Lumea paralelă a elitelor din ”rândul întâi”

Multe publicații au văzut în victoria lui Joe Biden la prezidențialele din SUA un moment de unitate, însă America rămâne profund scindată și electoratul rămâne apatic. Elitele politice par foarte departe de oamenii obișnuiți pe care îi conduc. Publicația britanică Spiked l-a intervievat pe fotograful Chris Arnade, autorul volumului ”Dignity: Seeking Respect în Back Row America”, o carte în care sunt adunate experiențele unor călătorii prin America și care vorbește despre viața oamenilor din zonele sărace.

Spiked: Cum ați descrie ”America de pe rândul din spate”?

Chris Arnade: Sunt locuri precum cele din New York unde este multă criminalitate. Sunt locuri precum Bakersfield, California. Toata lumea vede California drept elita de pe Coasta de Vest. Bakersfield este la o oră și jumătate de Los Angeles, dar pare la o distanță uriașă de Hollywood.

Sunt locuri stigmatizate. Titlul cărții mele, Demnitate, are un dublu înțeles: mulți oamenilor din aceste comunități li se refuză demnitatea, însă ei își construiesc propriile forme de demnitate într-un mod inventiv.

Este o analogie cu școala: rândul din față este al elevilor care excelează la toate. Rândul din spate este al celor care, deși urmează o facultate, este una publică sau o școală comercială.

Cum ați caracteriza ”rândul din spate” din punct de vedere politic?

Este format din oameni care nu votează și nu participă în sistem. Cartea mea a fost interpretată în mod simplist drept o explicație pentru voturile primite de Trump, însă nu este despre asta. Am prezis că Trump va câștiga în 2016. Asta pentru că am văzut cum oamenii din comunitățile albe erau entuziasmați, iar cei din comunitățile minoritare nu îl priveau cu ură, așa cum ar fi fost de așteptat. Însă am remarcat și multă apatie. Am văzut asta peste tot.

Aș cataloga această apatie drept cinism justificat. Înțeleg de ce oamenii devin apatici – sistemul nu face nimic pentru ei.

Ce ați remarcat în călătoria prin SUA?

Sunt diviziuni profunde, iar cea mai mare ține de diferența de educație. Obișnuim să ne uitam la diviziunile geografice, rasiale și de clasă, însă ar trebui să luăm în calcul și educația. Am vorbit mult cu oameni din comunitățile sărace ale albilor. Sunt multe asemănări între aceste comunități. Un sociolog de stânga are mai multe în comun cu un bancher decât cu un șofer de camion care votează cu republicanii sau cu un adolescent de culoare care vinde hamburgheri și votează cu democrații.

Diviziunea nu este dată de partidul cu care votezi – este despre cum vezi lumea. Elitele – ceea ce eu numesc ”rândul din față” – nu sunt definite prin conceptul de clasă, deși exista niște suprapuneri aici. Elitele sunt definite prin educație și printr-o viziune foarte materialistă asupra lumii: în general, elitele se consideră mobile, globale, seculare și moralmente superioare. Ele îi văd pe cei de pe rândul din spate ca fiind inferiori, închistați în viziuni depășite și provinciale despre lume și despre ei înșiși.

Rândul din față este rupt total și nu are habar despre oamenii pe care îi conduc. Elitele conduc sistemul politic și afacerile și ne definesc capitalul cultural și economic. De aceea, elitele au obligația să-i înțeleagă pe oamenii pe care îi conduc.

Există asemănări între cei din rândul din spate din zonele rurale și zonele urbane?

Da. Însă elitele generează diviziuni între aceste două categorii, pentru ca ele să nu se coalizeze politic. Uneori este intenționat, alteori fără intenție.

Jumătate din cartea mea este despre comunitățile care votează cu democrații, iar jumătate despre cele care votează cu republicanii. Jumătate sunt comunități urbane, jumătate sunt comunități rurale. Jumătate sunt comunități ale minorităților, iar jumătate ale albilor, ceea ce asigură o reprezentare corectă a sărăciei din SUA. Viziunea asupra lumii este aceeași – senzația că oamenii au fost păcăliți de elite, care încearcă să-i umilească și nu îi respectă.

Una dintre frustrările pe care le am este că, atunci când oamenii de stânga și democrații vorbesc despre minoritati, o fac într-un mod pueril. Ei vad minoritățile drept oameni fără putere și care nu împărtășesc viziunile lor asupra lumii. Elitele cred că acești oameni vor să meargă la facultate și să-și facă un CV, așa cum au făcut elitele înseși. Însă nu toata lunea vrea asta și nici nu ar trebui să le cerem să facă asta.

