Decizie constestată a Ministerului Sănătăţii: „Cui folosește?”

Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, atrage atenția că, odată ce spitalele private vor putea accesa oricând bani din programele de sănătate, atunci finanțarea spitalelor publice va fi redusă. Acesta întreabă Guvernul Orban din ce bani vor mai fi plătiți medicii care lucrează la stat.

„Ceea ce nu se spune este faptul că acești bani care vor pleca înspre zona privată vor pleca de la spitalele publice, pentru că banii alocați pentru programele de sănătate sunt mai puțini, nu mai mulți decât în anii anteriori. Și dacă ar fi egali cu anii anteriori, practic se reduce finanțarea spitalelor publice. Cui folosește această măsură? Dacă folosește pacientului este foarte bine”, a spus senatorul PSD Florian Bodog, la Digi24.

Fostul ministru al Sănătății întreabă Guvernul Orban din ce bani vor fi plătiți medicii care lucrează la stat, odată cu reducerea finanțării spitalelor publice.

„Acești bani din programele de sănătate sunt repartizați pe județe. Din acești bani se finanțează spitalele publice și parțial spitale private. În momentul în care va crește ponderea de finanțare pe zona de privat, atunci spitalele publice își vor reduce cu sumele respective bugetele pe care și le-au preconizat la începutul anului. De unde se vor plăti medicii care lucrează în spitalele publice și ce impact va avea asupra pacientului? ”, a adăugat Bodog.

Senatorul PSD se întreabă, totodată, dacă Guvernul a făcut o evaluare a impactului pe care măsurile din ordonanță le vor avea asupra spitalelor publice.

„Eu l-aș întreba pe ministrul Sănătății și pe cei care s-au ocupat de acest lucru dacă au făcut o evaluare a impactului pe care această măsură o va avea asupra spitalelor publice”, a subliniat Bodog.

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit actului normativ, furnizorii privați de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Eu l-as intreba pe fostul ministru al sanatatii daca s-ar interna vreodata la vreun spital public? Se intra cu o boala si se iese cu doua,am avut doua cazuri in familie,nu poate fi intimplare

  2. cu Matusa indignata: sa traiasca si statul, dar cu o organizare, eficienta, competenta corespunzatoare sanatatii nu pompelor funebre!

  3. @matusa indignata
    Spitalele publice au fost subminate tocmai de acesti alogeni criminali care au ocupat institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna si viclenie si care vor acum privatizarea sanatatii si a pensiilor ! Pentru a fi o colonie bananiera de sclavi !

  4. cate sute sau mii de lei/zi plus constul unei interventii iti permiti sa dai? Nici chiar tinerii IT-isti cu cateva mii de euro/luna n-au sa plateasca ”mofturile” din mediul privat. Cinci minute la un dermatolog costa sute de lei, pt o banala dermatoza seboreica. Nu toata tara sta cu „…” desfacute ca sa le curga bani pt privat…Nu se poate transforma Romania in B… ca sa curga banii. Te-ai gandit la cei peste 1,5 milione de angajati cu salariul minim pe economie si inca doua sau trei milioane de pensionari care au in medie 1200 de lei/luna, carora li s-ar refuza asistenta in spitalele de stat ca sa-i ”indoape” pe privati?. Deci sacrifici populatia Romaniei pt ”fudulii” imbogatiti peste noapte. Vor lux sa se duca in afara tarii sau sa-si plateasca luxul, renuntand la ceasuri si posete, nu din banii nostri.

  5. Peneleprele duc mizeria mai departe.Le cântă in strună o mătușa cam tampita care nu are ce face cu timpul și nici nu gândește ca la vârsta ei nici nu e in stare.pariu ca e lili sau vreo clona dementă.leprele sunt din ce in ce mai disperate după anticipate.

  6. Practic aceiasi medici din spitalele de stat ce lucreaza si in privat vor incasa dublu. Sa desfiinteze sistemul de a lucra si in spital public si in privat mai intai si tarifele pentru aceste programe de sanatate sa fie identitice.

  7. Bolnavii cu venituri financiare mici nu vor mai avea acces la spitale, vor muri pe capete fara nici o sansa. Si asa ii poarta medicii de la spitalele private la stat si invers dupa cum le este interesul. Ce este privat sa raman privat iar spitalele de stat sa ramana de stat iar finantarea sa meearga la construirea de spitale noi pentru cetatenii romaniei la care sa aiba loc oricine este in suferinta.

  8. O fi Costache pnl-ist cu acte-n regula(nu stiu din ce partid face parte),dar a ajuns ministru fiind IMPUS de Dan Barna,care a conditionat sprijinul usr de numirea lui Costache(pnl il avea in vedere pe Horatiu Suciu ,cardiologul de la Tg.Mures);nu apar pnl si nu am incredere in reprezentantii lui,dar din” istorie” putem invata doar daca o cunoastem corect

  9. N-ajunge ca statul roman nu mai detine nicio intreprindere mai importanta, nicio banca si nicio companie petroliera.
    Acum trebuie sa piarda si Sanatatea?!

  10. Cunosc eu un spital public al cărui medic sef de imagistica și-a făcut centru privat și și-a angajat colegii de la spital acolo. Din acel moment de mai bine de 15 ani tomografele spitalului stau numai stricate și pacienții sunt plimbați cu ambulanță în privat , culmea e că tomograful se strica in fiecare zi la orele de vârf.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.