De știut: Cine trebuie să evite vaccinul împotriva SARS-CoV-2

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, joi, că în Marea Britanie au fost raportate două reacții adverse la vaccinul împotriva SARS-CoV-2 de tip anafilactic. Astfel, persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea, este recomandarea MHRA.

„Demararea campaniei de vaccinare a populației din Marea Britanie cu noul vaccin BioNTech-Pfizer împotriva SARS-CoV-2 a fost marcată de raportarea a două reacţii adverse de tip anafilactic, care au necesitat monitorizare medicală. Acest eveniment a stârnit un val de îngrijorare cu privire la posibilitatea apariției reacțiilor alergice”, arată GCS.

Astfel, Food and Drug Administration (FDA) a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

„Experții consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului. Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea. Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică”, anunță GCS

Orice medicament poate avea efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave.

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică atrage, de asemenea, atenția că orice vaccin vine cu riscul unor posibile reacții alergice.

„Frecvenţa apariţiei lor este specificată în prospectul fiecărui produs şi derivă din datele obţinute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, studiile de fază 3 care au inclus 44.000 de participanţi au arătat că riscul de a dezvolta reacţii alergice este de 0,63% în lotul persoanelor vaccinate versus 0,50% în lotul celor care au primit placebo”, potrivit GCS

În prezent, vaccinul se află în curs de evaluare în vederea autorizării de către Agenția Europeană a Medicamentelor. Astfel, vaccinul va fi utilizat în Uniunea Europeană doar după o atentă evaluare științifică care atestă faptul că acesta îndeplinește toate condițiile prevăzute în normele existente. Mai

mult, orice produs autorizat este monitorizat permanent pentru a identifica orice efect advers observat și pentru a reacționa rapid în cazul apariției unor astfel de efecte neașteptate.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare, iar întregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca eventualele pericole să nu fie descoperite la timp”, mai transmit reprezentanții GCS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. În primul rând ar trebui să fie publicată lista substanțelor componente ale vaccinului. În al doilea rând ar trebui ca personalul medical din țară să explice pericolul existent fiecărei persoane, indiferent dacă are sau nu antecedente alergice. Și în al treilea rând, observăm din nou „grija” GCS, care comunică cu o întârziere de o săptămână vestea reacțiilor alergice suferite de două cadre medicale din Marea Britanie.

  2. Mai expert sunt eu pentru corpul si organismul meu! E al meu si fac ce vreau cu el! Nimeni nu ma poate obliga sa fac, sa execut fara acceptul meu!

  3. Experimentul social ar trebui terminat cumva. Gripa porcină s-a terminat subit, fără repercusiuni economice, și cu un număr infim de vaccinați. Aici, pentru justificarea dispariției subite a virusului trebuie înțepați mulți, foarte mulți.

  4. Ups, cum vor decela care sunt persoanele (oricât de puține, pentru că știm : ‘fiecare viață contează’) care prezintă risc de șoc anafifactic, va trebui declarație pe propria răspundere a fiecăruia prin care își asumă riscul ?!

  5. 44.000 x 0,63 /100=277 persoane au facut o reactie anafilactica? Nu ma price la alergii, dar filme politiste se cam …
    avem medicamente medici, cu reactie rapida care se intervina?

  6. Ieri in Alaska au fost doua cazuri de reactii anafilactice. Una din cele doua persoane a ajuns la Terapie Intensiva cu o reactie anafilactica foarte rezistenta la terapie. FDA a emis o scrisoare medicala catre centrele de vaccinare care precizeaza cum trebuie sa fie pregatite centrele dpdv medical si cat timp trebuie sa ramana sub supraveghere o persoana care este vaccinata.
    Important de stiut este faptul ca persoanele cu istoric de reactii alergice au fost excluse din studiiel Pfizer. Din cauza asta diferenta incidentelor intre cele doua brate ale studiilor (vaccin vs placebo) nu indica riscul absolut.

  7. TerFeLiștii USR trebuie să se vaccineze primii împotriva SARS-CoV-2. Toți șoroșiștii, altfel sunt mai puțin șoroșiști, nevaccinați.

  8. Firmele producătoare de vaccinuri nu își asumă niciun fel de responsabilitate față de efectele vaccinurilor, și e legal! Mai mult de atât, când situația este evidentă nu știu cine își dorește să se vaccineze. Toți trebuie să evite vaccinarea!

  9. ‘Semne de întrebare normale’ în urma unor informații din media : producătorii au obținut din partea statelor ‘imunitate’ pentru eventualele reacții adevese, firma Moderna declară că a realizat vaccinul ‘într-un weekend’ al lunii ianuarie, EMA decide pe 21 decembrie avizarea, în ce bază producătorii au stoc de vaccin ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.