Olguța Vasilescu, o declarație de taxat

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică seara la Antena 3 că inflația a ajuns la cote nemaiîntâlnite de cinci ani încoace pentru că Banca Națională a României (BNR) a fugit de responsabilitate. „Eu am spus-o cu foarte multe ocazii că, în anul 2009, BNR-ul își stabilea ținta pentru inflație și tot BNR-ul își asuma această țintă. Anul acesta, văd ca a căzut în sarcina Guvernului și BNR fuge de răspundere. Consideră că nu mai este în sarcina lui sau cel puțin asta comunică. Toată lumea o dă pe Guvern, dar întotdeauna, ținta inflației este stabilită de Banca Națională”, a spus oficialul Guvernului. Această declarație, făcută pentru electoratul fidel, este total neadevărată pentru cu Banca Centrală are drept sarcină ținerea inflației sub control iar anul acesta a luat trei decizii de mărire a ratei dobânzii de politică monetară, de la 1,75% la 2,5%, ceea ce înseamnă tot atâtea cartonașe galbene pentru politicile fiscal-bugetare ale Guvernului PSD-ALDE. Țintirea inflației înseamnă de fapt că, în funcție de politicile bugetare și fiscale pe care le face Guvernul, sau în funcție de evoluțiile externe, BNR adoptă acele măsuri strict monetare care încearcă să țină inflația la o cotă rezonabilă.

Cele trei măsuri ale BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât recent majorarea ratei cheie la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an. A fost a treia majorare în acest an, în încercarea Băncii Centrale de a readuce inflaţia sub control, ajunsă la 5,2%. Mișcările Băncii Centrale au venit după ce timp de zece ani a menținut dobânda de politică monetară la 1,75%. Rata dobânzii de referință este rata medie a dobânzii la care Banca Centrală atrage depozite de pe piața interbancară în cursul unei luni. Aceasta se folosește ca reper în cazul contractelor care prevăd ajustarea dobânzii. Măsurile luate de către BNR duc, teoretic, la creșterea dobânzilor plătite de bănci la depozitele populației, dar și la cea a dobânzilor la creditele acordate de bănci. Astfel, cererea de credite din partea populației ar putea să se tempereze și în felul acesta consumul, principalul motor de creștere economică din ultimii ani, să urce într-un ritm mai scăzut. De altfel, consumul alimentat de diversele politici fiscale ale ultimelor guverne (tehnocrat și PSD) a supraîncălzit economia, în condițiile unor investiții aflate la niveluri infime, iar creșterea aceasta este nesustenabilă, pe termen lung. Majorarea dobânzii cheie are ca efecte creşterea dobânzilor la credite, apoi – după o lună – creşterea dobânzilor şi la depozite. Robor este este media dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. De ce se împrumută? În sistemul bancar, doar o mică parte din bani sunt ai acționarilor. Restul vin din surse atrase: depozite de la populație și firme, credite de la alte bănci. Instituțiile de credit au nevoie de lichidități pentru a da împrumuturi pe 5,10 sau 30 de ani. Când nu au acești bani, iau de la alte bănci, inclusiv de la BNR, și apoi plătesc dobânzi și în felul acesta costurile sunt transferate în creditele acordate. Practic, inflația arată cât de bolnavă este economia țării iar rata dobânzii de referință și Robor reprezintă medicamentele care se administrează corpului virusat. În cazul acesta, vedem că respectivele medicamente nu își fac efectul decât parțial pentru că ecartul dintre creșterea ratei inflației și cel al indicelui Robor se mărește.

De ce a crescut inflația

Prima etapă de majorare a accizei la carburanți, la 15 septembrie 2017, a doua majorare, la începutul lunii octombrie 2017, scumpirea energiei electrice, tot în octombrie, criza ouălelor și creșterea cotației țițeiului din luna noiembrie, creșterea tarifelor energiei electrice și a gazelor naturale și majorarea amplă a cotației țițeiului Brent sunt șocurile care au dus inflația în doar câteva luni de la 0% la aproape 5%, în luna martie. Conform raportului asupra inflației, prezentat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prima majorare a accizei la carburanți a săltat inflația cu 0,5%. A doua majorare și scumpirea energiei electrice din octombrie au adus un plus de 1,3% la inflație. Criza ouălelor și cotația în creștere a barilului, din noiembrie, au contribuit cu 0,7% iar scumprirea curentului și gazelor și creșterea cotației Brent au venit cu încă un plus de 0,8%. Principalii factori care au pus presiune pe inflaţie au fost cei exogeni, potrivit guvernatorului. “Două treimi din inflaţie a venit din elemente exogene. Declaraţia comună, de după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, referitoare la componentele exogene, nu are nimic exagerat”, a spus Isărescu. Acesta face referire la întâlnirea pe care a avut-o zilele trecute cu Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici, Darius Vâlcov și Cristian Socol. Dragnea a spus atunci că principalele cauze pentru creșterea inflației sunt factori exogeni. Conform raportului, energia electrică și combustibilii au contribuit cel mai mult la rata anuală a inflației (în jur de 1 puncte procentuale pentru fiecare, la o rată de 5%). În afară de acestea, au mai contribuit produsele din tutun, gazele naturale, ouălele, fructele proaspete, tarifele la apă, canal și salubritate, citricele și fructele meridionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. doamna din foto s-a cam invatat sa-si tot dea cu parerea si sa formuleze concluzii de cunoastere pretinsa aprofundata, din ce in ce mai des, chiar si pe unde nu are nici pregatire, nici activitate si chiar niciun fel de scuze pentru consecintele erorilor actiunilor personale, de echipa si de grup …