Unde au greșit democrații cu chestiunile privind identitatea?

Partidul Democrat s-a intelectualizat. Are foarte mulți alegători de pe rândul din spate – majoritatea minorități. Însă energia, marketingul și adevăratul centru de putere al partidului este condus de elitele universitare – oameni care conduc Google și Facebook, spre exemplu.

Poți vedea asta în modul în care discută despre chestiunile identitare. Este un marketing prost. Mulți dintre cei de pe rândul din spate sunt de acord cu ideea de egalitate. Însă nu vor să le-o bagi pe gât prin exprimări absurde.

Scopurile nobile ale mișcării pentru drepturi și libertăți și ale Partidului Democrat au fost incluziunea și egalitatea. Aceste scopuri au fost uitate în timpul hiper-balcanizării societății prin intermediul limbajului. Oamenii nu vor mai fi atrași de conceptul de egalitate, dacă elitele vor folosi cuvinte nepotrivite pentru a vorbi despre egalitate.

Poliția limbajului și utilizarea limbajului academic pentru a vorbi despre aceste chestiuni sunt metode de a elimina vocile oamenilor simpli din aceasta discuție. Lor nu li se permite să vorbească pentru că folosesc cuvinte nepotrivite. Asta este un mod de a ignora ce au de spus.

Oamenii de pe rândul din sparte au experiență de viață în ce privește problemele de rasă, gen și sărăcie. Cele mai diverse din punct de vedere rasial locuri sunt McDonald’s și Walmart – locuri în care elitele academice nu intră.

Elitele supra-educate au o viziune roz asupra acestor probleme. Asta vine din faptul că elitele nu au de-a face cu oameni diferiți. Poate că au crescut în familii din clasa muncitoare, însă, de la 18 ani încolo, au avut experiențe educaționale similare, iar asta a făcut să fie acceptați de cei din rândul întâi. Clasa de jos are de-a face cu adevăratele diferențe.

Ce s-a schimbat de când ați scris cartea?

Am fost criticat pentru viziunile mele. Însă cred că oamenii au înțeles până la urma, în special după alegeri, când au observat prăpastia educațională. Nu m-a surprins sprijinul dat lui Trump de clasa muncitoare, inclusiv de hispanici și afroamericani. Biden a câștigat pentru că a fost votat de comunitățile albe din suburbii.

Schimbarea ține de faptul că oamenii au înțeles acum că prăpastia educațională este uriașă și este importantă și că elitele sunt într-o lume paralelă. Și Biden înțelege asta, cel puțin la nivel de marketing, unde a avut o prestație mult mai bună decât Hillary Clinton, în urmă cu patru ani.

Partidul Democrat trebuie să fie partidul rândului din spate nu doar cu numele, ci în adevăratul sens – în politică și marketing. Democrații mai au încă mulți alegători de pe ”rândul din spate” și trebuie să-i asculte și să facă ceva pentru ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. F.F. Interesant . „prăpastia educațională este uriașă și este important și că elitele sunt într-o lume paralelă”. Este foarte valabil si la noi !

  2. D-le MARCHEIVICI;
    Singura fraza care este total in distonantza ;BIDEN A CASTIGAT CA A FOST VOTAT DE COMUNITATILE ALBE DIN
    SUBURBII ??????? POATE CELE chineze caci la orice matematica din ISTORIA ALEGERILOR PRESIDENTIALE -NIMENI NU
    A DEPASIT 65.5 Milioane Obama 2008, 64.2 2012 si acum TRUMP 74 de milioane si prostul satului ,eternul bugetar de 50 de ani ,,VOTAT„ ALES „ de 81,4 Milioane de plicuri prin posta. SINCER doresc sa vad un NEBUN la W.H. poate poate da foc AMERICII.IN ce priveste MARKETING sigur ca BIDEN este mai bun decat HYLARY ca a
    furat mai mult ca ea. Cred ca fraza lui TRUMP ia suparat pe toti IN PRIMA ZI DE REALEGEREA MEA IRAN VINE LA
    Washington si atunci se va afla cu adevarat cat sau ,,INSUSIT„ OBAMA ,BIDEN SI ALTII.
    Dar asa cum nu se stie ,sau nu se vrea sa stie CFINE L-A LICHIDAT JFK asa si USA este o enigma pe care in
    curand o va rezolva CHINA -ca sa le bage mintile in cap. Pe curand.

