DECLARAȚIE/Zelenski, 2020: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Autoritățile și jurnaliștii români se întrec oră de oră să deplîngă soarta Ucrainei după ce Putin a recunoscut cele două provincii separatiste, Donețk și Luhansk. Foarte frumos și Political Correctness.

Dar, toată lumea știe că România are în Ucraina regiuni întregi care i-au fost luate pe vremea URSS și care au fost lăsate Ucrainei prin semnarea unui tratat de vecinătate în timpul regimului Constantinescu, miza declarată fiind primirea în NATO. Le-am cedat și n-am intrat decît șapte ani mai tîrziu.

Am tăcut toți, deși știam că prețul era unul dureros pentru țara noastră. Așa cum am tăcut și în 2004, la vînzarea Petrom către austriecii de la OMW, căci ni s-a spus pe canale neoficiale că acesta era prețul intrării în UE.

În timp ce presa și autoritățile par să fie mult mai îngrijorate de soarta ucrainenilor decît de cea a românilor din Ucraina, iată că ni se aduce aminte de către colegii de la „ActiveNews” de o declarație a actorului-președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, făcută în 22 ianuarie 2020, cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei.

Declarația este și astăzi pe pagina oficială a Președintelui Ucrainei, fiind însoțită de înregistrarea video a acesteia, unde, de la min. 1:02 găsiți pasajul de mai jos, referitor la așa-zisa ocupare a Bucovinei de Nord de către români (https://www.youtube.com/watch?v=d1yarRFnE7Y&t=123s). Așadar, oricine poate să verifice autenticitatea acestei declarații care ar trebui să ducă obligatoriu la explicații din partea lui Zelenski:

Curînd, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români (s.n.), iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”.

Iată textul în engleză care însoțește declarația video: „Soon UPR left Kyiv under pressure of the Bolsheviks, most of the territory of Galicia was taken by Polish troops. Northern Bukovyna was taken by Romanians, and Czechoslovakia took Zakarpattia”.

Culmea este că a doua zi, pe 23 ianuarie 2020, site-ul „Europa liberă” publică această declarație chiar sub acest titlul:

Articolul din „Europa liberă” este însoțit și de o scurtă istorie a subiectului, pe care o reproducem mai jos spre știința politicienilor și jurnaliștilor români:

Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic. În 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic. După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. În 1940, Nordul Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991.

Actul Zlukî (Sluca) nu a putut să intre efectiv în vigoare. Republica Populară Ucraineană, parțial recunoscută internațional, a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp după semnarea actului, și încorporată viitoarei Uniuni Sovietice”.

Au trecut de atunci doi ani și nici o autoritate din România n-a catadicsit să ceară explicații din partea Ucrainei pentru această declarație iresponsabilă, care viza un teritoriu românesc care nu a aparținut legal niciodată Ucrainei!

Uităm iarăși încă un lucru semnificativ, pe care ministrul de Externe Bogdan Aurescu îl știe foarte bine pentru el a reprezentat România în acel proces internațional, referitor la mutarea balizelor de semnalizare ale canalului Bâstroe la doar cîţiva metri de malul românesc. Pe scurt, era vorba despre cazul Insula Șerpilor.

Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, era atunci ministrul de Externe al României. Iată ce declara atunci: „Avem obligaţia să informăm partea ucraineană, a avut loc o consultare între poliţia de frontieră dintre cele două ţări, am făcut o notă verbală, informăm şi NATO şi UE. În continuare dacă fac acest lucru, le vom lua balizele, dar numai după respectarea paşilor juridici obligatorii. După epuizarea etapelor obligatorii juridice de consultare a Ucrainei şi Europei, ne vom apăra interesul naţional. Ceasul ticăie”! Declarația a apărut pe site-ul BBC, autorul articolului completînd: „Mircea Geoană a mai declarat că nu doreşte ca în opinia publică românească Ucraina să se substituie fostei Uniuni Sovietice”!

Nu știu cît de bine este să ne pronunțăm necondiționat în acest conflict dintre Ucraina și Federația Rusă. Poate că niște nuanțări ar fi necesare, avînd în vedere comunitatea românilor din Ucraina și apartenența Bucovinei. Nu ne dă nimeni dreptul să amanetăm iarăși viitorul generațiilor ce vor urma după noi în numele intereselor politicienilor români de azi, mulți fiind necunoscători de istorie și, mai grav, interesați doar de propriile lor buzunare. N-avem voie să le luăm dreptul de a revendica în viitor un adevăr istoric!

Măcar formal, ar trebui să punem în discuție problema Bucovinei de Nord. Să nu se creadă că am uitat sau am abandonat subiectul pe vecie. Altfel, ne vor întreba nepoții: unde a învățat Mihai Eminescu, în Ucraina sau în Moldova?

Recomanda 45
Ion Spânu 1820 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Au semanat vant, culeg furtuna! Apropo dev ruteni, in tineretele mele am fost pe Valea Ruscova si mai tarziu, prin Transilvania, unde am sta cateva zile in gazada la o familie romano-maghiara…Rutenii/haholii/ ucranii aveau renumele, printre celelate natii de cei mai „destepti”ardeleni.

  2. @Dreptatea ţi adevărul inving întotdeauna: Daca fortele ruse au reusit sa faca incursiuni in Kiev la nici 24 de ore de la inceperea conflictului, „SLAVA ŞCIRA UKRAINÎ!” a fost trefelita bine de tot.

