Decalogul arhiepiscopului Calinic: ”Nu dați…”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a întocmit, cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei, celebrată în 15 mai, un decalog al familiei creştine. Înaltul prelat vorbeşte despre familia constituită dintr-un bărbat, Adam, şi o femeie, Eva, şi le cere membrilor familiei să nu uite motivele care i-au unit şi să nu dea curs intrigilor mărunte.

Decalogul a fost postat, duminică, pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor și a fost alcătuit ca un omagiu adus Familiei pentru Ziua Naționala a Familiei, conform Arhiepiscopiei.

Iată decalogul

  1. Preamăriți pe Dumnezeu Tatăl Care a gândit familia constituită dintr-un bărbat, Adam, și o femeie, Eva, și pe Mântuitorul Iisus Hristos Care a binecuvântat-o și a sfințit-o întru Duhul Sfânt, ca prin Taina Sfintei Cununii cei doi să devină un singur trup, unit fizic și spiritual.
  2. Nu desconsiderați familia, prima și cea mai importantă instituție divino-umană, prin care sunteți chemați la împreună-lucrare creatoare cu Dumnezeu.
  3. Căutați modele de familii creștine care au urmat modelul legăturii dintre Hristos și Biserică și urmați-le pilda.
  4. Nu uitați de sfințenia familiei și de motivele care v-au unit în fața lui Dumnezeu și nu dați curs intrigilor mărunte, pentru că ceea ce Dumnezeu a unit omul nu trebuie să despartă.
  5. Stăpâniți pământul prin nașterea de prunci, pe care să-i înfățișați lui Dumnezeu ca dar, precum Ana pe Samuel, botezându-i în numele Preasfintei Treimi.
  6. Asigurați-le celor din familie cele necesare traiului, prin muncă cinstită, ca astfel să se poată dezvolta în mod armonios și sănătos trupește și sufletește.
  7. Acordați copiilor voștri timpul necesar, cu dragoste și îndelungă răbdare, în vederea creșterii lor întru Domnul, și vegheați-le neîncetat devenirea.
  8. Cultivați fidelitatea dintre voi în adevăr, înțelegere și deplină sinceritate, singurele care vă garantează iubirea întemeiată pe credința voastră în Dumnezeu.
  9. Sfințiți-vă viața prin post, mărturisire și rugăciune, prin Liturghie și Euharistie, prin slujire și fapte bune.
  10. Deschideți ușa inimilor voastre și primiți-L pe Hristos Domnul, Care să vă dăruiască mântuirea casei, precum odinioară vameșului Zaheu din cetatea Ierihonului.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

10 Comentarii

  1. Asta-i dileala curata! Daca intervin asemenea principii in viata de zi-cu-zi a unei familii,divortul este asigurat.In vremurile actuale n-ai cum sa ti-i pasul cu un asemenea program nebunesc.Calinicul ăsta fanatic,se crede in Iran.

  2. Prost si fanatic esti tu maimutoiule, sunt multe familii care traiesc asa in Romania, tu roag-o pe Ursula Leyen sa te invete cum sa traiesti.

  3. Înțeleg că tu, Vasilică, îți disprețuiește familia, îți înjuri mama și îți bați nevastă și copiii?
    Adică ești un măgar sadea? Atunci chiar că, vorba ta, e dileală!

  4. neascultare, mandrie, manie, razvratire si se ajunge la ceea ce ai spus si prin care te caracterizezi:”dileala curata”
    mai practicati voi bagabonteala sufleteasca si nu ascultati… ca nu va mai veni mila, ci dreptatea Lui Dumnezeu.

  5. Nu este nici-o zi a familiei si de fapt aceasta sarbatoare a fost inainte serbata ca ziua mamei.Nu vedeti cum se incearca sa se modifice totul la ora actuala ? Rasfoiti putin din urma si veti vedea ca aceasta zi era ziua mamei si nu asa cum auzim noi astazi ca ar fi ziua familiei.

  6. Propaganda a escrocilor pedofili, pentru ca meritati, aia 10% care, cica, credeti in Necrezutul.

  7. Ca orientare este bun ! Usor exagerat dar ca orientare O.K. Poate vede si patriarhul Daniel ca ….s-a cam dat cu progresistii !

  8. Iar a sarit la cap haita pocaitilor care si-a vandut credinta strabunilor. Se simt mereu vinovati daca se baga in probleme care nu-i privesc personal. Nici macar nu mai stiu cui se roaga.

  9. In momentul in care incepem sa nu mai credem in FAMILIE suntem pierduti ! Stabilitatea emotionala a copiilor este data de familia restransa ( mama si tata) si de familia extinsa ( bunici , unchi , matusi , veri) …. Uitam adesea proverbul :”trebuie un sat ca sa cresti un copil”. Satul incepe cu FAMILIA, intotdeauna. Orasul a pervertit notinunea de familie , iar in zilelel noastre tinde sa o distruga. Daca dorim sa ne salvam familiile trebuie sa incepem sa ne reconstruim satele ( cu bunele si relele lor ).
    Cele zece puncte mentionate in articol au meritul de a ne reaminti morala crestina. Stiu ca unora nu le pica bine o asemenea morala, dar am ajuns intr-un moment in care nici nu vor sa mai lase pe altii sa o practice in viata de zi cu zi, lucreaza neincetat la pervetirea copiilor ( pe ceimai in varsta nu ii pot afecta pentru ca au trait binele neomarxist inainte de ’89).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.