare ,cu Viața) . Pt democrație trebuie să lupți cu propria ta viață ,daca nu , te așteaptă gidea ( gidele) ,după colț ,cu injecția salvatoare care te va modifica genetic facindu-te sclavul masonilor.

  8. Informația pe care am dat-o despre unul dintre vaccinuri ,am dat-o din respect ( in primul rand) pt cel mai pregătit și cu capacitate de înțelegere ( ceea ce tu nu poți să înțelegi) jurnalist de la voi ( domnul Calin) . Te consider anti – roman ,pt că nu le-ai dat cititorilor dreptul să știe .
    In orice caz ceea ce am scris ,este doar 1 la % din ceea ce se va întâmpla . Pt ca nu ,ai dat public informația mea ,îți promit că : de acum înainte ,te voi ocoli cu informațiile și le voi da ALTOR JURNALISTI . BYE ,BYE .

  9. Tovarase Jardan Durais, bati cimpii rau de tot. Afirmi ca Biden va castiga cu 9-10 milioane voturi avans. Cred ca nu ai idee despre ce vorbesti, te afli in vorba ca musca-n koorul calului! Daca ai avea curiozitatea sa te uiti pe you tube la mitingurile lui Trump, unde participa la fiecare miting a multime efectiv entuziasta formata din citeva zeci de mii de persoane si la mitingurile lui Biden, la care, in afara de personalul de paza si cel tehnic, nu participa nimeni si Biden delireaza de unul singur, spunind ineptii si gafe una dupa alta ( a afirmat ca el a intrat in Senat acum 180 ani (!!!!) si ca acum candideaza ca un mindru democtat pentru…Senat ! Nici are nici macar idee pentru ce candideaza! In ce o priveste pe Clintoneasa, ea a avut numai in California peste 4,5 milioane de voturi in plus ( Trump a afirmat, poate pe buna dreptate, ca au votat milioane de ilegali ) si a castigat 55 mari electori, dar in final Trump a avut peste 300 electori, desi avea nevoie doar de 270 pentru a deveni presedinte ! Dar California este doar unul din cele 50 state care formeaza Statele Unite ale Americii! Iar in ce priveste dictatura, cei care sunt adevaratii dictatori sunt democratii, in frunte cu extrema stinga marxista. Nu stiu ce virsta ai, dar cine a trait in Romania lui Ceausescu stie bine ce inseamna socialismul !

  10. Am urmarit aseara dezbaterile, Trump a fost la inaltime, a fost destul de clar in legatura cu programul, cu realizarile si a combatut energic fiecare incercare de discreditare, multe bazate pe informatiile denaturate de presa americana. A mai divagat de la subiecte odata, de doua ori si mai sunt niste subiecte pe care nu inteleg de ce nu foloseste niste argumente existente foarte puternice. La Biden a fost cam bataie de joc, intrebari de clasa intai, iar la problemele mai complexe, cand incepea sa vorbeasca era tangential la problema, foarte slabe raspunsurile, iar cand era lasat sa vorbeasca mai mult pe subiect incepea sa o ia pe aratura si sa spuna aproape prostii, motiv pentru care regia de studio i-a taiat microfonul… a bagat cadru departat de studio, muzica de fundal, si el se vedea dand din maini si din gura. Dintre toti „independentii” declarati veniti sa puna intrebari, nimeni nu a adus in discutie scandalul de trafic de influenta din Ucraina pentru care Twitter, Facebook, Instagram a impus cenzura tuturor linkurilor catre articolul dintr-un ziar cu vechime de 180 de ani. Apropo de asta, ati citit pe undeva prin media romaneasca despre cenzura asta de pe retelele sociale, de faptul ca au incercat sa blocheze si linkurile catre domeniile guvernului statelor unite care discuta subiectul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.