  3. Civilizația Cucuteni este considerată cea mai interesantă civilizație preistorică europeană. Aceasta ar fi trăit în perioada 5000 -3500 î.H, fiind contemporană cu marile civilizații ale Orientului Antic, Egipt și Mesopotamia. Datorită dezvoltării economice, civilizația a cunoscut o importantă creștere demografică, ceea ce a dus la extinderea teritoriului ocupat. Acesta se suprapune peste Estul României, Republica Moldova și Sud Vestul Ucrainei, ajungând la un areal de aproximativ 350 000 de kilometri pătrați atunci când civilizația a atins nivelul maxim de dezvoltare.

    Primele vestigii ale acestei culturi au fost descoperite în anul 1884 în localitatea Cucuteni, aflată la 168 de Km de orașul Piatra-Neamț, pe teritoriul județului Iași. Descoperirea a fost făcută pe Dealul Cetățuia, în timp ce se săpa la o carieră de piatră pentru construcția drumului Tg. Frumos-Hârlău. Muncitorii de atunci aduceau astfel la lumină primele rămășițe ale acestei uimitoare civilizații. Primul om de știință care s-a ocupat de cercetări a fost folcloristul și muzicologul Theodor Burada, care conștientizează importanța descoperirii făcute de muncitori și face eforturi deosebite pentru protejarea și cercetarea arheologică a zonei.

    DECI … CULTURA Chalcolitica de tip CUCUTENI … este o CULTURA de pe TARAMUL ROMANESC (Moldova) …
    care are punte cu cealalta mare cultura ROMANEASCA … cea de la VINTA (Transilvania) … cea cu PROTO-SCRIEREA de pe acest TARAM ROMANESC !!!
    care are punte cu cealalta mare cultura ROMANEASCA … cea de la DRIDU (Muntenia) …

  4. @mRNA … I2а1b М423 (II)
    Haplogroup I-M438 , cunoscut și sub numele de I2 (ISOGG 2019), este un haplogrup al ADN – ului uman al cromozomului Y , o subcladă a Haplogroup I-M170 . Haplogroup I-M438 a apărut de ceva timp în jurul anului 26.000-31.000 î.Hr. A luat naștere în Europa și s-a dezvoltat în mai multe subgrupuri principale: I2-M438 *, I2a-L460, I2b-L415 și I2c-L596. Haplogrupul poate fi găsit în toată Europa și atinge frecvența maximă în Alpii Dinarici (Balcani) prin efectul fondator.

  5. @mRNA … I2а1b М423 (I)
    Grosul Vladislav, în lucrarea sa „Despre termenii „popor moldovenesc” şi „limba moldovenească” despre originea numelui Moldova scrie:
    „„La toate acestea multe teorii noi mai adaugăm una, pe care o numim ilirică. În limba mesapică, care se consideră o ramură a limbii ilirice este cuvîntul moldahias „dulce”, „alb”. Subliniem: numai în limba mesapică şi, din cîte ştim, nici în o oarecare alta.” Dupa cat stiu … Mesapia este zona de demarcatie dintre limbile PIE de tip satem (ilirico-traco-geto-dacice) si cele PIE de tip centum (proto-italienii, latinii …)

    I2а1b М423 are doua zone „pronuntate” de distributie … Iliria/Dalmatia si zona civilizatiei cultura Cucuteni – Trypillia /Moldova-Ucraina … mare brandza … vine de undeva din Chalcolithic (4500-3500 BC) … adica tocmai epoca Cucuteni- Trypillia … si reprezenta noua Epoca Bronzului („Developed (4500-3500 BC): arrived in the Near East and Central and Eastern Europe in SE Europe, followed by Carpathian basin, East-central Europe and SW Germany and Eastern Switzerland”). Acest „grup balcanic” are, de asemenea, cea mai mare varianță în Ucraina, ceea ce indică faptul că frecvența foarte mare în Balcanii de Vest se datorează unui efect fondator . ASTA ESTE STIUT, de mult timp, IN ISTORIE. Este vorba de formarea culturilor din Epoca Bronzului din Peninsula Balcanica …
    acesta fiind si bazinul etnogenezei lingvistice de tip PIE GETO-DACICE (dar doar dupa 3500 BC, prin destramarea culturii Cucuteni-Trypillia si patrunderea civilizatiilor estice PIE, cei ai Epocii Fierului).

    Nimic nou sub Soare … mai tarziu, Herodot (450 BC) numea acele populatii: geti, tiasgeti, tirasgeti, massageti …
    Iar mai tarziu, Ovidiu (anii 8-15 AD) ii numea geti, sciti, sarmati, alani …

  6. figurantul cu ifose si pretentii de ACTOR ,debiteaza ce il duce scafarlia! regretabila este slugarnicia astora din colonie care se intrec il compatimirea si aplaudarea astora care sint iresponsabili si au ticalosia sa emita pretentii teritoriale ! in colonie ,nimeni nu a vazut harta cu ,,ucraina mare ,, pe care au prezentat-o reprezntantului partenerului ,,nostru,, strategic ? dar seful ,,statului esuat,, -ocupat cu problemele Africii ,in ce ale coloniei in care a trandavit 8 ani =ZERO ? care este deosebirea dintre un suplinitor si un figurant ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.