  3. Cam multe lucruri democratii le fac „cu spatele” … Iar cind vrei si sa impui acest lucru ca „normalitate”, o reactie violenta nu se va lasa mult asteptata …

  4. Daca si elitele lor sunt la fel de flamande ca ale noastre atunci este inutil sa tii cont de textele lor.

  5. (nu poti intelege un sistem …din interiorul lui, limitat … nu poti intelege politica in termeni politici)

    partidele de azi … cu tot „aparatul” si toata ierarhia lor nu-s decat mijloace de conducere nesangeroase moderne
    identice bisericilor din evul mediu,
    nici bisericile de-atunci nu erau de capul lor sau de capul papei
    dimpotriva
    un suveran european care s-a enervat si-a facut pur si simplu, DE LA ZERO, biserica lui, CU ENORIASI 😀 , pentru a conduce
    (Biserica Anglicana existenta si azi, majoritara in Marea Britanie deloc ateista in randurile ne-bancherilor)


    asa ca de la un anumit nivel de putere EREDITARA … partidele, chiar si-n tarile auto-laudaros democratice, nu-s decat unelte de putere pentru cei ce le CREAZA, finanteaza si tin in picioare !

    un exemplu istoric recent e Hitler (omul anului 1938 pentru revista TIME) care-a confiscat un partid de 2-oua parale din puzderia de partidulete la tmpiul sau si prin banii lui Ford (exact ala !) l-a ridicat si i-a originalizat ideologia … vezi istoria intamplata nu vorbe !

  6. Politica nu e decat o gramada de vorbe goale de continut insa pline de emotii pentru cei carora le e CONSTRUITA
    bine-nteles ca cei ce construiesc politica … taman pentru ca stiu ce-si-cum : NU CRED IN EA !

    SOCIOLOGIC nu e ca partidele si politica poate exista din proprie initiativa (astea-s vise utopice … prabusite de experimentul comunist !)

    Totusi … marea multime a oamenilor, TURMA, nu-s destul de destepti pentru a vedea clar unde suntem in modernism
    toate studiile pertinente psihologice spun ca IQ-ul uman e repartizat destul de variabil in lume si ca … majoritatea humanoizuilor sunt de „mijloc-de-turma” desi exista si destepti care din plictiseala si lipsa-de-pofta …fac pe prostii : istetii ageri si imorali (calitatea asta trebuie !) conduc …pana gresesc !
    etc.

    PS: … nasol ce-au patit „astia” care n-au crezut in „Activitate solara accelerata!” ,avertisment pertinent dat gratuit in iunie …:))) …acum au vanturi … solare 😀 !

    PPS:… ce va urma-n 28 april 2021 … v-a punce capac ! …ultimul …ultimul va trage apa !

    :*

  7. puterea trebuie sa fie EREDITARA sau in cel mai nefericit caz putere-de-CLAN !
    cei interesati dde adevarul istoric al acestei cerinte nu trebuie decat sa studieze … familiile industriasilor germani inainte , in timpul si dupa … Hitler !

    Ce-a fost ereditar atunci …conduce , desi discret ochiului-prostilor si azi !… (vezi doar …KRUPP …etc)

    Ma distreaza educatia/dresura existenta azi in institutiile publice ( si ma face sa rad ideologia/TELEOLOGIA ascunsa in spatele concepteleor amanuntit si calculat imprimate-n mintile (la inceput-) tabula-rasa !

    Putini se pot dezmeticii prin sine insisi ! …si … trebuie sa aibe ceva mental aparte, considerat anormal de catre turma dresata sa vada doar prin ochelarii-de-cal ai dresurii educationale … pentru a putea iesi din corsetul educational indelungat imprimat …etc .

    🙂 … 😉

  8. EREDITAR (din tata-n fiu, cu toate-cele-ce-tin-de-asta) …asta e o notiune cheie pentru a intelege dedesupturile demagogice ale „democratiei” !
    Nu e deloc simpla o analiza polisemantica analiza socio-istoric-economica a … termenului ! (desi pare …incapabililor .. ridicol … e de facto … obstacolul natural-evolutionar ce face ideologia comunista pura o UTOPIE si restul ideologiilor … adaptari temporar-haotice la nisha istorica !)

    😉
    [cum ar fi, IPOTETIC desigur, lumea daca membrii fiecare generatii ar porni … TOTI …de la zero … fara ce-au primit de la …taticu’ ? … = vorbim vorbe, sigur, lumea e si sub toate poleielile ramane: asa cum e !]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.