    • hai, ca tu „cunosti”… Marele economist florinakis! Ascultati-l pe el, ca-i mult mai „pregatit” (sa raspandeasca otrava)!

  2. De la semianalfabeta populista Olguta, scoasa la inaintare de PSD tocmai pentru MINCIUNILE spuse fara jena, nu am alte asteptarI!
    MINTE precum Dragnea, fara rusine!
    Dar, stie ca votantii PSD cred aceste minciuni, d-aia ii tine PSD in Ignoranta si Saracie, ca sa-i manipuleze cu RTV si A3!

    • Compenseaza lipsa de rusine cu tupeu, extrem de mult tupeu ! In comparatie, pana si Udrea era o „Doamna”…
      Cand bomba salariilor si bomba pensiilor pitrocite de Olguta vor exploda in capul romanilor (care, ce-i drept, o merita din plin…) nu va exista gaura destul de adanca si intunecoasa in care sa se ascunda karatista lu` Daddy. Asa ca in mod cert, in timp ce vinde gogosi expirate electoratului, karatista isi face rezervarile pentru un paradis fiscal si judiciar. Sa fie Costa Rica ? Sa fie Madagascar ? In mod cert este o tara cu care Romania nu are tratat de extradare…..

      1

    • Corect 99% comentariul! Daca adaugai si TVR era corect 100%.

  3. Hopa ,iat-o si mare finatista daca continua asa ajunge un fel de leana-academiciana .

  4. Daca se exprima in frangleza macar era amuzanta,asa o doar o tuta artagoasa cu aere de cunoscatoare.Cat ar trebui sa consume din reserve Banca Nationala pentru a face fata banilor aruncati de guvernantii iresponsabili(sau pensionarea militienilor (si aici intra toti caschetarii)in conditii extraordinare era o necessitate)?Daca s-a gresit in 2008-2009 trebuie repetata acesta greseala,asa cum sustin tuterii rosii?Atunci cu ce ne deosebim de …ridichi?

  5. Cu alde Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici, Darius Vâlcov și Cristian Socol vom avea victorii multe. Dormiti linistiti Partidul Socialist Dragnea va lucreaza.

    • Dormiti voi, hashtagistilor, cu iluzia ca va voteaza si altcineva decat voi insiva…

  6. când dobânzile cresc, cursul valutar scade, dar nu şi în România; preţul petrolului a crescut pentru toată ue, fără efecte asupra inflaţiei, cu excepţia României; deprecierea leului crează venituri suplimentare în buzunarele importatorilor şi loveşte direct în exportatori; să spui că toate astea sunt provocate de politicile guvernamentale, iar bnr-ul e fată mare, e o mare tâmpenie…

  7. Eu un simplu condicar lefegiu cred ca Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu, este un chibit al actualei Opozitii: PNL, USR, PMP, UDMR, al sotului doamnei Carmen, si cauta sa dea in gat actuala Putere PSD-ALDE, ca asa dicteaza din exterior cei care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne de 29 de ani: rusii, americanii si chibitii lor: evreii, francezii, englezii, germanii. In concluzie toata polologhia asta asta cu: ouale, fructele, rubor, bubor, s.a.m.d., este vrajeala ieftina deoarece actuala Putere PSD-ALDE incearca un pic, nu mult, sa amelioreze viata mizera a majoritatii romanilor, iar cozile de topor autohtone citate mai sus incearca sa ii tina in mizerie pe romani, incearca sa farame statul national unitar, incearca sa farame tara asta amarata sa fie jefuita de bogatiile solului si subsolului, in dispret pentru mediu, precum coloniile din Africa si America de Sud, in contrast izbitor cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA. p.s.- Olguta Vasilescu este, cred eu, bine intentionata, precum Puterea pe care o reprezinta, numai ca dusmanii nostrii: interni si externi, nu putini, cauta sa distruga tara ROMANIA !

  8. Editat pesedist, nu te mai chinui sa manipulezi, actuala Putere PSD-ALDE incearca mult, nu un pic, sa-si amelioreze viata lor, sa scape de probleme penale, daca nu scapa au facut legi sa faca pedeapsa acasa in fotoliu uitandu-se la otrepele de la latrine si vidanje, si, fiindca-s saraci rau, au produs o lege care le da voie sa-si faca si societati. Pentru popor trag din gura, si pentru ei trag vartos, pe bune! Asta a facut Partidul Scursurilor Democratiei.

  9. Caratista noastra a ajuns specialista in tot ce misca in tara asta, mai dihai ca raposatul si raposata, a caror soarta cred ca o asteapta.

  10. Pt.Lamuritorul. Nu mai incerca sa ma jignesti, nu mai incerca sa fi un slugoi al sotului doamnei Carmen, PSD este o aglomerare politica aparuta dupa ticalosia din dec.’89, s-au infruptat si ei la greu din propietatea socialista, numai ca azi sunt singura aglomerare politica care mai incearca sa amelioreze viata mizera a majoritatii romanilor chiar daca dumneata si stapanii dumitale va cam vine sa va dati cu dosurile de dusumea daca eu c.g. spun despre lucrarea asta ! In rest, sanatate maxima !

    • Le ceri altora sa nu te jigneasca, dar zici ca sunt „slugoi”, ca au „stapan”, ca sa se dea „cu dosurile de dusumea”… Oricum, ineptiile pe care le tot repeti – despre partidul care „amelioreaza” viata romanilor – sunt mai grave decat impolitetea. Generalizarea ideii ca „sa fure, maica, da’ sa ne dea si noua ceva” e cel mai rau lucru ce li se poate intampla romanilor.

  11. Asta nu se pricepe la nimic….Inflatia actuala e numai rezultatul politicilor gresite ale guvernului…

  12. Se stia ca petrolul este mult prea ieftin si ca se va scumpi.Se stia ca Romania este obligata sa liberalizeze preturile la gaze si electricitate.Se stia ca pretul la carburanti,la pompa, va creste la fel de mult si cu accize si fara accize.Se stia si se stie ca multi evazionistii naraviti s-au cuibarit in Romania si ,in plus,aparati voalat si de „Sistem”, care mai de care,dupa „posibilitati”, nu platesc corect impozitul pe profit,iar multi nici macar darile toate pentru angajatii lor si de aceea trebuia si o ,asazis, revolutie fiscala.Politica economica a PSD-ului a fost deosebit de benefica,cat de cat, pentru toti romanii,si asta pe cat a fost posibil vizavi de adunatura de sabotori numita Stat Paralel, pentru ca prin marirea veniturilor la pensionari si bugetari,aceasta a determinat mariri si in mediul privat unde au ajuns fondurile dinspre bugetari si astfel au fost preintampinate o mare parte din efectele inflationiste exogene care oricum veneau si care puteau, la acest moment,sa produca chiar blocaje financiare si falimente in economie.Dar de unde sa stie toate astea latraii lui Iohannis,”expertii” si „expertele” in aberatii,prostie si multa boscorodeala?

  13. „…este total neadevărată pentru cu Banca Centrală are drept sarcină ținerea inflației sub control iar anul acesta a luat trei decizii de mărire a ratei dobânzii…”. Asa. Si ce legatura are asta cu prefectura? Hodoronc-tronc, se trezi gurnalistul nostru scriind… tampenii incoerente.

  14. Mari farsori, mari gogomani, postacii astia pesedisti. Ce se mai screm ei, Doamne, sa ne convinga ca… aia care maresc pensii si salarii „e” rai, iar aia care cresc dobanzile si preturile „e” buni!!!

    • Citeste „postaci HASHTAGISTI”! S-a gasit un bula de cenzor sa ma „corecteze”…

    • Ai dreptate. PSD este raul absolut pentru Romania. PSD-istii conduc practic de 28 de ani cam peste tot. Toate legile le-au facut pentru ei. Sunt cel mai mare partid mafiot derivat din PCR, care avea 4.5 milioane de membri. Greu sa te bati cu un dinozaur din asta cand esti mic. Dar poate reeditam povestea cu David si Goliat.

  15. Ne conduc niște habarnisti carenu au nimic în comun cu economia sânt puși de p.c.s.d paravan la furat si atât. ..dulce românie atât tia mai rămas. ..niște sclavi….

  16. Buna,
    E un postac otravit cu pesedism.
    Costel e tare dur,e din poporul pesedist.Costel poti spune cine a devalizat Romania? Vezi ce si cum au „privatizat” guvernele pesediste! Si poate revii la normal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.